Coaliţia cântă pe voci diferite pe tema reformelor din Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guvernul României
FOTO: Guvernul României

Reformele din justiţie încing din nou spiritele în coaliţie. Nemulţumirea lui Klaus Iohannis legată de tergiversarea desfiinţării SIIJ şi a modificării legilor justiţiei a stârnit reacţii aprinse în coaliţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat modul în care Stelian Ion a gestionat cele două teme din justiţie: „SIIJ nu a fost desfiinţat. Chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, dar ministrul Justiţiei nu a găsit calea potrivită”. Ulterior, mai mulţi liberali, printre care şi premierul, şi-au însuşit mesajul, criticând activitatea ministrului.

Florin Cîţu preia discursul lui Klaus Iohannis

„Sunt de acord cu domnul preşedinte în cam totul, ideea este că noi avem aşteptări de la miniştri, avem obiective. (..) Bineînţeles că este rolul ministrului Justiţiei să vină şi să împingă aceste proiecte de la spate. (...) Ministrul Justiţiei are un rol important în tot acest angrenaj”, a spus Florin Cîţu. Premierul a refuzat să spună dacă se ia în calcul remanierea ministrului Justiţiei.

Contactat de „Adevărul”, liberalul Daniel Fenechiu, membru în Comisia Juridică a Senatului, consideră că „ministrul n-a făcut altceva decât să se concentreze pe un punct de vedere care, este cât se poate de evident, e doar al lui”.

„Nici chiar în fruntea formaţiunii nu împărtăşesc toţi soluţiile alese de el. Se încăpăţânează să nu găsească o cale de mijloc. (..) Stelian Ion a încercat să treacă nişte modificări în forţă şi s-a lovit practic de inflexibilitatea lui. Toate lucrurile astea se discută, toată lumea îşi doreşte să desfiinţeze SIIJ-ul”, a completat parlamentarul.

Stelian Ion pasează responsabilitatea partenerilor

Stelian Ion a replicat că nu este responsabil pentru blocaj: „Realitatea este evidentă pentru toată lumea şi nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliţie şi Parlament, nu de la Ministerul Justiţiei”. Referitor la tergiversarea desfiinţării SIIJ, ministrul Justiţiei susţine că nemulţumirile “ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiţiei”.

În apărarea lui Stelian Ion şi a portofoliului care revine USR a sărit un alt reprezentant al formaţiunii. Cristian Seidler l-a acuzat pe Klaus Iohannis că nu este bine informat: „Si care ar fi fost calea potrivita? Proiectul e blocat în Parlament de UDMR.(..) Mă aştept ca domnul preşedinte Klaus Iohannis să se informeze mai bine. Cum de preşedintele nu ştie că ministrul a trimis la Guvern şi Guvernul la Parlament?”, a declarat politicianul la Antena 3.

Anterior afirmaţiilor preşedintelui României, discuţia a fost adusă în atenţia publică de Dacian Cioloş, care a declarat că nu simte „apetit la colegii din coaliţie” pentru reforme, acuzând UDMR de blocajul privind desfiinţarea SIIJ şi modificarea legilor justiţiei.

Tăcere în UDMR

UDMR a fost singura formaţiune din coaliţia de guvernare care nu a comentat afirmaţiile preşedintelui legate de mersul greoi al reformelor din justiţie. Reporterii „Adevărul”, l-au contactat pe liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, însă acesta nu a răspuns solicitării.

Discuţiile din Parlament pe tema desfiinţării SIIJ s-au blocat la Senat, după ce UDMR a respins propunerea ca atribuţiile secţiei să revină la DNA, motivând presupuse abuzuri din trecut. Şi o parte a sistemului judiciar a solicitat includerea unor garanţii care să apere magistraţii de dosare abuzive.

PSD critică intervenţia preşedintelui

Contactat de „Adevărul”, liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a criticat intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis privind reformele din Justiţie. „Domnul Iohannis face o presiune asupra coaliţiei care nu cred că va avea rezultatul dorit”, a spus social-democratul.

Partidul Social Democrat susţine în continuare menţinerea SIIJ şi a legilor justiţiei în forma actuală, salutând poziţionarea UDMR.

„Inacţiunea şi lipsa de performanţă se dovedesc a fi lucruri bune pentru Stelian Ion”, a conchis Lucian Romaşcanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite