Conflict mocnit PSD-PNL, în prag de rocadă a premierilor

0
Publicat:

PSD și PNL se pregătesc de schimbarea premierilor, însă în spatele ușilor închise situația între cele două partide e tensionată din motive legate de colaborare politică și de agende publice diferite.

Partidele Puterii au viziuni diferite pe anumite subiecte, dar continuă împreună FOTO INquam Photos
Partidele Puterii au viziuni diferite pe anumite subiecte, dar continuă împreună FOTO INquam Photos

Partidele Coaliției vor să continue în această formulă și de la finalul lunii mai, când e programată schimbarea de premieri, însă în interiorul Puterii sunt tensiuni pronunțate în special între social-democrați și liberali.

În primul rând, liberalii sunt nemulțumiți de faptul că PSD, prin ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a ridicat problema unei „găuri bugetare“, iar acum Guvernul trebuie să strângă cureaua. Apoi, declarațiile unui ministru susținut de PNL, Marcel Boloș, au fost scoase din context, iar PSD a pus tunurile pe liberali că ar vrea să facă economie la buget prin reduceri de salarii și concedieri, un demers despre care nu a fost vorba nici măcar un moment. Inclusiv în PSD sunt bâlbe în ceea ce privește așa-zisa „gaură bugetară“. Inițial, Câciu a vorbit de 20 de miliarde de lei. Apoi, în intervențiile sale publice, ministrul a avansat suma de 4,7 miliarde de lei, care nu reprezintă o gaură bugetară, ci o încetinire a colectării. Până la urmă, PSD a reevaluat total situația. Cifra de 4,7 miliarde a fost preluată acum în discursul public de toți comunicatorii PSD.

Buget supraestimat la capitolul venituri

Un fost ministru PNL al Finanțelor a precizat pentru „Adevărul“, sub condiția anonimatului, că dacă Guvernul va face toate investițiile preconizate anul acesta (ceea nu pare să se întâmple dat fiind ritmul) și nu sunt luate măsuri de eficientizare în administrația publică, la final de an „gaura bugetară“ va fi de circa 30 de miliarde de lei. Depinde însă și de modul cum vor fi colectate taxele de ANAF și de cei de la Vamă. „Câciu a supraestimat veniturile de la început și nici nu a ținut cont de toate cheltuielile“, susține sursa citată.

De asemenea, tot social-democrații au încercat săptămâna trecută trecerea rapidă a unor proiecte, fie controversate, fie cu impact bugetar. PSD a vrut să rezolve situația lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ, prin care erau stabilite maximum două mandate a câte cinci ani, fără a se ține cont de cel în curs. Liberalii s-au abținut la votul din Cameră, iar proiectul a picat. Senatul va avea ultimul cuvânt. Deși nu era în plan, Coaliția a trecut și un proiect de lege prin care polițiștilor li se va deconta chiria cu până la 50% din salariul lunar (nu cel de bază, cel cu sporuri). Legea merge la promulgare.

La rândul lor, social-democrații susțin că PNL nu face niciun efort în oprirea unor foști lideri din atacarea colegilor din Coaliție. Iar ultimul caz este atacul lansat de Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanțelor, la adresa lui Adrian Câciu, actual titular al portofoliului, săptămâna trecută. „De-abia aștept viitorul ministru al PNL la «Ora Guvernului», pentru a beneficia de același tratament din partea noastră“, le-a transmis liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, celor din PNL.

Precizarea venea după ce Dan Vîlceanu i-a reproșat ministrului că inventează noi găuri bugetare, cum făcuse și Liviu Dragnea în 2017, după guvernarea tehnocrată. De asemenea, îi transmisese lui Câciu faptul că a dus deficitul de la 4,7% la 6,7% la finalul anului 2021.

Negocierile cu mandat, la jumătatea lunii mai

Potrivit informațiilor „Adevărul“, stabilirea portofoliilor va avea loc după 12 mai, când și PNL va avea mandat ce poate negocia și ce nu, în urma unei decizii a Biroului Politic Național. Pentru moment, din ministerele care ar trebui prinse în rocadă, schimbul între Justiție (acum PNL) și Finanțe (acum PSD) e nenegociabil, liberalii dorind funcția lui Câciu. Pentru celelalte există o „flexibilitate“. Liberalii vor trebui să decidă dacă schimbă garda cu „grei“ ai formațiunii sau continuă cu tehnocrați, cum e cazul acum la câteva ministere – Externe (Aurescu), Educație (Deca), Proiecte Europene (Boloș).

De partea cealaltă, la PSD, e mai multă vânzoleală. Surse din partid susțin că formațiunea înclină să nu-l mai țină pe Marius Budăi la Muncă, dar nici pe Florin Spătaru la Economie. Semne de întrebare sunt și în ceea ce privește menținerea lui Petre Daea. „El e bun pentru electoratul nostru, pentru discuția cu fermierii, dar el nu poate negocia nimic în afara țării. E depășit de tot pentru relațiile externe“, a precizat un vicepreședinte al PSD pentru „Adevărul“. Daea a fost un ministru de compromis între tabăra Ciolacu și cea a grupului Stănescu-Firea.

PNL nu vrea un minister al Afacerilor Europene

Liberalii au transmis pe canale informale faptul că nu sunt de acord cu înființarea în noul Guvern a unui minister al Afacerilor Europene, un portofoliu dorit de social-democrați, pentru a da către un reprezentant al lor tema precum Schengen și relația cu instituțiile europene, ceea ce ar duce în primul rând la preluarea unor părți din responsabilitățile Ministerului Afacerilor Externe, dar și un mesaj indirect pentru Klaus Iohannis, privind puterea acestuia în materie de diplomație. Surse din conducerea PNL consideră că nu are nicio noimă înființarea noului minister, pentru că dosarul Schengen ține acum doar de Ministerul Afacerilor Interne, acolo unde șeful acestei instituții participă la Consiliul JAI, noua structură ar duce doar la cheltuieli suplimentare cu personalul, iar procesele de decizie ar fi îngreunate. Nu în ultimul rând, surse din Coaliție susțin că e inevitabil să nu se ajungă la clinciuri între ministrul Afacerilor Europene și cel de Externe plus Iohannis, în condițiile în care în zona PNL există o relație sudată între Aurescu și Klaus Iohannis, dat fiind că Aurescu i-a fost mult timp consilier șefului statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite