CECCAR, către Parlament: Anularea independenţei profesiei contabile va avea consecinţe grave asupra Sistemului de Justitie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Camerei Deputaţilor FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Plenul Camerei Deputaţilor FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a atras atenţia că „preluarea de către Ministerul de Finanţe a controlului direct asupra organizării, monitorizării şi cercetării disciplinare a activităţii experţilor contabili judiciari” atacă independenţa expertului contabil şi a cerut Parlamentului consultări în privinţa modificărilor pe care membrii Legislativului vor să le aducă Legii contabilităţii.

CECCAR a solicitat Parlamentului României aplicarea unui proces legislativ transparent în interes public, prin deschiderea unei consultări reale cu profesia contabilă reprezentată de CECCAR, astfel încât actul normativ rezultat, ce propune conducerea CECCAR să nu afecteze drepturile constituţionale ale membrilor.   

„Modificările legislative vor avea efectul unei implozii a mii de dosare cu expertize financiar-contabile, ce vor fi anulate, iar prejudiciile nu vor mai putea fi recuperate, sau in care faptele se pot prescrie ca urmare a prelungirii termenelor de instrumentare ale acestora”, a transmis CECCAR într-un comunicat de presă. 

Anularea a pedste 200 de mandate din structurile de conducere CECCAR, alese prin vot

Potrivit CECCAR independenţa expertului contabil este atacată „prin preluarea de către Ministerul de Finanţe a controlului direct asupra organizării, monitorizării şi cercetării disciplinare a activităţii experţilor contabili judiciari”. Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor explică se vor anula 200 de mandate din structurile de conducere, alese prin vot de către membrii CECCAR, fapt ce va duce la „consecinţe devastatoare asupra sistemului de justiţie”. „Controlul direct se va realiza prin numirea unui administrator din partea unei autorităţi publice, Ministerul Finantelor. Concomitent se vor anula peste 200 de mandate pentru structurile de conducere centrală şi locale, democratic alese prin votul membrilor CECCAR.(...) Orice parte într-un dosar de evaziune fiscală sau similar, va putea cere decăderea ca probă a expertizei judiciare în cauzele aflate pe rolul organelor de cercetare penală sau al instanţelor. Pentru că expertiza nu a fost realizată de un expert independent, aşa cum cere legea, ceea ce va avea implicaţii majore asupra finalităţii acestor dosare”, a mai transmis Corpul Experţilor Contabili. 

CECCAR mai arată că independenţa expertului contabil este atacată şi „prin eliminarea obligativităţii deţinerii controlului de către liber profesioniştii contabili asupra societăţilor de profil prin care îşi desfăşoară activitatea”.„Ţinerea şi conducerea contabilităţii, conform Legii contabilităţii nr. 82/1991 cu efecte negative în conformarea voluntară fiscală, prin eliminarea obligativitatii deţinerii controlului de către liber profesioniştii contabili asupra societăţilor de profil prin care îşi desfăşoară activitatea”. Astfel, Ceccar explică faptul că, „în consecinţă nu mai există un control al liber profesionistului contabil” şi „nici răspundere profesională asupra activităţilor de utilitate publică care le-au fost delegate membrilor CECCAR”.

Corpului Experţilor Contabili mai atrag atenţia asupra pierderii autonomiei „prin reconsiderarea abuzivă a patrimoniul CECCAR ca supusă dreptului de proprietate publică. Aceasta prevedere este contrara prevederilor Legii nr. 213 din 17 noiembrie 1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, în totală disonanţă cu abordarea în cazul altor profesii liberale. De asemenea, membrii CECAR că autonomia este atacată şi „prin lipsirea dreptului de administrare a propriului patrimoniu - prin anularea mandatelor legal alese şi numirea unui administrator de către o autoritate publică”, dar şi „prin lipsirea dreptului de a organiza şi monitoriza activităţile experţilor contabili şi contabililor autorizaţi cu propriile structuri - prin anularea mandatelor legal alese şi numirea unui administrator de către o autoritate publică şi preluarea Comisiei superioare de disciplină”. 

CECCAR atrage atenţia asupra constituţionalităţii modificărilor legislative

Membrii CECCAR mai atrag atenţia şi asupra constituţionalităţii modificărilor legislative, arătând că nu respect principiul neretroactivităţii, duc la pierderea prerogativei dispoziţiei din conţinutul dreptului de proprietate, argumentând că „sub auspiciile schimbării sistemului de guvernanţă asistăm la o veritabilă naţionalizare”. „Aceasta nu va mai fi exercitată de titularii dreptului – membrii CECCAR – prin organele de conducere ale profesiei alese de aceştia conform mecanismelor prevăzute de lege, ci de o persoană numită de puterea executivă”, argumentează Corpul Experţilor Contabili. 

„Măsurile tranzitorii introduse ca amendamente, nu respectă principiul neretroactivităţii, impunând încetarea tuturor mandatelor în curs ale organelor de conducere alese în mod democratic de către membrii CECCAR sub vechea reglementare şi numirea unui administrator”, mai argumentează membrii CECCAR, arătând că „fundamentarea proiectului de act normativ impune a fi examinată practica Curţii Constituţionale în domeniu. În acest sens, relevantă pentru speţa dată este Decizia Curţii Constituţionale nr. 713 din 04/12/2014”. 

Precizările transmise de membrii CECCAR vin în conteztul în care parlamentarii au reînceput discuţiile pe tema unui proiect prin care sunt aduse schimbări Legii contabilităţii, însă în acelaşi timp ar fi vizat şi controlul pe patrimoniul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. 

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) a mai atras atenţia asupra modificărilor care ar urma să fie aduse profesiei şi actelor normative de organizare a instituţiei, de către Parlament, explicând că este pierdută independenţa profesiei, că ar avea loc divizarea patrimoniului organismului central, care ar ajunge să fie controlat de către stat, iar guvernanţii ar urma să fie cei care impun un administrator unic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite