Corlăţean: Condamnăm decizia Parlamentului ucrainean de a elimina limbile minorităţilor, printre care şi româna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat, marţi, la „Adevărul Live“ că România a condamnat abrogarea legii privind limbile regionale şi că s-a cerut puterii de la Kiev corectarea legislaţiei în acest sens.

Corlăţean a subliniat că această lege avea rolul de a pune în practică angajamentele europene ale Ucrainei legate de carta europeană a limbilor regionale. 

„Odată cu schimbarea puterii în Ucraina, unul dintre primele gesturi făcute s-a referit la abrogarea acestei legi şi este o decizie pe care am condamnat-o în termeni foarte clari“, a precizat ministrul.

Acesta a mai subliniat că se va solicita puterii de la Kiev corectarea acestei legislaţii. 

„Ieri la Budapestea am discutat cu colegii miniştri şi a fost o poziţie comună de solicitare adresată Kievului de reparare a acestei legi şi de adoptare a unei legislaţii mai bune care să asigure prezervarea identităţii româneşti prin intermediul limbii române“, a precizat Corlăţean.

Parlamentul Ucrainei a abrogat duminică legea „cu privire la limbile cu statut regional“, cu 232 de voturi, informează ITAR-TASS. Legea „cu privire la bazele politicii de stat în domeniul limbilor“ a intrat în vigoare la 10 august 2012. În conformitate cu documentul, limbile minorităţilor au primit statutul de limbă regională în zonele unde este considerată „limbă maternă“ de cel puţin 10% din populaţie. Potrivit guvernului ucrainean, limba rusă a obţinut atunci statutul de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Titus Corlăţean avertizează: O divizare a Ucrainei ar genera consecinţe grave în toată regiunea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite