Legea prin care sunt prelungite mandatele șefilor ANRE cu 6 luni, promulgată. Ce lefuri încasează
0Președintele României a promulgat legea care prevede prelungirea mandatelor unor membri ai șefiei ANRE, cu încă șase luni, începând cu 23 noiembrie. Printre cei cu mandate prelungite e și președintele Dumitru Chiriță.

„Mandatele în derulare ale membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei care expiră la data de 23 octombrie 2022 se prelungesc pentru o perioadă de şase luni”, conform actului normativ.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul pe 21 noiembrie 2022, ca prim for sesizat, iar pe 19 decembrie 2022 Senatul a adoptat propunerea legislativă, în calitate de for decizional.
Potrivit statutului, rolul ANRE e „elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor”. Practic, stabilește regulile pieței de energie, un domeniu unde în prezent circulă foarte mulți bani, iar pentru politicieni este un loc de muncă fără bătăi de cap, cu lefuri de câteva ori mai mari decât ale unui ministru.
Activitatea ANRE nu s-a făcut simțită, majoritatea șefilor fiind total absenți din spațiul public. Dumitru Chiriță, președintele instituției, nu a făcut în ultimul an nicio conferință sau declarație de presă, singura interacțiune a sa în mediul online fiind un conflict cu un protestatar cunoscut – Marian Ceaușescu. Nici Gabriel Gheorghe sau Cornelia Sulger, membri ai Comitetului de Reglementare, n-au avut vreo intervenție. Singurul care a mai comunicat e Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte căruia îi expiră și lui mandatul.
Explicațiile Guvernului pentru prelungirea mandatelor este de fapt o justificare a faptului că trebuie să dea o ordonanță de urgență pentru că nu ar mai fi funcțională instituția, mai ales în contextul în care întreaga Europă „se confruntă cu o criză energetică fără precedent, la care se adaugă efectele negative importante, inclusiv în plan energetic, ale conflictului din Ucraina, a cărui încheiere este dificil de estimat în prezent”.
N-au ieșit calculele în Coaliție
Coaliția ar fi trebuit să declanșeze procedurile de numire în Parlamentul României de săptămâna trecută, fiind știută din timp speța de la ANRE. Însă, potrivit informațiilor „Adevărul”, nu a existat consens la negocierea funcțiilor. De asemenea, pentru moment, PSD păruse gata să renunțe la șefia ANRE, însă liberalii priveau cu circumspecție preluarea conducerii instituției, mai ales în plină criză energetică. Practic, pe ei ar fi urmat să pice povara justificării oricăror decizii din zona energiei.
Surse social-democrate susțin pentru „Adevărul” că în varianta prelungirii mandatelor la ANRE, șefia instituției e vizată de Marian Neacșu, șeful Secretariatului General al Guvernului, care ar urma în mai 2023 să-și piardă poziția, la rotativa guvernamentală. Neacșu a mai fost în Comitetul de Reglementare al ANRE. Odată instalat la ANRE, acesta ar avea un mandat de cinci ani, unde poate fi îndepărtat doar de vreo încălcare flagrantă a legii.
Lefuri de zeci de mii de lei
Cei patru membri ai ANRE care vor avea mandatele prelungite sunt majoritatea persoane care nu ar mai fi primit încă un mandat întreg, potrivit informațiilor „Adevărul”. În primul rând, este vorba de Dumitru Chiriță, fost electrician, șef de sindicat și deputat PSD, instalat la șefia ANRE în 2017, prin sprijinul lui Liviu Dragnea. Chiriță nu a avut o relație prea bună cu noua conducere a PSD. Leafa lunară a acestuia în 2021 a fost de 59.620 de lei (aproximativ 12.000 de euro). Așadar, în următoarele luni ar urma să mai încaseze aproximativ 350.000 de lei.
A doua persoană, vicepreședintele Zoltan Nagy-Bege, reprezentant al UDMR, este singurul care ar fi urmat să primească un nou mandat. Media lunară a salariului a fost de 52.200 de lei. Pe de altă parte, Gabriel Gheorghe (pus în funcție cu sprijinul ALDE) și Cornelia Sulger (susținută de PSD Olt) au avut venituri lunare de doar 45.000 de lei (aproximativ 9.000 de euro).