Ciucă: România este pregătită să joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a declarat, cu ocazia lansării interconectorului Grecia-Bulgaria, că România este pregătită să își asume rolul de partener de încredere privind securitatea energetică a Europei.

Nicolae CIucă FOTO Inquam Photos
Nicolae CIucă FOTO Inquam Photos

„Deficiențele în lanțul de aprovizionare, în special cu gaz, create artificial de Rusia, au impact nu numai asupra Europei. Acestea creează tulburări pe piețele globale de energie și au generat costuri neașteptat de mari pentru partenerii noștri din diferite părți ale lumii. Orice pas făcut pentru creșterea pe scară mai largă a securității energetică a Europei are o conotaţie şi mai puternică astăzi, când sursele de energie sigure, accesibile şi pe care ne putem baza sunt elemente cheie în atingerea scopurilor noastre în ceea ce priveşte recuperarea şi rezilienţa”, a spus premierul Nicolae Ciucă, sâmbătă, la Sofia.

Totodată, premierul a subliniat că „trebuie să continuăm să interacţionăm cu partenerii noştri în privinţa creşterii capacităţilor lor de producţie. De asemenea, trebuie să finalizăm ce avem de făcut în Europa în ceea ce priveşte interconectivitatea, pentru a ne asigura că avem toate mijloacele pentru a diversifica şi pentru a acţiona în solidaritate între ţările membre UE, dar şi cu vecinii noştri din Republica Moldova, Ucraina, sau Balcanii de Vest. Operaţionalizarea interconectorului Grecia – Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea resurselor de gaz natural”. 

Premierul României a mai precizat în cadrul evenimentului de lansare a interconectorului, că, deşi este un moment de sărbătoare, autorităţile la nivel european trebuie să „rămână realiste” şi să conştientizeze că trebuie accelerate măsurile de diversificare a rutelor pentru alimentarea cu gaz, astfel încât Europa să scape de dependenţa de combustibilii fosili din Rusia.

„Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a făcut să fim şi mai uniţi în eforturile noastre pentru a găsi soluţii pentru a asigura energia necesară iarna aceasta, dar şi pentru viitor, în logica sustenabilităţii şi a protecţiei mediului”, a mai explicat șeful Guvernului român, arătând că, „mai mult, cooperarea regională şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, întrucât acţiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză”.

Premierul a susținut, astfel, că „finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluţiile de acest fel, întrucât va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală şi de Est şi către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud şi a BRUA”, iar „acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum şi la terminalele de gaze naturale lichefiate din nordul Greciei”. 

Pe de altă parte, șeful Guvernului a arătat și că „este nevoie de investiţii pe termen lung, economia europeană având nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziţia către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, care se doreşte până în 2050.

„Includerea gazelor naturale și al energiei nucleare în Taxonomia UE ne oferă nouă, decidenți politici, oameni de afaceri și investitori, predictibilitatea mult dorită. (...) România este pregătită să-și joace rolul de partener de încredere în asigurarea securității energetice a Europei”, a conchis premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite