Ceremonia simbolică de lansare a gazoductului bulgaro-grec va avea loc la Sofia

0
Publicat:

Ceremonia de lansare a gazoductului Interconnector Grecia - Bulgaria (IGB) va avea loc sâmbătă la Sofia, potrivit serviciului de presă al președintelui Bulgariei. La ceremonie vor fi prezenți: președinte Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Bulgariei Rumen Radev, colegii săi din Azerbaidjan, Macedonia de Nord și Serbia Ilham Aliyev, Stevo Pendarovski și Aleksandar Vucic, prim-miniștrii Greciei și la ea va participa România prin premierul Nicolae Ciucă.

Azi va fi inaugurat gazoductul dintre Bulgaria și Grecia. Foto: Shutterstock
Azi va fi inaugurat gazoductul dintre Bulgaria și Grecia. Foto: Shutterstock

Pe 28 septembrie, Ivan Shishkov, ministrul Dezvoltării Regionale și Îmbunătățirii Guvernului Tehnic al Bulgariei, a declarat că interconexiunea de gaze cu Grecia a trecut un test complet, S-a arătat atunci că la 1 octombrie instalația ar putea fi pusă în funcțiune.

Conducta de gaze intersistem IGB, care trebuia să înceapă să funcționeze în 2021, leagă rețeaua națională de gaze din Bulgaria a Bulgartransgaz și rețeaua de gaze grecești. Conducta este deja plină cu ga. Livrările sale vor începe imediat după lansarea oficială. Potrivit experților, este de importanță strategică pentru Europa de Sud-Est, deoarece asigură diversificarea furnizorilor de gaze naturale în regiune.

Lungimea totală a gazoductului pe teritoriul bulgar este de 140 km, este proiectată pentru 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, cu o extindere ulterioară la 5,5 miliarde de metri cubi. Costul proiectului gazoductului a fost de 145 de milioane de euro, fără TVA. IGB, a conectat la Gazoductul Trans-Adriatic și la Sistemul Național de Gaze al Greciei, va primi în viitor și gaz de la o instalație de regazificare GNL plutitoare din orașul-port grecesc Alexandroupolis. IGB este planificat să livreze gaze naturale din Grecia către Bulgaria și de acolo către Serbia, Macedonia de Nord, România, Ungaria și Ucraina.

Este de așteptat ca odată cu lansarea gazoductului prin care va fi pompat gazul din Azerbaidjan, costul combustibilului albastru în Bulgaria să scadă cu aproximativ 30% în octombrie, un megawat-oră de gaz în țară în septembrie a costat 353,63 leva. (aproximativ 180 €), care este pentru Bulgaria este un record.

Pe 27 aprilie, Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz din cauza neplatei în ruble la timp. După aceea, Bulgaria a anunțat că a găsit variante alternative de aprovizionare, în special gaz lichefiat din Statele Unite și gaz din Azerbaidjan, la un preț semnificativ mai mic decât cel oferit de Gazprom. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite