Guvernul, nevoit să crească taxe pentru asigurarea banilor din PNRR. Înțelegere informală cu Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un acord al Guvernului cu Comisia Europeană obligă România să crească taxele pentru asigura un deficit bugetar descendent în 2023 și 2024. Potrivit Profit.ro, obligația vine ca urmare a unui acord cu Bruxellesul pentru depășirea țintei de deficit.  

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul trebuie să aleagă din măsurile fiscale propuse în studiul Băncii Mondiale, realizat pentru România ca parte a PNRR, pentru a asigura scăderea deficitului bugetar, în ciuda depășirii în 2023 și 2024, potrivit unui acord cu Comisia European, relatează Profit.ro.

Astfel, Comisia Europeană nu va declanșa procedura de suspendare a unor fonduri UE destinate României, parte din calendarul multianual și PNRR, deși statul român va depăși țintele de deficit excesiv atât în 2023, cât și în 2024. 

Noi măsuri fiscale, în analiza PSD

Conducerea PSD a Guvernului analizează introducerea mai multor măsuri fiscale privind creșterea taxelor și eliminarea beneficiilor. Printre măsurile vizate ar fi și introducerea CASS pentru constructori și agricultori, măsură față de care angajații au anunțat deja proteste. 

Purtătorul de cuvânt al PSD a confirmat că formațiunea analizează mai multe măsuri fiscale precum:  

-scoaterea TVA-ului de 5% pentru termie, fapt care ar duce la creșterea prețului la căldură în inarna următoare.

-impozitarea tichetelor de masa ale bugetarilor, mai exact introducerea CASS pe tichete de masă.

-majorarea TVA pana la 19% pentru majoritatea produselor, inclusiv pentru mancarea pentru câini și pisici.

-eliminarea TVA redus pentru Horeca - adica o creștere de la 9% la 19%

- eliminarea tichetelor de vacanta.

- cresterea impozitarii IMM-urilor în perioada de criză economică, prin creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%

-scoaterea facilităților pentru constructori și agricultori, în ciuda amenințărilor cu protestele, adică introducerea CASS, ceea ce înseamnă proprietăți mai scumpe cu 10-12%, potrivit constructorilor.

Ce spune PNL

Alte măsuri, precum introducerea unui impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro sau impozite mărite pentru jocuri de noroc și tutun, creșterea impozitului pe dividende la 10%, dar și măsuri mai vechi aduse în discuție de PSD în mai multe rânduri, precum impozitul de 1 la sută pentru companiile a căror cifra de afaceri depășește 100 de milioane de euro, supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul presedinelui, sunt respinse, potrivit unor surse PNL. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite