Corlăţean: În raportul pe justiţie va fi o adăugare politică care ar putea îngreuna aderarea ţării la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean
Titus Corlăţean

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă, că în raportul CE pe justiţie va exista şi o "adăugare politică", din aspecte incorecte faţă de situaţia reală din România, iar respectivele concluzii vor fi folosite de către "unii" pentru a îngreuna aderarea ţării la Schengen.

Întrebat, la Antena 1, despre ce ar putea să conţină raportul, Corlăţean a afirmat că, în opinia lui, "va exista o evaluare obiectivă, corectă", referitoare la "partea de fond", la progresele făcute de România.

În acelaşi timp, însă, a subliniat ministrul, în raport va exista şi "o adăugare politică la un document ce trebuie să fie strict tehnic". Corlăţean a mai spus că "unii vor folosi concluziile politice" din raport pentru a îngreuna aderarea României la spaţiul Schengen.

Respectiva "adăugare", a explicat ministrul Justiţiei, ar fi legată de aspecte "incorecte faţă de situaţia reală din România", în contextul scandalurilor politice interne ce au stârnit reacţii ale unor oficiali europeni.

Declaraţiile despre raport au venit după ce Corlăţean a caracterizat drept "manipulare crasă" şi "minciuni" informaţiile despre situaţia din România transmise oficialilor europeni prin "surse diverse".

Întrebat care ar fi acele surse, demnitarul a spus că acesta sunt media, surse legate de activitatea unor organizaţii neguvernamentale şi surse politice.

Despre informaţiile furnizate de acele surse, Corlăţean a spus că acestea "nu au făcut rău guvernului, lui Ponta sau lui Antonescu", ci imaginii şi intereselor României, lucru ce ar trebui imputat "celor care nu au niciun pic de scrupule văzând cu disperare că pierd puterea, (...) în mod meritat".

În acelaşi context, ministrul Justiţiei a comentat şi reacţiile unor oficiali europeni despre situaţia din România, sugerând că acestea ar demonstra că este vorba despre o "dublă balanţă" de apreciere. Corlăţean a explicat că, prin comparaţie, la unele lucruri petrecute în ultimii ani era "tăcere totală, cauţionare", în timp ce "acum se reacţionează". "Poziţiile oficiale au fost neobişnuite şi contrare cutumei fireşti", a mai spus Corlăţean despre respectivele reacţii, subliniind că era nimerit ca oficialii europeni, înainte de a se pronunţa, să discute cu autorităţile statului român.

Ministrul Justiţiei a mai spus, tot cu referire la relaţia cu oficialii europeni, că Guvernul condus de Victor Ponta este unul "nou, cu miniştri noi, care nu a avut timp să dezvolte acea chimie personală" pentru contacte directe care să reabiliteze imaginea României.

Rapoartele Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare vor fi publicate la 18 iulie, a anunţat joi Guvernul bulgar într-un comunicat emis după întâlnirea dintre preşedintele CE Jose Manuel Barroso şi premierul Boiko Borisov, a relatat Novinite.com.

Barroso a promis, în cadrul întâlnirii de miercuri, că raportul va fi onest şi obiectiv, afirmând că fiecare dintre cele două ţări va fi tratată în conformitate cu propriile progrese, amintește Mediafax.

Miercuri, un diplomat a declarat că UE intenţionează să monitorizeze separat România şi Bulgaria, invocând ca motiv situaţia politică din România.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite