Continuă dezbaterile pe legile Justiției. Legea privind organizarea CSM ar putea intra la votul decisiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia specială pentru legile Justiției a reluat dezbaterile luni, de la 12.30. Șeful comsiei a declarat că va exista o ședință specială pentru rapoartele celor trei proiecte, aflate în cameră decizională. 

Șeful comisiei speciale pentru dezbaterea legilor Justiției FOTO Arhivă
Șeful comisiei speciale pentru dezbaterea legilor Justiției FOTO Arhivă

Update: 

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei va acorda rapoartele pe legile justiţiei - legea Consiliului Superior al Magistraturii, organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor - adoptate de Camera Deputaţilor, într-o şedinţă distinctă, după finalizarea dezbaterilor pentru fiecare dintre actele normative, pentru a permite corelări între acestea, a afirmat, luni, preşedintele Comisiei, Gabriel Andronache, potrivit Agerpres. 

Dezbaterile asupra proiectului în comisie au fost reluate după ce toate cele trei proiecte ale legilor Justiției au fost adoptate de prima cameră sesizată. 

  Astfel, comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a finalizat joi dezbaterile la proiectul privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), adoptat de Camera Deputaţilor pe 20 septembrie, iar în şedinţa de luni a efectuat corelări între articolele aceluiaşi act normativ, potrivit sursei citate. 

„Deocamdată, am dezbătut pe articole doar proiectul legii CSM. Mai avem încă două proiecte. Abia după aceea vom supune la vot fiecare raport în parte, fiecare proiect în parte dintre cele trei”, a spus Andronache.

După adoptarea rapoartelor, proiectele legilor justiţiei vor intra pe ordinea de zi a plenului din Senat, care este for decizional în acest caz. 

Știrea inițială: 

Dezbaterile din comisia specială pentru legile Justiției urmează să fie reluate luni, de la 12.30, pe agenada membrilor fiind raportul pentru proiectul de lege privind funcționarea CSM. 

În urma raportului, inițiativa legislativa ar urma să intre în plenul Senatului, în calitate de for decizional, fiind cea de-a doua cameră.

Camera Deputaților a adoptat, în septembrie, în calitate de prim for, Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, una din cele trei legi ale Justiției.

Proiectul de lege a trecut fără emoții, cu 191 de voturi pentru și 83 „împotrivă”.

Față de forma trimisă de Guvern, au fost aduse mai multe modificări. De exemplu, un membru al CSM poate fi ales dintre magistrați dacă are o vechime minimă de șapte ani în funcție și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani, cu „excepția situației în care a intervenit radierea sancțiunii”, detaliu adăugat la Comisia specială pentru legile Justiției.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite