Ce spun foştii colegi din anii '90 despre Marian Munteanu: „L-am auzit lăudându-l pe Zelea Codreanu“. „Mi-a spus că dă bine să fie rănit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Munteanu a fost desemnat candiatul PNL la Primăria Capitalei FOTO Mediafax
Marian Munteanu a fost desemnat candiatul PNL la Primăria Capitalei FOTO Mediafax

Cu scopul de a elucida din misterele care îl învăluie pe Marian Munteanu, foştii săi colegi au povestit mai multe momente cu candidatul PNL la Primăria Capitalei din perioada în care era şeful studenţilor.

Candidatura lui Marian Munteanu a stârnit multă vâlvă, dar mai ales multe critici, din partea societăţii civile. Cele mai multe au legătură cu înclinaţiile legionare ale lui Munteanu, pe care PNL le neagă, dar şi cu doctrina naţionalisto-creştină pe care o promovează Munteanu şi care, teoretic, contravine ideologiei liberale. Foştii colegi ai lui Marian Munteanu, care l-au cunoscut în anii săi de glorie, au încercat să facă lumină rememorând momente cu Marian Munteanu din perioada anilor ’90.

Jurnalistul Cezar Paul Bădescu a povestit, pentru „Adevărul“, că Marian Munteanu îl lăuda pe liderul Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, ceea ce l-a determinat să părăsească Liga Studenţilor, al cărui lider era Marian Munteanu. „În primăvara lui 1990, am fost ales de colegii mei de facultate să reprezint anul în Liga Studenţilor. Anul întâi, de la Facultatea de Litere. Prin urmare, în acea primăvară mi-am petrecut ceva timp la sediul Ligii Studenţilor, care era la Facultatea de Drept, şi aşa l-am cunoscut mai bine pe Marian Munteanu, preşedintele Ligii. Îmi plăcea la el că era anti-Iliescu şi anticomunist, dar nu mi-a mai plăcut când l-am auzit la un moment dat lăudându-l pe Zelea Codreanu. Este şi motivul pentru care am încetat să mai frecventez Liga Studenţilor“, a arătat Cezar Paul Bădescu.

Ce amintiri are Grigore Cartianu cu Marian Munteanu din Piaţa Universităţii  

„A spus că el nu vorbeşte cu evreii“

Romaniţa Constantinescu, care a pus bazele Ligii Studenţilor alături de Marian Munteanu, dar care nu a figurat ca membru-fondator în actele de înfiinţare pentru că a părăsit Liga Studenţilor, spune că Munteanu i-ar fi spus că „dă bine“ să fie bătut.

„L-am cunoscut pe Marian Munteanu în 22 decembrie 1989 la Universitate la fântâna din faţa Arhitecturii. Avea o faşă de tifon în jurul frunţii. L-am întrebat dacă în noaptea dinainte fusese rănit. Mi-a spus franc: Nu, dar dă bine, nu găseşti?“, a spus Constantinescu, care a arătat că Munteanu avea o ostilitate faţă de evrei.

„L-am cunoscut mai bine în Liga studenţilor, unde alături de Marian Mierlă se gătise legionar, cu cizme lungi şi suman. Când a venit Paul Cornea (pe atunci în ministerul învăţământului) să vorbească cu noi despre noua programă de studii, prelungirea studiilor, masterat, a zis că el nu vorbeşte cu evreii. Din spatele unui grup de presiune pe care îl controla şi cu care încerca să îi controleze pe ceilalţi era grandilocvent, găunos, misogin (ce să caute fetele în sindicat?), agresiv. Mie mi s-a făcut foarte repede lehamite. Mi s-a făcut frică. Mi-e ruşine că l-am cunoscut. Că am stat la o masă. Restul e istorie“, a mai spus Constantinescu.

Sorin Giurumescu l-a cunoscut pe Marian Munteanu după ce se consumase fenomenul Piaţa Universităţii. „Eu l-am cunoscut mai bine când tocmai termina facultatea, ieşise (oficial) din Liga Studenţilor şi îşi întemeiase un partid în sistem conspirativ (…). Am intrat în conflict cu cei lăsaţi de el în Ligă, pentru că, în calitate de şef al „Corpului de control” (ce numim azi „comisie de cenzori”) am descoperit că lipseau o mulţime de obiecte din inventar, în general computere şi copiatoare donate Ligii şi care, am presupus, luaseră drumul partidului. La momentul respectiv am fost discret, nu îmi convenea nici mie, ca multor altora, să confirmăm public faptul că Marian Munteanu este legionar, pentru că-i dădeam apă la moară lui Iliescu - noi am fost în Piaţa Universităţii pentru pluripartitism, nu pentru gândirea dihotomică a lui Marian Munteanu sau a lui Ion Iliescu“, a spus şi Giurumescu.

„A jucat o scenetă vomititivă“

Bogdan Iancu relatează un moment din 1998, când Marian Munteanu a intervenit în alegerile din Liga Studenţilor. „L-am văzut pe Marian Munteanu o singură dată (în 1998): a venit însoţit de George Roncea la şedinţa de alegeri de la liga studenţilor din Litere. Pentru că unul dintre candidaţi risca să strice consensul la care lucra de ceva vreme ca să puna mana pe fostul patrimoniul UASCR, cei doi au jucat o scenetă vomitivă: Munteanu şi-a aprins tacticos pipa (Mărgelatu?) în sala de clasa în care se desfăşurau alegerile, iar Roncea şi-a descheiat vestonul ca să lase la vedere tocul unui revolver. A câştigat baiatul de la "2 si un sfert" pe care il sustinea, dar asta nu a fost suficient pentru planul pus la punct la punct in taberele de la Izvorul Rece. Pentru ca PSD i-a deturnat pe câţiva dintre băieţii verzi. Inclusiv pe un absolvent de teologie devenit apoi băiatul de curte al lui Nastase“, a arătat şi Iancu.

Şi Adrian Săftoiu a precizat că îl ştie pe Marian Munteanu de pe vremea studenţiei, atunci când acesta era liderul asociaţiei studenţilor (ASCR) şi că l-a cunoscut în decembrie 1989, la una din şedinţele facultăţii, unde erau evaluaţi studenţii, unii dintre aceştia fiind apoi promovaţi în PCR. „Prima dată când ne-am cunoscut, nu cred că mă cunoştea, a fost la o şedinţă ASCR (Asociaţia Studenţilor Comunişti din România - n.r.). Fiind şeful ASCR, erau şedinţe pe an în care erau prelucrate diverse directive. A fost o şedinţă în care se făcea o evaluare a studenţilor, care trebuiau să intre în ASCR, alţii care erau puteau fi promovaţi mai departe în Partidul Comunist“, a precizat Adriana Săftoiu, care a mai spus că nu împărtăşeşte multe dintre ideile lui Munteanu.

Întrebată dacă îl consideră pe Marian Munteanu un simbol al Pieţei Universităţii, Adriana Săftoiu a afirmat că, „pentru mulţi din generaţia sa, lucrurile au început să fie puse sub semnul întrebării“.

„Îngemânarea cu Măgureanu, în firea omului“

Nici jurnalistul Cristian Tudor Popescu nu a crezut în Marian Munteanu  ca simbol al Pieţei Universităţii. „La început de ianuarie 1990, un individ cu barbă, tânăr, alură de barbudos cubanos, vorbea studenţilor din Institutul Politehnic în calitate de reprezentant al FSN, emanaţia Revoluţiei, cum zicea dl Ion Iliescu. În primă fază, M. Munteanu a încercat ralierea studenţilor IPB sub sigla FSN. Zbiera dintr-un balcon interior pe care-l cunosc bine ca absolvent al Automaticii. Tentativa lui a fost sancţionată de studenţi cu strigăte hotărâte de Huo FSN!. Caricatura de Fidel Castro s-a repliat instant: „Asta înseamnă că voi nu recunoaşteţi autoritatea Frontului! E-n regulă!”. Tinerii au început să aplaude. Aşa că nu m-am mirat prea mult să-l văd pe revoluţionar devenind un dubios şi prosper biznismen. Îngemănarea lui politică cu fostul turnător la Securitate Virgil Măgureanu, şef SRI după `90, mi s-a părut în firea omului“, spune CTP.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/marian-munteanu-propunerea-pnl-pentru-primaria-cap" target="_blank">View the story "Marian Munteanu, propunerea PNL pentru Primăria Capitalei" on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite