Iohannis, coroană de flori în Piața Universității / Ciucă: Mesaj pentru comemorarea victimelor Revoluției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia Zilei Memoriei Victimelor Comunismului și a Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, șeful statului a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției din decembrie 1989. Premierul a transmis un mesaj în care arată importanța acestei perioade a anului. 

Președintele a depus o coroană de flori în Piața Universității FOTO Administrația Prezidențială
Președintele a depus o coroană de flori în Piața Universității FOTO Administrația Prezidențială

Șeful Executivului a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România, 21 decembrie, și a Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, 22 decembrie. 

Această perioadă a anului poartă, de 33 de ani, amprenta schimbării radicale de direcție a României, de la regimul totalitar la democrație”, a transmis șeful Guvernului, arătând că în această perioadă „comemorăm victimele comunismului, pe toți cei care au trecut prin suferințe de neimaginat în temnițele comuniste, supuși abuzurilor unui regim totalitar care a întunecat istoria României timp de aproape cinci decenii”.

Premierul a mai arătat că cei comemmorați „s-au opus acestei experiențe brutale și criminale a istoriei cu prețul propriei libertăți sau chiar al vieții”, iar „curajul de a se opune oprimării comuniste și sacrificiul lor au menținut vie speranța românilor în libertate și democrație, care avea să se împlinească în Decembrie 1989, prin victoria Revoluției Române și a libertății”. 

Celor care am trăit acele momente de răscruce ale istoriei noastre ne revine acum datoria să le explicăm noilor generații că dictatura a însemnat frică, lipsuri, cenzură, opresiune și încălcarea libertăților fundamentale”, a mai subliniat premierul Nicolae Ciucă, explicând că   „toate acestea nu trebuie uitate și nu trebuie să mai revină vreodată în soarta acestui popor. Tinerii și copiii de astăzi trebuie să știe cât rău a însemnat acea pagină a istoriei noastre și să cunoască meritele și jertfa celor care au făcut posibilă libertatea noastră de astăzi, a celor care nu s-au lăsat intimidați de opresiunea comunistă și au adus victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, victoria libertății împotriva dictaturii”. 

Ciucă a mai argumentat că „faptul că de anul școlar viitor elevii pot studia în anii de liceu, ca materie opțională, „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” vine ca o minimă reparație morală pentru eroii cunoscuți și necunoscuți ai schimbării de regim de acum 33 de ani”.

Sper, din tot sufletul, că vor fi cât mai mulți elevi interesați de această nouă curriculă școlară și cât mai mulți părinți care își vor încuraja copiii să opteze pentru a o studia. Cunoscând firul evenimentelor din Decembrie 1989 și cauzele care au declanșat revolta populară la nivelul întregii țări, copiii și adolescenții de azi vor ști cu siguranță în viitor, când va veni rândul lor să gestioneze România, să mențină parcursul democratic pe care românii l-au ales fără ezitare după răsturnarea regimului totalitar”, a mai spus Ciucă. 

Premierul a conchis că „martirilor Revoluției Române și tuturor celor care au avut de suferit în perioada de dictatură comunistă le datorăm libertatea de care ne bucurăm astăzi. La rândul nostru, se cuvine să le mulțumim prin grija pe care o avem pentru România și pentru consolidarea procesului democratic în care ne-am angajat odată cu răsturnarea dictaturii comuniste. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii Revoluției Române din decembrie 1989 și toate victimele dictaturii comuniste”. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite