Ciucă, apel către partide: Haideți să folosim anul viitor pentru a ne lua un răgaz din competiția electorală

0
0

Premierul a participat astăzi la ședința solemnă comună a celor două Camerele ale Parlamentului, în care a fost celebrată Ziua Națională a României. Ciucă a cerut partidelor, Putere și Opoziție, o discuție așezată și rațională asupra viitorului României.

Ciucă a participat la ședința Camerelor reunite ale Parlamentului FOTO: Mediafax
Ciucă a participat la ședința Camerelor reunite ale Parlamentului FOTO: Mediafax

„De 1 Decembrie, Ziua unității tuturor românilor, aș vrea să adresez un apel partidelor politice reprezentate în Parlament, societății civile și mass-media: să instituim un moratoriu, să încercăm cu toții să punem între paranteze caracterul pre-electoral al anului 2023. Haideți să folosim anul viitor pentru a ne lua un răgaz din competiția electorală. Să avem, împreună, Putere și Opoziție, o discuție așezată și rațională asupra viitorului României. Avem o datorie istorică să aducem România acolo unde îi este locul: în rândul marilor democrații europene. Acesta este singurul proiect de țară pe care îl avem de îndeplinit în următorii ani: să asigurăm eficiența instituțională și să susținem dezvoltarea economiei și a nivelului de trai, cu moderație, echilibru și în deplină securitate”, a declarat premierul României în plenul Parlamentului.

Nicolae Ciucă a explicat că pentru a realizat acest obiect, viitorul proiect de țară trebuie să se axeze pe următoarele teme: „profilul economiei românești în prezent și viitor, educația și soluțiile la problema demografică, sistemul de pensii în ansamblul său, sistemul de sănătate, reforma administrativ-teritorială, rolul României într-o lume în schimbare”.

Premierul a mai adăugat în plenul Parlamentului că România are șansa istorică de a finaliza marile proiecte restante pentru modernizarea statului, prin accelerarea integrării în Uniunea Europeană și prin investițiile pe care PNRR le cuprinde.

„Acum avem șansa istorică să finalizăm marile proiecte restante pentru modernizarea statului român, prin accelerarea integrării în Uniunea Europeană și prin investițiile pe care Planul Național de Redresare și Reziliență le cuprinde pentru următorii ani. Ca să îndeplinim aceste obiective de țară trebuie să facem trecerea de la politică măruntă la marea politică. Trebuie să acționăm ca adevărați oameni de stat, cu înțelepciune, responsabilitate și moderație pentru a nu pierde un moment istoric unic pentru dezvoltarea României”, a explicat acesta.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, cel mai mare pericol „vine din promovarea unor viziuni politici limitate, populiste, iliberale, extremiste, prin care poporul este pus împotriva statului, iar statul este decredibilizat prin minciună, manipulare sau știri false”.

„Cel mai mare pericol vine din promovarea unor viziuni politice limitate, populiste, iliberale, extremiste, prin care poporul este pus împotriva statului, iar statul este decredibilizat prin minciună, manipulare sau știri false. Un alt pericol mai puțin vizibil în societatea noastră, dar cu efecte negative profunde este acțiunea electorală în absența alegerilor. Modernizarea statului nu se poate face dacă fiecare partid politic gândește în funcție de procente și de conjuncturi trecătoare. Oamenii nu așteaptă mesaje bine ticluite, ci măsuri guvernamentale bine construite”, a explicat șeful Executivului în plenul Parlamentului.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri