Ciolacu, după adoptarea noii legi a pensiilor speciale: Deciziile CCR se pun în aplicare. USR a scris în PNRR că doar în cazul magistraților

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat după adoptarea proiectului legii pensiilor speciale, în acord cu decizia CCR, că deciziile Curţii Constituţionale se pun în aplicare, arătând că în PNRR este detaliat faptul că deciziile se iau în considerare doar în ceea ce priveşte magistraţii.

Legea pensiilor speciale a foost adoptată de Parlament FOTO Inquam Photos
Legea pensiilor speciale a foost adoptată de Parlament FOTO Inquam Photos

„Consider că deciziile Curţii Constituţionale se pun în aplicare. Mai mult, văd ipocriţii din Parlament care au detaliat în PNRR faptul că deciziile CCR se iau în considerare doar în ceea ce priveşte magistraţii. Nu ştiu dacă dumneavoastră aţi cunoscut acest lucru, vi-l aduc eu acum şi vi-l prezint. În PNRR e trecut de către foştii guvernanţi, de către USR, mai ales, fiindcă este la propunerea fostului ministru al Justiţiei, că deciziile Curţii se iau şi se aplică numai în ceea ce priveşte magistraţii. De aceea am ajuns în această situaţie”, a afirmat Marcel Ciolacu, după votul din Camera Deputaţilor, potrivit Agerpres

El a adăugat că fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, şi Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene „au introdus această excepţie în PNRR". „Am spus foarte clar cine a creat acest lucru. Întrebaţi-l pe fostul ministru al Justiţiei şi pe domnul Ghinea când au făcut această excepţie în PNRR”, a mai spus Ciolacu, întrebat pe această temă.

Plenul Camerei Deputațiilor a adoptat decizional proiectul privind pensiile de serviciu, în acord cu decizia CCR.

Inițiativa a fost adoptată cu voturi 174 „pentru”, 81 voturi „împotriva”, 17 abțineri și alți doi deputați nu au votat. 

Proiectul de lege a fost dezbătut de Parlament în procedură de urgență și adoptat în comisiile de la Camera Deputaților fără modificări de fond faţă de forma pe care a adoptat-o Senatul săptămâna trecută, după ce. în urma sesizării, Curtea Constituţională a solicitat o serie de modificări ale legii doar în legătură cu pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Legea îndulcită la Senat

Coaliția PSD-PNL a trecut printr-o procedură-fulger legea pensiilor speciale de Senat. În noua variantă, aleșii au crescut modic nivelul de impozitare, însă au venit și cu amendamente care relaxează condițiile de pensionare.

Un amendament adoptat în comisii stabileşte că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona „la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate”.

În cazul vârstei minime de pensionare, aceasta va fi de 47 de ani și 4 luni în ianuarie 2024, dar doar cu condiția a 25 de ani vechime în specialitate, crescând anual cu câte patru luni, până când va ajunge la 60 de ani. Practic, condiția împlinirii a cel puțin 60 de ani pentru pensionare va fi deplin aplicabilă în 2062.

O noutate este că va fi crescut și cuantumul de pensionare la personalul auxiliar de pe lângă parchete și instanțe judecătorești, adică de la 65% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor la 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate. În cazul tuturor pensiilor din lege (magistrați, personal auxiliar instanțe și parchete, foști piloți, funcționari publici parlamentari, diplomați, personal al Curții de Conturi, dar și militari), pensia nu mai poate depăși salariul aflat în plată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite