CCR: S-au schimbat doar structura şi compoziţia politică a Guvernului, nu programul de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii CCR nu au răsturnat Guvernul Ponta 3
Magistraţii CCR nu au răsturnat Guvernul Ponta 3

Curtea Constituţională precizează că, în decizia de respingere a sesizării privind validarea Guvernului Ponta III, a reţinut că au fost schimbate doar structura şi compoziţia politică a Guvernului României, nu şi programul de guvernare.

Curtea Constituţională aminteşte, într-un comunicat de presă, că sâmbătă, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibilă sesizarea de neconstituţionalitate formulată de PDL şi o serie de parlamentari neafiliaţi. 

Curtea menţionează că şi Acordul guvernamental transmis de Guvern la solicitarea sa, semnat de Victor Ponta, în calitate de prim ministru al României, şi de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, prevede, la art.1, că "Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) face parte din formula guvernamentală şi îşi asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de către Parlamentul României la data de 21 decembrie 2012".

"Ambele acte, atât cel adoptat de Parlament, cât şi cel semnat de primul ministru al Guvernului, atestă faptul că în cauză a fost schimbată doar structura şi compoziţia politică a Guvernului României, iar nu şi Programul de guvernare", subliniază CCR.

Sursa citată menţionează totodată că sesizarea de neconstituţionalitate cere Curţii Constituţionale să stabilească faptul că programul de guvernare aprobat de Parlament a fost implicit modificat.

"Realizarea unui examen comparativ în sensul celor solicitate de autorii sesizării excedează controlului de constituţionalitate. Controlul Curţii Constituţionale nu poate privi decât constituţionalitatea hotărârii Parlamentului contestată în cauză", precizează Curtea.

Curtea Constituţională s-a întrunit sâmbătă, pentru a decide în urma unei sesizări a PDL-PMP, dacă învestirea Guvernului Ponta III a respectat rigorile Legii fundamentale, fiind chemată să răspundă pentru prima dată unei astfel de întrebări în privinţa unei remanieri desfăşurată prin proceduri parlamentare.Body

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite