Ciolacu vrea finalizarea renegocierii PNRR până la finalul lunii august: Toți miniștrii să facă un efort

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut miniștrilor să finalizeze renegocierea PNRR până la finalul lunii august. Șeful Guvernului a susținut că toţi miniştrii care coordonează reforme trebuie să facă un efort pentru a reajusta proiectele, arătând că nu vor exista concedii. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Avem şi alte probleme importante, tot până la sfârşitul lunii august trebuie să finalizăm renegocierea PNRR. Toţi miniştrii care coordonează reforme trebuie să facă un efort pentru a regândi priorităţi şi a reajusta proiecte”,  a susținut premierul Marcel Ciolacu în ședința de Guvern, joi. 

Liderul Executivului român a completat: „Vara aceasta, îmi pare foarte rău, nu vom avea concedii, suntem într-o cursă contra timp să accesăm toţi banii europeni disponibili”.

Guvernul, nevoit să crească taxe pentru asigurarea banilor din PNRR

Un acord al Guvernului cu Comisia Europeană obligă România să crească taxele pentru asigura un deficit bugetar descendent în 2023 și 2024. Obligația vine ca urmare a unui acord cu Bruxellesul pentru depășirea țintei de deficit.  

Guvernul trebuie să aleagă din măsurile fiscale propuse în studiul Băncii Mondiale, realizat pentru România ca parte a PNRR, pentru a asigura scăderea deficitului bugetar, în ciuda depășirii în 2023 și 2024.

Astfel, Comisia Europeană nu va declanșa procedura de suspendare a unor fonduri UE destinate României, parte din calendarul multianual și PNRR, deși statul român va depăși țintele de deficit excesiv atât în 2023, cât și în 2024. 

Premierul României, Marcel Ciolacu, a subliniat că țara noastră vrea să aibă susținerea Băncii Mondiale în continuare, mai ales în ceea ce privește proiectele majore de investiții, în special în domeniul infrastructurii.

Premierul a solicitat Băncii Mondiale să acorde în continuare susținere pentru finalizarea marilor reforme asumate de România prin PNRR, în special reforma pensiilor și cea a salarizării bugetare. „Delegația Băncii Mondiale a subliniat că la nivel instituțional există toată deschiderea pentru colaborarea cu autoritățile române în scopul avansării cât mai rapide a acestor reforme vitale pentru viitorul României”, potrivit Guvernului.

De altfel, Banca Mondială este cea care a oferit și asistență pentru realizarea unor reforme importante, cum ar fi reforma pensiilor speciale, dar și pentru reforma pensiilor publice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite