Culise. Orban, presat de binomul Iohannis-Cîţu să renunţe la şomajul tehnic pentru bugetari. Violeta Alexandru, poreclită „Boc în fustă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Orban a renunţat la şomajul tehnic pentru bugetari şi la tăierea lefurilor pentru demnitari de teamă ca PNL să nu deconteze electoral la alegerile locale şi parlamentare. Singurul ministru care a susţinut solidaritatea socială a fost Violeta Alexandru, în timp ce ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a fost, surprinzător, marele opozant al austerităţii, deşi deficitul bugetar va fi enorm. Şi Iohannis a jucat populist

Teama ca PNL să nu fie etichetat ca noul PDL l-a făcut pe premierul Ludovic Orban să nu se atingă de lefurile bugetarilor, susţin surse liberale pentru Adevărul, deşi liderul PNL anunţase public că angajaţii din sistemul de stat vor intra în şomaj tehnic, prin rotaţie, timp de 15 zile, astfel încât povara financiară a pandemiei să nu fie suportată doar de sectorul privat. Deşi doctrina ar trebui să-i plaseze lângă zona privată, liderii PNL se bazează pe electoratul bugetar la alegerile locale şi parlamentare programate la finalul acestui an. Potrivit surselor  citate, preşedintele Klaus Iohannis  a insistat ca, în ciuda dificultăţilor economice, Guvernul să renunţe la orice măsură de austeritate, pentru a nu afecta partidul în perspectiva scrutinului din toamnă. Principalul aliat al preşedintelui a fost chiar ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

Decizia impusă de Iohannis a dat peste cap planurile premierului Orban, care ar fi vrut să-i tirmită pe bugetari în şomaj tehnic timp de o lună, ca semn de solidaritate cu sectorul privat. ”Au fost două tabere: Orban şi Violeta Alexandru, care au cerut austeritate. Iohannis şi Cîţu, care s-au opus. Ca de obicei, Iohannis s-a impus. Violeta Alexandru a muncit degeaba, deşi a făcut mii de calcule cu privire la economiile bugetare, iar Ludovic Orban a fost nevoit să se contrazică public, deci s-a făcut de râs”, au explicat surse din conducerea partidului pentru Adevărul.

Pe 9 aprilie, Ludovic Orban anunţa şomaj tehnic pentru bugetari. "Nu putem să lăsăm doar pe umerii angajaţilor din mediul privat suportarea acestei crize. Am decis să preluăm o parte din sarcini", spunea premierul.  Decizia urma să fie impusă prin ordonanţă de urgenţă. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, completa: "Trebuie să fim uniţi şi să trecem prin această criză cu solidaritate. Trebuie să existe un real aport şi din partea sectorului public în faţa unui sector privat care este în acest moment greu încercat".

Potrivit calculelor făcute de Ministerul Muncii, 500.000 de bugetari ar fi intrat, prin rotaţie, în şomaj tehnic, 700.000 de bugetari fiind exceptaţi de la austeritate – poliţişti, medici, profesori, militari. Măsura ar fi adus o economie la buget între 1,2 şi 1,5 miliarde de lei. ”Dincolo de bani, noi, ca liberali, am fi arătat solidaritate cu sectorul privat. Aşa, am abandonat acest electorat definitiv în braţele USR-PLUS”, susţin sursele citate.

În data de 13 aprilie, aşadar la patru zile după anunţul premierului, Florin Cîţu torpila public planul de austeritate prezentat de şeful său de partid. ”Nu există la Ministerul Finaţelor vreun proiect privind şomajul tehnic pentru bugetari”, spunea Florin Cîţu la Digi 24. ”De fiecare dată când vorbeşte Cîţu, vorbeşte, de fapt, Iohannis. Cîţu îl ştie de şef pe Iohannis, nu pe Orban. De altfel, Iohannis a insistat ca Florin Cîţu să fie ministru de Finanţe, deşi Orban nu l-a vrut în Guvern”, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul.

Trei zile mai târziu, premierul încerca să ironizeze afirmaţia lui Florin Cîţu. ”Domnul ministru al Finanţelor era ocupat cu rectificarea bugetară”, spunea Ludovic Orban. Până la urmă a rămas cum a zis Florin Cîţu, după ordinul primit de la Cotroceni.

Boc în fustă

violeta alexandru foto captură


Pe 24 mai, premierul anunţa oficial capitularea austerităţii. "În sectorul public, şomajul tehnic nu mai e aplicabil, pentru că starea de urgenţă se încheie în 15 mai, măsura ar fi fost eficientă dacă puteam să o aplicăm o lună, adică 15 zile să lucreze unii, iar în timpul acesta ceilalţi să stea acasă", explica Orban. Însă motivele premierului sunt doar vorbe goale. Guvernul putea adopta măsură încă de la mijlocul lunii aprilie, prin OUG. De asemenea, şomajul tehnic putea fi prleungit în sectorul public până la finalul lunii mai, chiar dacă ar fi expirat starea de urgenţă. Nu exista nicio oprelişte legală.

Un exemplu concret de dublu standard. Compania de stat TAROM şi-a redus activitatea cu 95% din cauza pandemiei, însă cei 2.000 de angajaţi sunt plătiţi în continuare cu leafă întregă pe motiv că practică telemunca. ”Cum lucrează un pilot de acasă? Se joacă pe computer? Pilotează avioane de hârtie?”, se întreabă unul dintre liderii PNL, adeptul austerităţii temporare pentru bugetari. În schimb, restul companiilor aeriene private şi-au tirmis angajaţii în şomaj tehnic, unde încasează aproximativ 2.400 de lei lunar.

Dintre toţi miniştrii şi liderii PNL, măsura solidarităţii a fost susţinută cu toată forţa doar de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, unul dintre apropiaţii premierului Orban. Tot Violeta Alexandru a propus şi reducerea cu un sfert a salariilor pentru demnitari, o altă idee abandonată de Guvernul Orban. De altfel, pentru planul de echitate socială, Violeta Alexandru a fost ironizată şi criticată aspru în partid. ”Colegii o numesc Boc în fustă. Cei mai mulţi lideri din teritoriu i-au transmis premierului să nu se atingă de bugetari, pentru că altfel vom avea soarta PDL. Nu am face altceva decât să punem gaz pe focul pornit de PSD”, susţin sursele citate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite