Congres PNL. Echipa Cîţu se întăreşte cu şefi de filiale, Orban strânge voturi la baza partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu se luptă cu preşedintele Camerei Deputaţilor pentru şefia PNL. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Florin Cîţu se luptă cu preşedintele Camerei Deputaţilor pentru şefia PNL. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu a bătut palma pentru susţinerea sa cu mai multe organizaţii judeţene ale PNL, în timp ce şeful liberalilor, Ludovic Orban, caută sprijin pentru Congres prin discuţii faţă în faţă cu membrii fiecărei filiale.

Gruparea din PNL care îl sprijină pe Florin Cîţu pentru şefia partidului se întăreşte prin susţinerea pe care o va avea din partea mai multor filiale judeţene, la Congresul din 25 septembrie. Surse din echipa premierului au precizat pentru „Adevărul” că în zilele următoare va avea loc anunţarea susţinerii lui Cîţu de către PNL Vaslui, PNL Timiş şi, cel mai probabil, şi PNL Constanţa, acolo unde deja mai mulţi lideri au anunţat public faptul că merg alături de şeful Guvernului, dar organizaţia judeţeană încă şovăie dacă să mai aştepte până în luna iulie cu poziţionarea oficială.   

În primul rând, echipa Cîţu a bătut palma cu Nelu Tătaru şi filiala pe care o conduce, PNL Vaslui, pentru susţinerea la Congres. După ce nu a mai prins portofoliul Sănătăţii, Nelu Tătaru s-a îndepărtat de tot de Ludovic Orban. De altfel, încă din momentul izbucnirii scandalului intern al PNL, din decembrie 2020, Nelu Tătaru a fost plasat de anturajul lui Orban în tabăra contestatară, deşi fostul ministru nu lansase niciun atac la adresa conducerii. Surse din PNL susţin că responsabil de atragerea lui Tătaru în echipă a fost Florin Roman, cei doi fiind prieteni buni. Roman, care deţine funcţia de vicepreşedinte al PNL, se numără şi printre liberalii responsabili să poarte discuţiile cu aleşii din teritoriu.

În ceea ce priveşte Timişul, preşedintele organizaţiei, Alin Nica, a punctat că liberalii din filiala pe care o conduce vor fi alături de acel candidat care are potenţial de creştere pentru PNL şi care deja se gândeşte la modul cum vor fi pregătite alegerile din 2024, an în care vor fi patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale. Majoritatea aleşilor şi liderilor din organizaţie şi-au asumat public susţinerea lui Cîţu, ceea ce rămâne de completat fiind doar data în care să fie oficializat sprijinul politic.

Plimbare cu unul, sprijin pentru celălalt

Deşi în weekendul trecut s-a afişat alături de Ludovic Orban, europarlamentarul Gheorghe Falcă, liderul care controlează PNL Arad, deja s-a înţeles cu Florin Cîţu pentru a fi în tabăra sa la Congres, deşi încă nu e clară funcţia pentru care va candida, susţin surse din echipa premierului pentru „Adevărul”. Cu toate acestea, şi fostul primar al Aradului rămâne rezervat în ceea ce priveşte asumarea publică a echipei. Problematica împărţirii funcţiilor nu a fost încă ridicată în niciuna dintre echipe, pentru că mai întâi aşteaptă să vadă fiecare pe ce lideri din teritoriu contează, dar şi să fie bătută în cuie forma finală a structurii de conducere a PNL în perioada 2021-2025. 

Şi Marcel Vela, liderul PNL Caraş, e în negocieri avansate cu echipa Cîţu, cu toate că din partea acestuia şi a filialei pe care o controlează e aşteptată o decizie finală, de asumare a unei tabere, doar pe ultima sută de metri a competiţiei. Ludovic Orban a dezminţit luni faptul că Vela ar fi trecut în echipa Cîţu în faţa presei, fiind explicat faptul că a discutat cu fostul ministru al Internelor, care l-a asigurat că nu a luat o asemenea decizie.

Strategia lui Orban: bob cu bob

În plină pierdere de susţinere la nivel de lideri de filiale, Ludovic Orban schimbă strategia şi marşează pe politica strângerii voturilor bob cu bob. Şeful PNL a mers în numeroase filialele în ultimele zile, acolo unde nu s-a văzut doar cu liderii din marile oraşe şi de la judeţ, ci şi cu membrii simpli. Preşedintele liberal nu s-a sfiit să recunoască franc faptul că el e adeptul discuţiei cu fiecare delegat în parte, fiind considerată falsă raportarea doar la numărul de filiale care îşi anunţă susţinerea pentru un candidat sau altul. 

Ludovic Orban a taxat-o şi pe Monica Anisie (preşedinte PNL Sector 2), om de încredere până de curând, care a ales să joace în echipa Cîţu. „Eu nu am auzit de vreo schimbare a deciziei luate la nivelul Biroului permanent al Sectorului 2 în unanimitate. A fost într-o poză doamna Anisie. Are valoare individuală”, a precizat Orban. De altfel, Anisie nu e un lider care să controleze cu adevărat filiala de la Sectorul 2, acolo unde o parte dintre membri încă ascultă de indicaţiile fostei şefe, Anca Boagiu, un lider politic discret, dar puternic la nivel local.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite