PSD vrea să puncteze electoral: proiecte pentru evidențierea produselor românești şi anti făina de insecte

0
Publicat:

Partidul condus de Marcel Ciolacu vrea să se evidenţieze în ochii alegătorilor, înainte de rocada premierilor, dar şi în perspectiva alegerilor din 2024, prin proiecte care susţin ideea de patriotism economic, promovat până acum de social-democraţi doar la nivel de discurs.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a semnat proiectele de lege FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a semnat proiectele de lege FOTO Inquam Photos

Astfel, parlamentarii PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, au depus două proiecte de lege prin care vor ca produsele românești să fie evidențiate la raft și interzicerea folosirii făinii din insecte în prepararea produselor tradiționale. Cu toate acestea, făina de insecte va fi permisă în anumite produse, care vor fi puse pe rafturi separate în magazine.

Un prim proiect de lege prevede „obligația“ operatorilor economici de a asigura informații corecte când are loc comercializarea „produselor fabricate exclusiv din materii prime provenite de pe teritoriul național, identificate la raft prin aplicarea unui însemn național“. Însemnul e reprezentat de drapelul național al României, „imediat lângă produs, în câmpul vizual al consumatorului și ușor de identificat de către acesta“. Potrivit iniţiativei, prevederile legii „se aplică tuturor operatorilor economici care desfășoară relații comerciale cu produse provenite din materii prime de pe teritoriul național“. Așadar, în toate magazinele care vor avea produse românești.

Prevederea privind prezentarea semnului distinct, care să semnaleze că e vorba de produse provenite din materii prime românești, va fi aplicabilă nu doar în magazinele fizice, ci și în cele online. Constatarea contravențiilor va fi făcută de reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Iar sancționarea celor care nu ar respecta prevederile legii ar fi între 1.000 și 10.000 de lei pentru operatorii economici care au realizat pe teritoriul României, în anul financiar anterior sancționării, o cifră anuală netă de până la 2 milioane de euro. În cazul în care cifra de afaceri e între 2 milioane de euro și 50 de milioane, amenzile ar urma să varieze între 10.000 de lei și 100.000 de lei.

Fără făină de insecte în produse tradiționale

Al doilea proiect se referă la o temă care în ultimele luni a făcut vâlvă în spațiul public: ingredientele din insecte. „Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a făinii de insecte în prepararea/producerea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT)“, prevede un articol al proiectului de lege. În primul rând, e permisă doar comercializarea produselor din acest tip de făină doar dacă provine de la „insecte autorizate“. La fiecare produs va fi mențiunea că acesta conține și făină de insecte, fiind pus „numele popular al speciei de insecte, indiferent de procentajul acesteia, în produsul final“.

Produsele care conțin acest tip de făină vor fi puse la un stand separat față de cele clasice, care „nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi“. De asemenea, trebuie afișată informația referitor la ce conțin acele produse, pe un suport sau pe un panou. Încălcarea prevederilor din lege ar urma să fie sancționată cu amendă între 10.000 de lei și 100.000 de lei, aplicată de reprezentanții ANPC.

„Reglementarea utilizării făinii de insecte în prepararea/producerea produselor pe teritoriul României vizează protejarea produselor tradiționale românești, dar și informarea corectă a consumatorilor, astfel încât aceștia să fie în măsură să distingă și să diferențieze produsele alimentare care sunt sau conțin făină din specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi de produsele clasice, consumate de-a lungul timpului“, este explicația inițiatorilor pentru proiectul de lege.

Ambele proiecte sunt girate de Marcel Ciolacu, însă nu au fost date pentru cosemnare și colegilor din PNL sau UDMR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite