Noul proiect privind pensiile speciale, adoptat de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Camerei Deputațiilor a adoptat decizional proiectul privind pensiile de serviciu, în acord cu decizia CCR. 

Proiectul a fost adoptat decizional de Camera Deputaților FOTO Shutterstock
Proiectul a fost adoptat decizional de Camera Deputaților FOTO Shutterstock

Inițiativa a fost adoptată cu voturi 174 „pentru”, 81 voturi „împotriva”, 17 abțineri și alți doi deputați nu au votat. 

Proiectul de lege a fost dezbătut de Parlament în procedură de urgenșă și adoptat în comisiile de la Camera Deputaților fără modificări de fond faţă de forma pe care a adoptat-o Senatul săptămâna trecută. Curtea Constituţională a solicitat o serie de modificări ale legii doar în legătură cu pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Dezbateri aprinse

Înaintea votului, deputații USR au urcat la tribuna Camerei Deputaților cu pancarte, pentru a protesta.

Șeful USR, Cătălin Drulă, a precizat în cadrul dezbaterilor că adoptarea proiectului marchează „încă un moment rușinos pentru acest Parlament, al democrației românești post-decembriste”. 

„Ați avut o obligație în PNNR, să treceți aceste pensii la cel mai firesc și normal principiu, cel al contributivității. Cât ai contribuit, la fel să primești, la fel cum primesc 95% din români. V-ați bătut jo. Această formă a legii este cea mai sfidătoare de până acum. Nu numai că îi asigurați pe cei care au acum pensiile speciale că nu li se întâmplă nimic, dar peste 40 de ani nu vor mai fi pensii speciale conform acestei legi. Chiar cresc privilegiile (...) Totul pentru clientela de partid și nimic pentru oameni. Asta nu e liberalism. Că înseamnă să îți pese de performanță, nu să intrii ca porcii aia din ferma animalelor pe ușa din dos. (...) Asta nu e nici socialist. Aveți o clientelă care sufocă acest stat”, a acuzat șeful USR. 

La rândul său, șeful AUR, George Simion, i-a transmis președintelui USR că a „comis o eroare”, solicitând introducerea dezbaterii amendamentelor AUR respinse de comisii. 

„Nu doar dumneavoastră veți vota împotriva acestei forme a legii, care taie doar undeva la 10% din cuantumul pensiilor speciale. (...) Colegii noștrii au votat la Senat în speranța că orice tăiere este bună, dar forma asta este inacceptabilă și AUR se opune acestei forme prin care vă faceți că faceți.  Nu tăiați nicio pensie specială și mai rău, puneți categorii întregi sociale în tagma jefuitorilor. Ați adus aici polițiști, militari, care au pensii de 3000-3500 de lei și teoretic ar fi speciali. Acelea sunt pensii de serviciu și nu facți ce ar trebui să faceți, nu tăiați acele pensii de 7-8 mii de euro”, a susținut șeful AUR în plenul Camerei Deputaților. 

Liberalul Florin Roman i-a contrazis pe colegii săi din Opoziție. „Dacă domnul Ghinea spunea în PNRR tăiați pensiile speciale, astăzi probabil că Parlamentul trebuia să taie pensiile speciale. De ce nu ați scris asta în PNRR? Ce au depus colegii de la USR, prin ce au depus nu vor să se schimbe nimic. Am fi avut o lege neconstituțională și concluzia este că nu s-ar fi schimbat nimic. Unde mint, este că PSD și PNL taie pentru prima dată din cuantumul acestor pensii”, a susținut liberalul.    

„Există pensii nesimțite în România? Da. Sunt mai puține față de anul trecut? Da. O să fie mai puține după intrarea în vigoare a acestei legi? Da. Este sufiecient? Nu. (...) E ușor să tăiem toate pensiile speciale din România? Nu e ușor. (...) E adevărat, nu se poate face așa peste noapte și să eliminăm pensiile speciale. Avem câteva decizii ale CCR care ne spun asta. (...) Mai important decât toată retorica aceasta politică și propaganda care se face, avem un jalon PNRR de care depind două miliarde de euro”, a susținut, în replică, șeful interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis.  

Legea îndulcită la Senat

Coaliția PSD-PNL a trecut printr-o procedură-fulger legea pensiilor speciale de Senat. În noua variantă, aleșii au crescut modic nivelul de impozitare, însă au venit și cu amendamente care relaxează condițiile de pensionare.

Un amendament adoptat în comisii stabileşte că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona „la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate”.

În cazul vârstei minime de pensionare, aceasta va fi de 47 de ani și 4 luni în ianuarie 2024, dar doar cu condiția a 25 de ani vechime în specialitate, crescând anual cu câte patru luni, până când va ajunge la 60 de ani. Practic, condiția împlinirii a cel puțin 60 de ani pentru pensionare va fi deplin aplicabilă în 2062.

O noutate este că va fi crescut și cuantumul de pensionare la personalul auxiliar de pe lângă parchete și instanțe judecătorești, adică de la 65% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor la 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate. În cazul tuturor pensiilor din lege (magistrați, personal auxiliar instanțe și parchete, foști piloți, funcționari publici parlamentari, diplomați, personal al Curții de Conturi, dar și militari), pensia nu mai poate depăși salariul aflat în plată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite