Ciucă: Ziua Maghiarilor de Pretutindeni oferă ocazia de a sublinia contribuţia la dezvoltarea statului

0
Publicat:

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat, în mesajul transmis cu ocazia Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, contribuţia minorității maghiare la dezvoltarea şi modernizarea statului român.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni îmi oferă ocazia de a adresa felicitările mele maghiarilor din România și de a sublinia importanța contribuției acestora la dezvoltarea și modernizarea statului român”, a transmis șeful Guvernului.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, „în decursul ultimelor trei decenii, România a realizat progrese semnificative în edificarea unei societăți democratice și incluzive, iar aportul minorității maghiare s-a reflectat pozitiv în cadrul acestui proces”.

Prin participare activă, printr-o colaborare cu majoritatea bazată pe respectul și prețuirea reciprocă, prin bogăția culturii și a patrimoniului, dar și prin atașamentul față de valorile și principiile libertății și democrației care definesc societatea europeană, maghiarii din România aduc plusvaloare societății noastre”, a mai susținut premierul.

Premierul a mai arătat că „promovarea și afirmarea culturii, istoriei, identității etnice, lingvistice şi religioase ale minorităților naționale constituie caracteristici ale unei societăți mature, democratice și europene, iar România de astăzi are nevoie de energiile creatoare, de ideile și inspirația fiecărui cetățean, indiferent de etnie, de limbă, de religie”.

Ziua Libertății Secuiești, discursuri moderate din partea trimișilor de la Budapesta

Politicienii trimiși de la Budapesta la Ziua Libertății Secuiești au avut discursuri moderate, aproape fiind evitată tema autonomiei politice, de obicei foarte prezentă, spre deosebire de cele unor politicieni români de etnie maghiară.

Cu ocazia Zilei Libertății Secuilor, la Târgu Mureș s-au deplasat mai mulți „emisari” ai Budapestei. Ceea ce a ieșit în evidență în acest an a fost tonul lor referitor la subiecte sensibile, cum e cazul autonomiei politice a așa-zisului Ținut Secuiesc.

  „Adevărul” a vorbit cu mai mulți specialiști pe tema schimbării de discurs a reprezentanților Budapestei, cu ocazia acestui eveniment. „Susținerea lui Viktor Orban în Transilvania maghiară și în secuime va fi absolută. Discutăm de cifre de peste 80%. Ca urmare, nu mai este nevoie să facă gesturi speciale, câtă vreme s-a afișat cu harta Ungariei Mari. Secuii pot înțelege că este o susținere implicită, că există”, a afirmat politologul Cristian Pîrvulescu.  

  Politologul George Jiglău susține că schimbarea nu este foarte clară, iar pentru acest lucru e nevoie de mai mult efort. „Pentru noi nu este neapărat o schimbare atât de mare, ci mai degrabă poate revenirea la niște elemente de discurs pe care nu le-am auzit foarte mult în ultima vreme. De ce s-a întâmplat: cred că este vorba mai mult despre chestiuni care țin de politica internă din Ungaria, pot să aibă legătură și cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, poate să aibă legătură și cu disputele în care este implicat statul român legat de românii din Ucraina, solicitarea pentru mai multe drepturi acolo”.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite