Ce îşi doresc politicienii români de 1 Decembrie. Unire cu Republica Moldova, trecerea la zona Euro şi aderarea la Schengen, pe listele conducătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politicienii au transmis mesaje românilor cu ocazia Zilei Naţionale. Foto: Inquam/ Octav Ganea
Politicienii au transmis mesaje românilor cu ocazia Zilei Naţionale. Foto: Inquam/ Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu au transmis mesaje de Ziua Naţională a României în care îndeamnă la unitate, consens şi echilibru. Aceştia consideră că românii trebuie să fie uniţi pentru a duce la îndeplinire proiecte pentru trecerea la moneda euro şi intrarea în Spaţiul Schengen. Şi o serie de miniştri şi lideri politici au transmis mesaje de Ziua Naţională. Ce urează aceştia românilor şi României.

„Le adresez cu acest prilej tuturor românilor un mesaj de pace şi de unitate. Am încredere că societatea românească are în continuare suficiente resurse pentru consens, echilibru şi înţelepciune politică, astfel încât să promovăm interesul nostru comun ca naţiune europeană”, a spus Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul susţine că este nevoie de pace politică şi a adresat un apel în acest sens clasei politice. 

„Sunt momente în care este nevoie de pace politică şi adresez un apel în acest sens clasei politice. Ca români, când vorbim despre România, indiferent de calităţile oficiale pe care le avem, trebuie să dăm dovadă de echilibru în declaraţii şi să lăsăm deoparte mizele electorale sau politice. Să fim uniţi în perspectiva apropiatului mandat al României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în care ne revine rolul de mediator imparţial. Să arătăm că ţara noastră este pregătită să-şi îndeplinească demn această înaltă responsabilitate! Să ne unim eforturile pentru ca evoluţia economică a României să permită trecerea la moneda euro în anul 2024. Să fim uniţi pentru ca admiterea României în spaţiul Schengen să fie decisă doar pe baza criteriilor tehnice obligatorii. Acestea sunt principalele motive care ar trebui să ne unească”, a mai transmis premierul.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, le-a transmis românilor că ţara are nevoie de „inimă şi de minte”, pentru a putea construi o naţiune „capabilă să îşi apere inteersele, valorile şi credinţele”. 

“La un secol de la Marea Unire, România are nevoie de unire mai mult ca niciodată. Are nevoie de curaj, de patriotism, de inimă şi de minte, are nevoie de înţelepciunea pe care a avut-o acum 100 de ani. Doar uniţi în jurul obiectivelor comune putem construi o Românie puternică, bogată şi mândră, o ţară europeană ce oferă bunăstare românilor, un stat drept cu cetăţenii săi şi respectat de partenerii internaţionali, o naţiune capabilă să îşi apere interesele, valorile şi credinţele. Să medităm în aceste zile asupra cuvântului unire. Dacă înaintaşii noştri au sacrificat atâtea pentru el, e datoria noastră să-l luăm în serios. La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor românilor oriunde s-ar afla!”, a transmis liderul PSD.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis de Ziua Naţională că îşi doreşte să depăşim ura şi dezbinarea şi să contribuim cu toţii la proiecte care ne unesc.

„În anul Centenar este datoria noastră de a duce mai departe idealurile celor care au înfăptuit Marea Unire, de a face din România următorilor 100 de ani o ţară prosperă, demnă şi al cărui nume să fie rostit cu mândrie şi respect peste tot în lume. Ziua Naţională a României este ziua tuturor românilor care îşi preţuiesc istoria şi identitatea. La ceas aniversar pentru poporul român îmi doresc să depăşim ura şi dezbinarea şi să contribuim cu toţii la proiecte care ne unesc, pentru a oferi un viitor prosper României”, a postat Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a spus, în mesajul adresat cu prilejul Zilei Naţionale, că în acest an militarii românii au participat la cele mai mari exerciţii din istoria NATO.

„Anul care se încheie în curând a consacrat, totodată, participarea cu succes a Armatei României la cele mai mari exerciţii din istoria Alianţei Nord-Atlantice, creându-se astfel premisele unor succese viitoare şi în anii ce urmează. De asemenea, au continuat misiunile militarilor români în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de Vest, dar şi contribuţia României în nordul flancului estic al Alianţei, prin trimiterea unor detaşamente militare în Polonia”, a spus ministrul.

El a amintit că aliaţii trimit militari care să încadreze posturile din comandamentele NATO din ţara noastră, Canada şi Marea Britanie sprijină misiunile de Poliţie Aeriană.

„Aceste măsuri sunt completate de multe altele, asumate la nivel bilateral pe timpul reuniunilor miniştrilor apărării din ţările NATO. Astfel, aliaţii se angajează şi trimit constant militari care să încadreze posturile din comandamentele NATO de pe teritoriul României, iar ţări precum Canada şi Marea Britanie sprijină misiunea de Poliţie Aeriană condusă de către Forţele Aeriene Române, prin trimiterea, prin rotaţie, a unor forţe şi mijloace pentru întărirea securităţii şi a integrităţii spaţiului aerian aliat, în cadrul misiunii enhanced Air Policing (eAP)”, a precizat Leş.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a spus că avem o ţară cu care să ne mândrim pentru oamenii ei, pentru istorie şi frumuseţea ei.

„Părinţii părinţilor noştri au conturat destinul istoric al României prin sacrificiu şi dăruire necondiţionată. Să ne rezervăm această zi pentru a le omagia jertfa în cel mai sincer şi respectuos mod posibil! Eu sunt convinsă că în sufletele fiecăruia dintre noi bate o inimă de român şi mi-aş dori ca măcar astăzi să bată în acelaşi ritm. Ne avem unul pe altul şi, împreună, avem o ţară cu care ne mândrim pentru oamenii ei, pentru istoria ei demnă, pentru frumuseţea ei, dar mai ales pentru că este a noastră”, a afirmat Carmen Dan.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a făcut, de asemenea, un apel la unitatea clasei politice.

„Mi-aş dori mult ca şi azi, la 100 de ani de la momentul 1918, întreaga clasă politică să fie unită pentru a asigura stabilitatea ţării. Haideţi să fim români patrioţi, înainte de a fi oameni politici! Istoria ne demonstrează că numai când am fost uniţi am făcut lucruri măreţe. Şi nu mă refer doar la momentul 1918, ci şi la aderarea României la NATO, în anul 2004, precum şi la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, în anul 2007. Dacă vom fi separaţi, ne vor frânge unul câte unul. Dacă vom fi uniţi, nimic nu ne va putea sta în cale. Doar aşa putem oferi românilor siguranţa şi încrederea de care au nevoie pentru a trăi, a muncii şi a se dezvolta în această ţară minunată”,a transmis Rovana Plumb pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Sănătăţii, Rovana Plumb, a transmis de Ziua Naţională un mesaj pentru profesioniştii din Sănătate. 

„Dragi profesionişti din Sănătate, mai mult ca oricând amintiţi-vă că sunteţi urmaşii lui Ioan Cantacuzino, fondatorul şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală, şi ai doctorului Victor Babeş care a contribuit la publicarea primului tratat de bacteriologie din lume, în 1885, ai lui Nicolae Paulescu care a creat insulina, iar bolnavii de diabet din toată lumea reuşesc să beneficieze de tratament datorită cercetarilor medicului român sau ai Anei Aslan, medicul român care a descoperit «efectul antiinflamator al procainei» în afecţiunile legate de îmbătrânire. Este momentul pentru a ne cinsti trecutul, a ne onora eroii. Dar este şi timpul să ne adunăm gândurile şi speranţele pentru un viitor mai bun. Eu cred în profesioniştii din Sănătate şi în viitorul sistemului sanitar românesc”, a spus Sorina Pintea pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a spus în mesajul său de Ziua Naţională că este nevoie să ne recâştigăm încrederea unii în ceilalţi şi a făcut apel la unitate.

„Avem nevoie să ne recâştigăm încrederea unii în ceilalţi şi să acceptăm că doar împreună, în unitate, cu înţelegere şi bună-credinţă, putem genera mult mai multă bunăstare pentru mai mulţi români, decât dacă am fi într-o eternă competiţie, în care totul este un joc cu sumă nulă: ce câştigă o parte reprezintă pierderea alteia. Hotărârea de a urmări îndeplinirea unor obiective ce ţin de dezvoltarea ţării şi a societăţii, este o condiţiile necesară pentru ca promisiunea acestui viitor mai bun să fie îndeplinită!”, a scris Bădălău pe pagina sa de Facebook.

Prim-vicepreşedinte PNL, Raluca Turcan, spune că dragostea de România nu există fără dragostea faţă de români.

„Anul Centenarului, aşa cum a fost el, ne-a arătat românii puternici care vor clădi România la care au visat bunicii noştri şi la care visăm încă şi noi. 1 Decembrie 2018 este momentul în care ne aducem aminte că dragostea de România nu există fără dragostea faţă de români, că nu poţi spune că-ţi iubeşti ţara urându-i pe cei care luptă pentru ea!”, a afirmat Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Un mesaj de Ziua Naţională a transmis şi liderul USR, Dan Barna, printr-un filmuleţ postat pe Facebook.

„La mulţi ani, România ! E dimineaţa zilei de 1 Decembrie, sunt minus 15 grade la Sibiu, vom depune coroane aici alături de colegii mei din Uniunea Salvaţi România, vom merge apoi la Alba Iulia, este o zi extraordinară, astăzi sunt 100 de ani de Românie. La mulţi ani !”, a afirmat Dan Barna.

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a anunţat pe pagina sa de Facebook că de Ziua Naţională propune un pact naţional pentru accelerarea procesului de unire cu Republica Moldova.

„Tocmai de aceea, anunţ astăzi, în această zi de mare sărbătoare pentru toţi românii, că voi propune un Pact Naţional pe care sa-l susţină toate partidele politice cu privire la accelerarea procesului de Unire a Republicii Moldova cu România. Trebuie să avem o agendă asumată a reunirii celor două state româneşti şi să continuăm în ritm susţinut procesul reîntregirii. România regelui Ferdinand nu mai este întreagă. De aceea, astăzi, avem obligaţia să readucem acasă acest ţinut românesc numit Basarabia. Stă în puterea noastră să o facem. Trebuie să luptăm pentru ca ziua de 1 Decembrie să fie sărbătorită în mod oficial, din nou, până la Nistru”, a spus Eugen Tomac.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a avut un mesaj video pe pagina sa de Facebook, spunând că oricât de multe lucruri ne îngrijorează şi ne supărăr legat de ce se întâmplă în ţară trebuie să fim uniţi.

„Vreau să cred şi eu acum după 100 de ani că ei nu au greşit deloc, că au avut lideri înţelepţi, au avut credinţă în România, au avut credinţă în Dumnezeu, că au avut încredere că ceea ce ei au făcut atunci, în 1918, peste 100 de ani noi, nepoţii, strănepoţii lor, putem să facem mai bine. Vreau să cred şi azi acest lucru, să le urez tuturor românilor de 1 Decembrie să încercăm să ne ridicăm la jumătate din ceea ce au făcut bunicii şi străbunicii noştri, să spun că România este una singură, că noi suntem toţi până la urmă nu doar egali, ci suntem şi responsabili faţă de România, să spun că oricât de mult ne supără şi ne îngrijorează ceea ce se întâmplă azi trebuie să avem încredere şi trebuie să fim uniţi”, a afirmat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite