Cristian Pîrvulescu: „Scandările sunt tipice de la meciurile de fotbal, de obicei între Dinamo şi Steaua“. Care este miza protestelor AUR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste Bucureşti FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Proteste Bucureşti FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat luni seară la Digi24 care este miza protestelor AUR împotriva restricţiilor de combatere a pandemiei de COVID.

Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat la Digi24 sloganul protestatarilor: „Este o manifestare care trebuie integrată în genul de manifestări care în momentul de faţă se produc peste tot în lume. Este vorba despre încercarea de a specula un sentiment de nesiguranţă şi de nemulţumire care există la o parte a societăţii. Am auzit şi eu scandările, din punctul meu de vedere sunt de fapt susţinători ai echipelor de fotbal, comportamentul este acela, scandările sunt tipice de la meciurile de fotbal, de obicei între Dinamo şi Steaua, deci nu e nicio noutate, ştim că George Simion a strâns foarte mult sprijin din această şi că o parte din falanga AUR este reprezentată de aceşti susţinători”.

El crede că sloganul «Libertate!», dacă nu e spus cu rea intenţie, atunci evident este o eroare de gândire, pentru că libertatea poate să existe în ceea ce priveşte lucrurile obişnuite, nu ştiinţa. „Faptul că folosesc acest slogan este o formă de exprimare a neînţelegerii lumii în care trăiesc. Nu poţi să opreşti virusul să circule pentru că protestezi, din contră, accelerezi circulaţia virusului şi este foarte probabil că unii oameni se vor îmbolnăvi din cauza asta, iar asta afectează afacerile de care se vorbea mai devreme, pentru că starea economiei depinde de starea de sănătate a populaţiei, de starea sistemului sanitar”, a mai spus profesorul în ştiinţe politice la Digi24. .

„Este vorba despre o mişcare care evident pune în discuţie legitimitatea măsurilor dar şi a Guvernului. Guvernul este provocat să intervină în mod violent, aţi văzut discursul mai devreme - violenţa statului - aţi spune că acei oameni l-ar fi citit pe Max Weber. Nu cred că l-au citit. (Discursul l-au aflat, n.red.) de la cei care i-au instigat. Este vorba despre o permanentă transmitere a acestor idei, în care se explică că statul are monopolul legitim al violenţei - este definiţia conservatoare a statului pe care a dat-o Max Weber. Sigur că un stat de drept trebuie să respecte libertăţile, iar ceea ce s-a întâmplat acolo este o încălcare a dreptului la viaţă, o libertate fundamentală, de către acei oameni. Care o fac în numele a ce? Care este programul şi ce vor să facă cu asta?”, a completat Cristian Pîrvulescu.

„Am văzut o ştire interesantă la televiziunea publică elveţiană, o manifestaţie asemănătoare a avut loc joia trecută într-un mic orăşel elveţian, 2.000 de oameni. Ei bine, toată comunitatea a reacţionat pozând, punând pe reţelele sociale, fotografii cu oameni care respectă restricţiile, pentru că majoritatea respectă restricţiile. Oamenii aceştia cred că au dreptul monopolului asupra comunicării. Asistăm acum la o confruntare simbolică prin care vor să preia dezbaterea publică şi să o orienteze într-o anumită direcţie”, a subliniat politologul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite