Ce cadouri au primit liderii din Parlament în 2022

0
Publicat:

Senatul devansează fără probleme Camera Deputaților în 2022 la categoria cadouri primite de liderii politici, în urma întâlnirilor oficiale. Deși date politicienilor, bunurile rămân, de obicei, în patrimoniul Parlamentului.

Unii lideri din Parlament și-au păstrat cadourile primite la întâlnirile oficiale FOTO Mediafax
Unii lideri din Parlament și-au păstrat cadourile primite la întâlnirile oficiale FOTO Mediafax

Lista de la Camera Deputaților este una foarte subțire, în condițiile în care este menționat ca persoană care a primit cadouri doar Marcel Ciolacu, președintele forului. Iar șeful PSD a primit un tablou de 60 de euro (de la prim-vicepreședintele adjunct al Radei Supreme a Ucrainei) și o farfurie decorativă de 152 de euro (de la ambasadorul Azerbaijanului în România). Pentru ambele, Ciolacu a bifat ca acestea să fie ținute în patrimoniul Camerei Deputaților.

În schimb, la Senat avem o listă generoasă cu lucruri primite la întâlniri de diferiți lideri politici, fiind vorba de nu mai puțin de 21 de cadouri. Aici și regăsim situații în care unele cadouri nu au rămas în patrimoniu, ci la politicieni.

Cele mai scumpe cadouri

Cel mai prețios cadou e un obiect de artă reprezentând stejarul în folclorul lituanian, dat lui Marcel Vela la o întâlnire, valoarea fiind estimată la 136 de euro. Tabloul nu a fost păstrat în patrimoniul Senatului.

Al doilea e o „pictură în canvas”, dată de germani de președintele Budesratului Republicii Federale Germania lui Florin Cîțu, când liberalul era șef al Senatului. Valoarea picturii este estimată la 129 de euro. Cadoul nu a rămas în patrimoniul Senatului.

Cel de-al treilea ca valoare e un „album timbru de mătase „de-a lungul râului în timpul festivalului Qingming”, primit de Titus Corlățean, președinte al Comisiei de politică externă din Senat, de la președintele de politică externă a Republicii Populare Chineze. Valoarea estimată este la 128,25 euro. Cadoul a rămas în patrimoniul senatului.

De altfel, din cele 23 de cadouri oferite diferitor aleși din Senat, doar patru au rămas în patrimoniul Senatului.

În 2021, numărul de cadouri a fost asemănător, adică a fost de 15 obiecte, iar cel mai valoros a fost în valoare de 170 de euro, fiind vorba de un „set cupe vin pictate manual”, care a fost primit de Anca Dragu, la acea vreme președintă a Senatului. Cupele au fost păstrate în patrimoniul Senatului.

Iohannis a primit cadouri în valoare de circa 5.000 de euro în 2022

Un tablou din chihlimbar, un cuţit militar și un stilou marca Poenari se află pe lista de 26 de cadouri primite de președintele României, care vor rămâne în Patrimoniul Administrației Prezidențiale.

Valoarea totală a cadourilor primite în 2022 de şeful statului este de 4.753 euro (23.515 lei), conform listei bunurilor primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acţiuni de protocol şi depuse la Comisia de evaluare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Cel mai scump cadou primit de preşedintele Iohannis a fost un tablou din chihlimbar reprezentând cupola templului lui Solomon din Ierusalim cu ramă din lemn, în valoare de 1.125 euro (5.565,83 lei). Între bunurile scumpe primite s-au mai numărat: o planşă print Bayerischer - desen imprimat pe hârtie de calitate muzeală cu cerneluri reale Kostler şi imprimantă Leslie G. Hunt, în mapă vişine de carton - în valoare de 920 euro (4.551,61 lei), o replică din mătase a drapelului de luptă din 1822 care a fost înmânat de Grigore Dimitrie Ghica către Marele Agă Mihăiţă Filipescu în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti şi două embleme, în valoare de 410 euro (2.028,44 lei), un set din porţelan "Herend" compus din două ceşti, două farfuriuţe, vas pentru lapte, vas pentru zahăr şi ceainic cu pictură, în cutie de carton, în valoare de 280 euro (1.385,28 lei), o lampă Flyte în cutie de carton, în valoare de 237 euro (1.172,54 lei).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite