Consilier USR, reclamat la ANI. Asociația pentru Dreptul Urbanismului: „Joacă la două capete”. Reacția consilierului USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Volintiru, consilier local USR al Sectorului 6, a fost reclamat la Agenția Națională de Integritate (ANI) de către Asociația pentru Dreptul Urbanismului (ADU), potrivit Gândul. Consilierul este acuzat că joacă la două capete, pentru că este și administrator al Companiei Municipale Imobiliare.  

FOTO Facebook
FOTO Facebook

UPDATE: Într-un răspuns pentru „Adevărul”, consilierul local USR Volintiru Cătălin a precizat că are o adeverință ANI în care se susține că nu este incompatibil.

„Noi, USR în sectorul 6, pe partea de Urbanism, de la începutul acestui mandat, am fost extrem de riguroși pe respectarea regulilor de aprobare a documentațiilor de urbanism și cred că aici e toată cheia. Asta cumva s-a accentuat mai de curând, într-o ședință de săptămâna trecută a Consiliului Local, când unii dintre colegii de la alte parte au ridicat problema neaprobării în Comisia de Urbanism a planurilor urbanistice de detaliu. (..) Noi nu am vrut să aprobăm fără a fi respectată legea întocmai”, a explicat consilierul local al USR din Sectorul 6 pentru „Adevărul”.

Referitor la situația de incompatibilitate, consilierul local susține că deține o adeverință de la ANI în care se arată că nu se află în incompatibilitate.

„Eu înainte de a fi numit în rolul de administrator, în CA-ul de la Imobiliară, am făcut din propria inițiativă interpelare la ANI. Am hârtia prin care mi s-a răspuns de la ANI. Am făcut solicitare să văd cum se potrivește situația de consilier local cu cea de membru în Consiliul de Administrație. Le-am descris eu situația pentru a evita astfel de probleme de incompatibilitate. Bineînțeles că ANI a răspuns negru pe alb că nu e o stare de incompatibilitate. ANI s-a exprimat de acum doi ani”, a subliniat Cătălin Volintiru.

Ce spune ANI

Potrivit răspunsului primit de consilierul local al USR din partea ANI, situația în care se afla Cătălin Volintiru nu este una de incompatibilitate.

„Din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente opinăm că exercitarea funcției de consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 6 simultan cu deținerea calității de membru al consiliului de administrație al uneia dintre companiile municipale din subordinea Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu este de natură să genereze o situație de incompatibilitate din perspectiva Legii nr. 161/2003 cu modificările și completările ulterioare”, se arată în răspunsul ANI de pe 04.02.2021.

„Totodată, opinăm că situația în care compania municipală încheie contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritatea administrației publice locale din care face parte consilierul local, este de natură să genereze o stare de incompatibilitate conform prevederilor art. 90 din Legea nr. 161/2003 cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, opinăm că exercitarea funcției de consilier local simultan cu deținerea calității de membru al consiliului de administrație al uneia dintre companiile municipale din subordinea Consiliul General al Municipiului Bucuresti este de natură să genereze un conflict de interese dacă alesul local, nu se abține de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea unui act administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea unui act juridic care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru o societate la care deține calitatea de asociat unic ori funcția de administrator sau de la care obține venituri, potrivit dispozițiilor art. 228 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 57/2019 cu modificările și completările ulterioare”, mai arată ANI, în răspunsul său pentru consilierul local Cătălin Volintiru.

----

Președintele ADU, Alexandru Pânișoară, cere să se constate starea de incompatibilitate în care se află consilierul local de la USR, argumentând funcția de administrator al Companiei Municipale Imobiliare, relatează Gândul.  

Președintele ADu a transmis o sesizare în care a argummentat motivele pentru care consideră că este în stare de incompatibilitate. 

„În fapt, domnul Volintiru I. Cătălin este ales local ocupând funcția de consilier local al sectorului 6 București din anul 2020. Conform Declarației de interese nr. 2339869 depusă în data de 02.06.2023, Domnul Volintiru I. Cătălin ocupă funcția de Administrator al Companiei Municipală Imobiliară București SA înființată în baza HCGMB nr. 136/2017. Conform HCGMB nr. 136/2017, Compania Municipală Imobiliară București SA este înființată în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 31/1990 a societăților comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat Alexandru Pânișoară.

Președintele Adu susțăine că  reprezentantul USR , Cătălin Volintiru se află într-o starea de incompatibilitate, prevăzută de art. 88 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003, respectiv ocupă atât funcția de Consilier Local al Sectorului 6 cât și cea de administrator în cadrul Companiei Municipală Imobiliară București.

„Starea de incompatibilitate există din cauza faptului că funcția de administrator este în cadrul unei companii înființată în baza Legii nr. 31/1990 și care nu se află în subordinea Consiliului Local Sector 6 și în care Sectorul 6 nu are participație. În cadrul Companiei Municipiul București are participații și se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București”, mai arată sesizarea. â

Potrivit sursei citate, consilierul local încalcă legea prin faptul că nu a renunțat la niciuna dintre funcțiile care i-a atras starea de incompatibilitate și nici nu a demisionat în termenele prevăzute de lege.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite