Ciucă, întâlnire cu ambasadoarea Greciei la Bucureşti. Discuții despre cooperarea economică și interconectarea regională

0
Publicat:

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit, marți, cu noua ambasadoare a Greciei la București, Lili Evangelia Grammatika, și au discutat printre altele despre cooperarea economică dintre țările noastre și interconectarea regională. Ciucă a transmis aprecierea autorităţilor române pentru susţinerea oferită de Grecia în favoarea admiterii ţării noastre în Spaţiul Schengen şi în OCDE.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, cu ambasadoarea Greciei, Evangelia Grammatika Foto: Facebook
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, cu ambasadoarea Greciei, Evangelia Grammatika Foto: Facebook

„M-am văzut în această dimineață cu Excelența Sa Evangelia Grammatika, noua ambasadoare a Greciei în România. Republica Elenă este unul dintre cei mai importanți parteneri ai noștri din regiune, ambele țări având strânse colaborări atât în cadrul UE, cât și în interiorul Alianței Nord-Atlantice. I-am transmis aprecierea autorităților de la București pentru susținerea pe care țara sa a manifestat-o deschis în favoarea admiterii României în Spațiul Schengen și în OCDE”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Președintele Senatului a afirmat că în mandatul noii ambasadoare a Republicii Elene, cooperarea economică dintre cele două ţări se poate extinde.

„În mandatul său, care tocmai a început, cooperarea economică dintre țările noastre se poate extinde. De exemplu, în domeniul energetic și în materie de transporturi există deja un interes spre o mai bună interconectare regională. De asemenea, am reiterat sprijinul comun pentru Ucraina în fața agresiunii ruse, pentru găsirea unei soluționări pașnice a situației din Gaza, dar și pentru extinderea Uniunii Europene în regiune”, a conchis Ciucă.

De altfel, potrivit Ambasadei Greciei la București, în cadrul întâlnirii dintre liderul Senatului Nicolae Ciucă și ambasadoarea Lili Evangelia Grammatika, s-a discutat printre altele despre  Declarația comună pentru promovarea cooperării economice și politice, cosemnată în 2022 și respectiv despre importanța implementării acesteia prin finalizarea Planului de acțiune aferent.

A fost confirmat, de asemenea, interesul comun pentru promovarea interconectării porturilor din Grecia - Bulgaria - România, care va contribui la creșterea securității Mării Negre, precum și a rezilienței regiunii mai largi. Cele două părți au subliniat, de altfel, importanța sprijinirii Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și a perspectivei europene a Balcanilor de Vest. În cele din urmă, au convenit asupra oportunității de a revitaliza cooperarea parlamentară bilaterală”, a precizat sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, în cadrul unei întâlniri cu noua ambasadoare a Greciei la Bucureşti, Lili Evangelia Grammatika, că prietenia dintre cele două state este reflectată de o agendă „extrem de bogată".

Prietenia dintre România şi Grecia este reflectată de o agendă extrem de bogată de contacte politico-diplomatice la nivel politic, precum şi de un dialog foarte constructiv şi substanţial cu UE şi NATO”, se arată într-o postare a Guvernului pe reţeaua X, fostă Twitter.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite