Ce spun miniștrii despre pragul propus pentru abuzul în serviciu

0
Publicat:

Ministrul de Interne Lucian Bode și ministrul Alexandru Rafila au susținut că nu știu de unde a propunerea pragului valoric pentru modificarea Codului Penal. Șeful MAI a susținut că nu a fost transmis de Guvern. 

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

Ministrul Lucian Bode a afirmat că în cadrul întâlniriii Coaliției nu s-a discutat despre propunerea unui prag valoric pentru proiectul de modificare a Codului Penal. 

Eu am participat la activitatea de duminică, de la Vila Lac, activitatea coaliţiei. 80% din timp am discutat despre amendamentele la legea privind pensiile speciale. Discuţiile legate de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, proiectul de lege aflat în Parlament, au fost marginale şi ministrul Predoiu a fost mandatat de către coaliţie să discute cu grupurile parlamentare să găsească o soluţie. Toate explicaţiile necesare au fost date de către Cătălin Predoiu, iar dacă mai sunt necesare şi alte declaraţii, şi alte explicaţii, le va da public”, a afirmat Lucian Bode, potrivit News. 

Potrivit liberalului, „Guvernul nu a stabilit un prag”, și este imposibil ca senatorii să nu fi știut ce au votat. 

Șeful MAI a susținut totuși că „poate că era mai bine să stabilească Guvernul un prag, dar atunci erau discuţii de ce nu lăsăm Legislativul, pe drept cuvânt, să vină şi să stabilească ei un prag. Am încredere ca în Camera Deputaţilor să se găsească acel prag rezonabil astfel încât aceste discuţii să nu mai existe”. 

Nu a fost nimeni informat, nu doar eu, niciun membru al coaliţiei prezent la respectiva discuţie nu a discutat despre 250.000, despre 9.000 sau despre altceva. Eu, participant la respectiva discuţie, nu am auzit nicio clipă vorbindu-se despre 250.000 sau 9.000”, a mai mai susținut ministrul Lucian Bode. 

La rândul său, și social-democratul Alexandru Rafila a afirmat că nu știe de unde a pornit propunerea pragului de 250000 de lei. 

Nu-mi este clar, nu ştiu exact de unde a venit această propunere. Când e vorba despre subiecte aşa de sensibile, cred că este foarte importantă opinia ministerului de specialitate. Vă spun ce aş fi făcut eu”, a explicat Rafila la Digi24. 

Ministrul Sănătății a mai afirmat că liderii politici ar fi trebuit să consulte legislația externă pentru a stabili un prag în cazul abuzului în serviciu.

„Era, cred, foarte bine să luăm legislaţia existentă în fiecare dintre ţările Uniunii Europene şi să vedem care este acest prag în celelalte ţări ale Uniunii Europene şi încheiam discuţia, pentru că eu sunt convins că există un numitor comun în ceea ce priveşte o anumită sumă peste care un abuz în serviciu este considerat infracţiune, dintr-un motiv foarte simplu: în mod evident, trebuie să existe un astfel de prag, există şi o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens”, a spus social-democratul.

Ministrul a mai susținut că, „dacă cineva îşi pierde cumpătul, de exemplu, şi cumpără o cutie de creioane în mod abuziv nu cred că lucrul ăsta reprezintă infracţiune. Dar totuşi o limită care să evite în mod clar obţinerea de sume de bani sau acordarea unor contracte în mod abuziv de către un funcţionar public trebuie să existe şi limita trebuie să fie rezonabilă”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite