Ciucă: Rămâne să venim cu o decizie privind gradul de îndatorare pentru Primăria Capitalei

0
Publicat:

Premierul a explicat în cazul situației datoriilor Primăriei Capitalei că va rămâne de luat o decizie în privința creșeterii gradului de îndatorare, argumentând că Guvernul nu poate da bani doar către administrația centrală. 

Premierul a explicat că Primăria Capitalei trebuie să își rezolve problema FOTO Arhivă
Premierul a explicat că Primăria Capitalei trebuie să își rezolve problema FOTO Arhivă

„Primăria Capitalei are în momentul de faţă o problemă pe care trebuie să o rezolve. Modul în care Guvernul poate să intervină este fie să ridice plafonul de îndatorare, fie să dea bani de la buget. În momentul de faţă, nu putem să dăm bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte nu. Rămâne să venim cu o decizie privind gradul de îndatorare”, a declarat premierul Nicolocae Ciucă, întrebat cu privire la o decizie în situația Primăriei Capitalei asupra căreia a atras atenția Nicușor Dan. 

Premierul a mai explicat că rectificarea bugetului se va face astfel încât să ne înscriem în deficit”, în privința celorlalte primării care au rămas fără bani, arătând că liderii guvernamentali vor analiza fiecare situaţia în parte.

Anterior, fiind întrebat cu privire la situația expusă de edilul Capitalei, premierul Nicolae Ciucă afirmase că i-a cerut primarului să „vină cu o soluţie tehnică vizavi de ceea ce se întâmplă cu sistemul de termoficare în Capitală”,  precizând că există mai multe soluţii.

„Una dintre ele este, sigur, solicitarea de la domnul primar să putem să asigurăm o parte din banii care sunt necesari pentru Termoenergetica şi o altă soluţie este aceea de a mări plafonul de îndatorare la nivelul Capitalei, astfel încât să poată să împrumute bani şi să achite datoriile pentru această instituţie", a mai spus Ciucă. 

Nicușor Dan: Bucureştenii au primit cei mai puţini bani pentru compensarea gazelor

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a atras atenția într-o postare pe Facebook că, „dintre toţi locuitorii României bucureştenii au primit cei mai puţini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022”.

Edilul Capitalei a mai completat că „poate cu aceste cifre în faţă, domnul Marcel Ciolacu o să vadă că Bucureştiul a fost şi este vitregit”, amintind de situaţia datoriilor la Termoenergetica, despre care spune că „ar fi trebuit să fie şi ea cunoscută la Guvern”, susținând că a atras atenția și asupra acestui subiect încă din luna octombrie

Pot însă oricând să fac Coaliţiei de guvernare o prezentare a situaţiei din termie de la nivelul Capitalei”, a completat primarul Capitalei.

Contre între primarul Capitalei și șeful PSD 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, că nu ar trebui să i se adreseze lui, ci premierului pentru a rezolva problema datoriilor la termoficare, subliniind că demersul acestuia este unul tardiv, iar acest lucru dovedeşte că actualul edil-şef „nu are capacitatea să conducă Primăria”, după ce edilul îi replicase problema datoriilor în urma unor atacuri la adresa sa. 

  Primarul Capitalei i-a transmis șefului PSD, care declarase anterior că bucureștenii s-au ales cu o năpastă, că peste un an, în campania pentru alegerile din 2024, va fi concursul de metafore, adăugând că îl rogă pe președintele PSD „să dea telefon la domnul Câciu, ministrul de Finanţe astfel încât să rezolvăm problema cu datoria restantă pentru Termoenergetica”.  

În urma acestei replici, șeful PSD, Marcel Ciolacu, l-a trimis pe Nicușor Dan să îi ceară bani primarului de Sector Clotilde Armand. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite