CCR a amânat decizia privind „Fără Penali” pentru 9 aprilie. Ce motiv au invocat judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Dorneanu, preşedintele CCR
Valer Dorneanu, preşedintele CCR

Curtea Constituţională a amânat marţi o decizie privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei - „Fără penali în funcţii publice”. Curtea ar urma să se pronunţe pe 9 aprilie, motivul invocat fiind probleme referitoare la listele de semnături de susţinere.

Problema ar fi că unii primari nu au pus data pe atestarea listelor de semnături, aşa cum prevede legea. „Trebuie să se verifice şi alte documente, poate deducem noi data. Atestarea de către primari a listelor cu semnături prezintă neregularităţi”, au declarat surse din cadrul CCR, citate de G4Media.

„Nu există probleme de fond. Numărul minim de semnături pentru o iniţiativă cetăţenească a fost cu mult depăşit. Nici referitor la formularea articolului cu interdicţia pentru cei condamnaţi să ocupe funcţii publice nu sunt probleme”, au mai adăugat sursele citate de G4Media.

CCR astăzi iniţiativa USR care doreşte revizuirea Legii fundamentale, astfel încât persoanele condamnate definitiv să nu mai poată ocupa funcţii publice.

Pe 21 septembrie anul trecut, USR depunea la Parlament a doua tranşă de semnături, reuşind să depăşească numărul minim de 500.000, adunate în 21 de judeţe. Săptămâna trecută partidul anunţa că semnăturile au ajuns la CCR, judecătorii având 60 de zile pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii textului propus.
 
Tot atunci, Dan Barna, preşedintele USR, vorbea despre piedicile cu care iniţiativa s-a confruntat, explicând că Cătălin Rădulescu şi Florin Iordache au încercat să blocheze transmiterea iniţiativei la CCR.

„Sabotarea iniţiativei «Fără penali», iniţiativa pentru care un milion de români au acordat o semnătură, continuă în Parlamentul României. Astăzi am văzut în Biroul permanent - cei doi colegi ai mei care fac parte din Biroul permanent au asistat la încercarea domnului Cătălin Rădulescu, condamnat penal, Cătălin Rădulescu, promovat de PSD în funcţia de chestor, alături de Florin Iordache, autorul Ordonanţei 13, că încearcă să blocheze transmiterea iniţiativei «Fără penali» la Curtea Constituţională, aşa cum cere legea, intenţionând să trimită la Parchetul General această iniţiativă, sugerând că (...) Secretariatul General, în acele aproape cinci luni în care iniţiativa a fost blocată de Liviu Dragnea la copiator, ar fi constatat neconcordanţe la semnături. Este atât de aberant şi de absurd încât e greu de comentat”, a declarat Dan Barna,

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite