Ce spune Florin Cîţu despre majorarea pensiilor în toamnă. De ce nu a mai tăiat Guvernul lefurile demnitarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu, ministrul de Finanţe
Florin Cîţu, ministrul de Finanţe

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, susţine că majorarea pensiilor cu 40%, în toamnă, aşa cum impune legea, e o decizie politică pe care va trebui să o ia Guvernul Orban în ansamblu, nu doar Ministerul de Finanţe. Florin Cîţu a explicat, la Digi 24, de ce Executivul nu a mai tăiat lefurile demnitarilor.

Moderator: Credeţi că pensionarii se mai aşteaptă să le fie crescute pensiile în toamnă?
Florin Cîţu: Eu am alocat resursele când am construit bugetul. Nu e o decizie luată. Mergem înainte. Deficitul bugetar s-a dublat, presiunea de pe pieţele financiare există. Este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul. Nu va exista nicio problemă cu banii pentru pensii, salarii, şomaj tehnic. Vom plăti la timp tot ce e de plătit.

De ce nu au mai fost tăiate salariile demnitarilor?
Toţi senatorii PNL au donat o sumă de 20 la sută din salariu. O parte dintre angajaţi nu au mai primit o parte din sporuri, deci am făcut economii. În acelaşi timp, informatizarea aparatului public e o reformă care va avea implicaţii pe termen lung. Va restructura total administraţia publică. Cu şomajul tehnic, s-ar fi făcut o economie de 200 de milioane de lei. Nu se putea lua o măsură unitară, ci doar pentru câteva ministere. 

***

Premierul Orban a renunţat la şomajul tehnic pentru bugetari şi la tăierea lefurilor pentru demnitari de teamă ca PNL să nu deconteze electoral la alegerile locale şi parlamentare. Singurul ministru care a susţinut solidaritatea socială a fost Violeta Alexandru, în timp ce ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a fost, surprinzător, marele opozant al austerităţii, deşi deficitul bugetar va fi enorm, susţin surse politice pentru Adevărul. Şi Iohannis a jucat populist.

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat, duminică, la Digi 24, că pandemia de coronavirus a forţat cea mai importantă reformă a statului: informatizarea sistemului public. În două săptămâni, România va bifa primul lot de case de marcat legate de ANAF, a anunţat Cîţu. De asemenea, site-ul dedicat IMM-urilor va deveni funcţional în două-trei zile.

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PNL ar obţine 43% din voturi, arată un sondaj realizat de institutul Sociopol şi obţinut de Adevărul. PSD s-ar clasa pe locul secund, cu 26%, în uşoară scădere, în timp ce Alianţa USR-PLUS ar bifa 17%, în creştere faţă de luna precedentă. Doar ProRomânia ar mai trece pragul electoral, la mustaţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite