Noua lege a CSM, adoptată de Camera Deputaților. Cum arată modificările și ce critici are Opoziția

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de prim for, Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, una din cele trei legi ale Justiției. Ultimul cuvânt pe actul normativ îl are Senatul.

Deputații s-au pronunțat, urmează și senatorii FOTO Inquam Photos
Deputații s-au pronunțat, urmează și senatorii FOTO Inquam Photos

Proiectul de lege a trecut fără emoții, cu 191 de voturi pentru și 83 „împotrivă”. Față de forma trimisă de Guvern, au fost aduse mai multe modificări. De exemplu, un membru al CSM poate fi ales dintre magistrați dacă are o vechime minimă de șapte ani în funcție și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani, cu „excepția situației în care a intervenit radierea sancțiunii”, detaliu adăugat la Comisia specială pentru legile Justiției.

Membrii CSM din rândul societății civile pot avea vechime din zece ani și nu mai e condiția restrictivă de a fi din „domeniul dreptului”, ci pot să fi avut o „profesie juridică” sau să fi muncit în învățământul juridic superior cel puțin zece ani. În cazul în care e vacantat un loc în CSM, alegerile trebuie făcute în termen de 30 de zile de la vacantare, în prezent nefiind niciun termen indicat.

De asemenea, o altă prevedere este că atribuțiile membrilor CSM sunt stabilite în maximum 60 de zile de la constituire, nu 15 ca în prezent. Funcționarii publici din CSM și Inspecția judiciară vor fi asimilați ca rang și salarizare cu funcționarii publici parlamentari, adică inclusiv sporurile primite de angajații Parlamentului vor fi și pentru cei dintâi. Nu în ultimul rând, abaterea disciplinară a magistraților se prescrie la patru ani de la data săvârșirii ei, nu la doi ani.

Contre Opoziție-Putere

În timp ce reprezentanții Puterii și-au susținut forma ieșită de la Comisia specială pentru legile Justiției, Opoziția a cerut așteptarea punctului de vedere al Comisiei de la Veneția. „În 2017, și PSD ne promitea că face reforme în Justiție și ridică MCV-ul. E un film prost. Propunerile legislative sunt nocive”, a declarat Ion Stelian (USR), fost ministru al Justiției, de la microfonul central.

Și liderul formațiunii Forța Dreptei s-a poziționat contra proiectului de lege. „Prin proiectul de lege, în loc să avem un CSM care să garanteze independența Justiției, vom avea un CSM care se va transforma într-o Inchiziție a magistraților independenți”, a declarat Ludovic Orban, care a precizat că e instituită inclusiv funcția de „inchizitor-șef”.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a bătut obrazul lui Orban, cu care a lucrat în mandatul de premier al celui din urmă, pentru cele spuse, dar a trimis săgeți și către Stelian Ion: „S-au spus multe neadevăruri pe parcursul acestor zece luni. Am fost nevoiți să le încasăm cu stoicism (...) Cei care muncesc merg înainte, cei care pălăvrăgesc vor rămâne în urmă. Documentele stau dovadă că au parcurs, ca la carte, toate etapele unei proceduri democratice, începând de la elaborare și până la adoptare”.

Comisia specială continuă dezbaterile pe Legea privind organizarea judiciară, fiind așteptat un raport până la finalul săptămânii. Chiar astăzi, comisia se reunește pentru reluarea dezbaterilor pe articole În ceea ce privește Legea privind CSM-ul, aceasta va merge la Senat, unde, potrivit informațiilor „Adevărul”, va trece săptămâna viitoare. Singurul semn de întrebare este dacă legea va fi atacată la CCR de Opoziție sau nu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite