Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu şi Anthony Blinken FOTO Twitter
Bogdan Aurescu şi Anthony Blinken FOTO Twitter

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut marţi o convorbire telefonică, în continuarea dialogului realizat de cei doi şefi ai diplomaţiilor la 23 martie 2021, la Bruxelles, în marja reuniunii miniştrilor de externe ai NATO.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, ministrul român al afacerilor externe şi Secretarul de stat Antony Blinken au reconfirmat angajamentul ferm al României şi Statelor Unite pentru consolidarea în continuare a Parteneriatului Strategic, inclusiv prin intensificarea dialogului politico-diplomatic şi a cooperării bilaterale în domeniile prioritare ale Parteneriatului, precum şi în ceea ce priveşte provocările la nivel global. În acest sens, a fost accentuată, în cadrul discuţiei, importanţa coordonării cu partenerii care împărtăşesc aceleaşi valori şi priorităţi strategice, precum şi necesitatea promovării democraţiei şi a statului de drept, inclusiv prin întărirea rezilienţei strategice la nivel internaţional.

În plan bilateral, cei doi demnitari s-au referit la contextul aniversar al împlinirii, în 2021, a zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum şi a cinci ani de la operaţionalizarea facilităţii anti-rachetă de la Deveselu, aceste momente simbolice oferind oportunitatea unei reafirmări a validităţii principiilor şi liniilor majore ale colaborării dintre cele două state şi constituind o bază solidă pentru dezvoltarea acesteia, inclusiv prin reluarea programului de vizite de nivel, atunci când condiţiile o vor permite.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să fie un partener strategic puternic şi de încredere al SUA, precum şi un aliat NATO dedicat. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat interesul pentru întărirea coordonării bilaterale, fiind evidenţiată poziţia constantă a României în ceea ce priveşte consolidarea şi dinamizarea relaţiei transatlantice.

Cei doi înalţi demnitari au trecut în revistă şi dezvoltările recente din relaţia bilaterală din domenii strategice, exprimând interesul pentru concretizarea iniţiativelor vizând consolidarea securităţii energetice. În context, a fost discutată cooperarea bilaterală aflată în dezvoltare în domeniul nuclear civil şi eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz în Europa, fiind evocată importanţa resurselor strategice de gaz din platoul continental al Mării Negre, a căror exploatare ar putea îmbunătăţi semnificativ securitatea energetică regională.

Secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru progresele României în ceea ce priveşte statul de drept, reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, relevante inclusiv la nivel regional. A accentuat că aceste măsuri contribuie în mod hotărâtor la crearea unui mediu de afaceri şi investiţional atractiv pentru partenerii economici americani, evidenţiind că pentru SUA dezvoltarea, extinderea şi diversificarea relaţiei economice cu România rămâne o prioritate.

Totodată, în acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat prioritatea Guvernului României privind accederea României la OCDE şi a exprimat convingerea că partea americană va susţine, în continuare, acest deziderat.

Şeful diplomaţiei române a reiterat, de asemenea, importanţa celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea şi Via Carpathia, promovate de România inclusiv în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, cu impact strategic pozitiv direct, atât asupra dezvoltării economice a regiunii, cât şi asupra mobilităţii militare. În acest sens, a pledat pentru implicarea financiară a SUA în realizarea celor două proiecte, subliniind că, pe lângă o prezenţă militară crescută a SUA în regiune, este necesară şi consolidarea prezenţei economice şi de investiţii americane.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat interesul României pentru accederea rapidă în programul Visa Waiver şi importanţa înregistrării unor progrese tangibile, după intensificarea dialogului la nivel politic şi tehnic din ultimele luni cu privire la acest subiect.

A fost discutată şi aprofundarea cooperării în combaterea unor fenomene cu impact negativ, precum traficul de persoane.

Şeful diplomaţiei americane a accentuat determinarea SUA de a consolida rolul diplomaţiei în principalele dosare internaţionale în care SUA sunt implicate şi de a întări relaţiile cu partenerii.

Secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru activitatea României în calitate de Preşedinţie în Exerciţiu a Comunităţii Democraţiilor şi a arătat interesul SUA pentru a coopera cu România pe acest palier. În acest context, ministrul român de externe şi secretarul de stat al SUA s-au referit la intenţia Administraţiei SUA de a organiza un Summit pentru Democraţie, iniţiativă pe care România o susţine, inclusiv ca Preşedinţie în Exerciţiu a Comunităţii Democraţiilor, şi care oferă oportunităţi de sprijin reciproc în acţiunile de apărare a valorilor democratice şi a respectării valorilor statului de drept la nivel internaţional.

Convorbirea telefonică a inclus şi un schimb de vederi cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, care este esenţială pentru securitatea transatlantică, fiind reiterată evaluarea comună cu privire la provocările persistente de securitate la frontiera estică a Alianţei Nord-Atlantice. Şeful diplomaţiei române a prezentat elementele principale care orientează acţiunea României, printre care necesitatea consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare la Flancul Estic al NATO, la Marea Neagră.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa pe care România o acordă creşterii prezenţei militare a SUA în România. Secretarul de stat american a adresat mulţumiri pentru angajamentul României privind alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru bugetul apărării şi a apreciat derularea programului de achiziţii dintre România şi SUA, precum şi investiţiile pe care România le face în infrastructura militară.  

Cei doi şefi ai diplomaţiilor au avut şi un schimb de opinii pe tema adaptării NATO şi a procesului de reflecţie privind viitorul organizaţiei, NATO 2030. A fost evidenţiată susţinerea pentru procesul coordonat de către Secretarul General al NATO şi pentru propunerile avansate de acesta, fiind reiterată necesitatea adoptării unui Nou Concept Strategic al NATO, adecvat contextului actual de securitate. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat implicarea activă şi constructivă a României şi a punctat rolul statelor de pe Flancul Estic al NATO şi demersurile lor vizând contracararea riscurilor de securitate din această regiune, inclusiv prin intermediul formatului Bucureşti 9 (B9).

De asemenea, a fost discutată cooperarea sectorială în alte domenii de interes comun prioritar, precum consolidarea rezilienţei comunităţii transatlantice, la care România va contribui prin înfiinţarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a adresat invitaţia ca specialişti americani în domeniul rezilienţei să se alăture Centrului de la Bucureşti. Secretarul de stat Blinken a exprimat apreciere pentru această iniţiativă, fiind agreată menţinerea unui dialog apropiat pe această temă. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că, în abordarea României, rezilienţa strategică este un concept extrem de relevant, având în vedere necesitatea întăririi coordonării şi acţiunii comune cu partenerii care fac parte din aceeaşi comunitate de valori şi securitate şi reducerea dependenţei de acei actori care nu împărtăşesc aceleaşi interese şi valori.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite