Ciolacu, întâlnire cu o delegație a Băncii Mondiale: Menținerea stabilității economice a României este o prioritate a Guvernului

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat în cadrul unei înâlniri cu o delegaţie a Băncii Mondiale că menținerea stabilității economice a României este o prioritate a conducerii guvernamentale a României în contextul actual geopolitic. 

FOTO Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu delegația Băncii Mondiale condusă de Asad Alam, director regional pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții pentru Europa și Asia Centrală, a informat Guvernul României. 

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că „menținerea stabilității economice a României în contextul actualei dinamici geopolitice este o prioritate a Guvernului și o strategie eficientă de atragere a investitorilor”.

Șeful Executivului a prezentat și setul de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, eficientizarea colectării și de reducere a cheltuielilor bugetare luate de Guvern.

„Digitalizarea este principalul instrument prin care avem în vedere îmbunătățirea serviciilor publice și aducerea cât mai multor fonduri la buget pentru a finanța programele sociale și de dezvoltare economică”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

La rândul lor, reprezentanții Băncii Mondiale au apreciat atenția acordată de Guvernul României digitalizării pentru monitorizarea cheltuielilor publice și a arătat disponibilitatea de a oferi asistență autorităților române pentru atingerea obiectivelor.

Banca Mondială a revizuit în jos economia Românească 

Economia românească a înregistrat în 2023 un avans de 1,8%, cu 0,8 puncte procentuale mai puţin decât se estima anterior, conform celui mai recent raport privind "Perspectivele Economice Globale" (Global Economic Prospects), publicat în ianuarie de Banca Mondială.

Au fost revizuite în jos şi estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2024 şi 2025, când creşterea reală a PIB-ului ar urma să fie de 3,3%, respectiv 3,8%. Comparativ, în luna iunie a anului trecut, Banca Mondială prognoza pentru România o creştere de 3,9% în 2024 şi de 4,1% în 2025.

La nivel mondial, Banca Mondială a avertizat că în 2024 economia mondială va încetini pentru al treilea an consecutiv. Instituţia financiară cu sediul la Washington prognozează că Produsul Intern Brut mondial va înregistra un avans de 2,4% în acest an, după o creştere de 2,6% în 2023, una de 3% în 2022 şi de 6,2% în 2021, când a avut loc o revenire după terminarea pandemiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite