Ciolacu, în Qatar: România este pregătită să se ralieze eforturilor unei soluții care să evite extinderea conflictului în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea susținerii eforturilor de pace și restabilirii securității în Orientul Mijlociu, în cadrul unor declarații de presă comune cu omologul său din Qatar, care și-a exprimat opinia asupra faptului că războiul din Gaza a suscitat poziții diferite. 

Premierul României, Marcel Ciolacu, a susținut declarații de presă alături de omologul său din Qatar, E.S. Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, la ceremonia de semnare a Memorandumurilor de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Statului Qatar.

„Am venit plin de speranță în această vizită oficială convins că în perioade complicate trebuie să găsim noi oportunități de dialog și cooperare cu state cu care împărtășim viziuni și valori comune în acest context internațional dificil. Statul Qatar este un broker de securitate respectat în Orientul Mijlociu, la fel cum România este un factor de stabilitate recunoscut în Europa de Est. Tocmai de aceea, sunt aici pentru a transmite un mesaj puternic că România este alături de Qatar, pentru ca împreună cu Statele Unite, partenerii din Uniunea Europeană și din regiune, să susținem eforturile de pace și pentru restabilirea securității în Orientul Mijlociu”, a transmis premierul Marcel Ciolacu în cadrul declarațiilor comune de presă. 

Premierul României și-a exprimat acordul față de faptul că trebuie adoptată „o poziție echilibrată”, dar și privind necesitatea încurajării părților „să manifeste reținere imediată pentru prevenirea unor evenimente periculoase”.

„Diplomația și dialogul trebuie să fie mai puternice decât armele. Iar rolul de mediator asumat de Qatar de-a lungul timpului, în dosare internaționale complexe, va fi cu siguranță un argument solid pentru detensionarea situației. De aceea, i-am transmis Excelenței Sale că România este pregătită să se ralieze eforturilor regionale și internaționale de a fi parte a unei soluții constructive care să evite extinderea conflictului în Orientul Mijlociu. Rolul de actor cu influență regională semnificativă a fost demonstrat, de altfel, recent de statul Qatar în facilitarea negocierilor care au condus la eliberarea în siguranță a ostaticilor din Fâșia Gaza, inclusiv a unor persoane care dețin cetățenia română”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, mulțumind omologului său.

Prim-ministrul din Qatar: Războiul din Gaza a suscitat poziții diferite

La rândul său, Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, prim-ministru al statului Qatar, a susținut că este o formă de șantaj politic faptul că ajutoarele umanitare nu ajung în Fășia Gaza , arătând că din păcate negocierile care au avut loc în acest sens sunt blocate, însă eforturile sunt continuate „pentru a atenua suferințele poporului Palestinian”.

Prim-ministrul din Qatar a mai susținut că este clar că războiul din Gaza a suscitat poziții diferite, exprimându-și opinia că există din păcate o dublă măsură în abordarea acestei chestiuni, astfel că ar trebui adoptate criterii unitare în ceea ce privește chestiunile de acest gen de către comunitatea internațională.

Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani a mai arătat că a considerat încă de la început că acest război că este posibilă o extindere a cadrului conflictului, lucru care s-a întâmplat, astfel că, în opinia sa, comunitatea internațională are o răspundere, condamnând „faptul că populația palestiniană e țintă atacurilor armatei israleiene”.

În opinia să, situația prezentă a readus în atenție cauza palestiniană care nu poate fi trecută cu vederea și ignorată, pentru că nu ar există o pace durabilă în zonă, „fără înființarea unui stat palestinian cu capitală la Ierusalimul de est, în baza acordurilor internaționale”.

Șeicul a mai arătat că această a fost întotdeuna poziția fermă a statului Qatar, „de partea păcii, nu de partea războiului”.Am dori să vedem și de partea israeliană această poziție pentru a putea soluționa acest conflict și să vedem că poporul palestinian trăiește în pace”, a mai spus Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

Premierul efectuează o vizită de lucru în statul Qatar FOTO Inquam
Premierul efectuează o vizită de lucru în statul Qatar FOTO Inquam
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite