O guvernare a porților deschise pentru bugetari: record de salariați când angajările erau „înghețate”

0
Publicat:

Guvernul Ciucă a ajuns să aibă un record propriu de bugetari în instituții publice exact într-o perioadă în care fusese decisă înghețarea angajărilor la stat, adică în noiembrie 2022.

În mandatul Guvernului Ciucă numărul bugetarilor a ajuns la 1,28 milioane. FOTO gov.ro
În mandatul Guvernului Ciucă numărul bugetarilor a ajuns la 1,28 milioane. FOTO gov.ro

Datele publice prezentate de Ministerul de Finanțe privind numărul de posturi ocupate la stat arată că în luna noiembrie 2022, perioadă pentru care a fost făcută ultima statistică, a ajuns la 1.280.003 persoane. Pentru luna octombrie 2022 nu au fost publicate datele, așa că raportat la numărul de posturi ocupate în luna septembrie 2022, sunt cu aproximativ 25.000 în plus, dat fiind că atunci erau 1.255.323 de bugetari.

Când s-a constituit Coaliția PNL-PSD-UDMR, numărul posturilor ocupate era de 1.258.810. Datele oscilează de la lună la lună, însă de la înființarea coaliției niciodată nu a ajuns la 1,28 milioane. Iar cifrele vin într-o lună în care, teoretic, erau oprite angajările la stat, cu doar câteva excepții.

Guvernul Ciucă decisese în iunie, după consultări în Coaliție, că Puterea trebuie să strângă cureaua o perioadă și să blocheze noile concursuri pentru noi angajări la stat, singurele permise fiind cele destinate celor care ar trebui să muncească la implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență sau pe alte proiecte cu finanțare europeană.

În iunie 2022, luna când a fost dată ordonanța de urgență pentru înghețarea organizării de concursuri pentru angajări la stat, numărul total era 1.269.712 de persoane. În august, numărul posturilor ocupate la stat ajunsese la 1.254.295. Prin urmare, conducătorii instituțiilor „au recuperat” din plin la capitolul angajări, dacă ne raportăm la acest reper temporal, august 2022, față de noiembrie 2022.

Instituții cu număr mare de angajări

O diferență mare de angajați între lunile septembrie și noiembrie (dat fiind că datele pe luna octombrie nu au fost publicate) o regăsim la Ministerul Educației. Potrivit datelor publice, de Ministerul Educației țineau în noiembrie 2022 nu mai puțin de 294.206 de angajați, în timp ce, în septembrie, doar 275.175. Prin urmare, o diferență de 19.031 persoane.

Modificări substanțiale au avut loc și la unitățile de învățământ superioare de stat. Mai precis, 4.632 de noi angajați, în condițiile în care în septembrie erau 63.871 de angajați, iar în noiembrie, 68.499 angajați. Și la Ministerul Afacerilor Interne au avut loc schimbări ale numărului de angajați. 2.142 de persoane nou-angajate au fost în luna noiembrie față de septembrie 2022.

Posibile explicații

Înțelegerea exploziei numărului de angajați la stat poate fi prin faptul că Guvernul a venit rând pe rând cu excepții referitoare la concursuri. Prima excepție a fost în zona de educație, unde guvernanții și-au dat seama la jumătatea lunii iulie că probabil vor trebui noi angajări în locul suplinitorilor cărora le expirau contractele. Mai erau și cazurile titularizărilor. Însă, dincolo de educație, instituție după instituție a venit cu pretenții referitoare la necesarul de personal.

De exemplu, în luna noiembrie, dintr-un foc, Ministerul Dezvoltării a cerut să fie permise concursuri pentru angajarea a 1.116 funcționari publici pentru unitățile administrativ-teritoriale. Tot la început de noiembrie, Ministerul Agriculturii a cerut o derogare pentru deblocarea a nu mai puțin de 477 de posturi, pentru mai multe instituții din subordine, adică pentru Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Parlamentul, cu de la sine putere, și-a dat singur voie să angajeze încă din luna octombrie, fără a exista vreo limită anume, în afară de posibilele constrângeri financiare.

Liber la angajări în următoarele luni

2023 nu va veni cu o nouă interdicție privind angajările la stat. Guvernul a analizat datele privind numărul angajaților din administrația publică centrală, din cele aproximativ 815.000 de posturi, 90.000 fiind vacante.

Datele privind numărul de posturi vacante au fost oferite de Secretariatul General al Guvernului miniștrilor, în ultima ședință de Guvern din 2022, și se refereau la momentul 31 octombrie 2022. Cele mai multe posturi vacante sunt la Ministerul Educației, adică 21.724 de posturi. Pe locurile doi și trei sunt Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării, cu 15.184 de posturi vacante, respectiv 14.960 de posturi vacante. Borna de 10.000 de posturi vacante a mai fost depășită de Ministerul Sănătății, prin cele 12.872 de posturi vacante.

De altfel, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat după ultima ședință de Guvern din 2022 aprobarea unui program-pilot pentru angajarea funcţionarilor publici debutanţi, respectiv a înalţilor funcţionari publici, printr-o ordonanță de urgență. Mai precis, e vorba de două etape privind ocuparea celor două „extreme” ale funcției publice. O primă etapă este un concurs la nivel național, apoi a doua etapă este un alt concurs realizat la nivel local sau al fiecărei instituții care a participat cu posturi libere. Aceste concursuri sunt importante pentru că apoi are loc analiza „ex-post”, care e jalon în PNRR din trimestrul al doilea din 2023.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite