Geoană, favorit la prezidențiale, dacă ar fi susținut de PSD. Ce spun specialiștii | ANALIZĂ

0
Publicat:

Mircea Geoană, secretar general-adjunct al NATO, e creditat cu cele mai multe șanse în cursa prezidențială din 2024, potrivit unui sondaj al companiei Atlas Intel, unde, în toate scenariile cu acesta în turul al doilea, fostul social-democrat ar câștiga.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO FOTO: Arhivă
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO FOTO: Arhivă

Numărul 2 din NATO este preferat de 28,5% dintre românii cu drept de vot, fiind cu aproape opt procente în fața actualul șef al Parchetului General European (Laura Codruța Kovesi), în scenariul în care PSD nu ar avea candidat. Câștigător în turul doi ar fi și în varianta existenței unui candidat PSD, însă în primul tur voturile din zona social-democrată s-ar diviza. 

Presiune pe PSD

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat pentru „Adevărul” că sondajul are scopul de a crea vâlvă în interiorul partidelor și de a pune presiune pe PSD pentru a-l sprijini pe Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024: „Social-democrații nu par să fie foarte entuziasmați de o astfel de candidatură (n.r. - candidatura lui Mircea Geoană susținută de PSD) și atunci un astfel de sondaj îi poate convinge că este foarte bine”.

„Domnul Geoană își dorește neapărat să își securizeze candidatura în raport cu PSD pentru că este foarte simplu, tot ce spune acest sondaj într-o companie reală se lovește de o problemă și anume absența partidului politic. Fără un partid politic, un independent, cum este Mircea Geoană, nu poate câștiga alegerile. Ipotezele care au fost luate aici sunt ipoteze ale căror concluzii sunt că Mircea Geoană este cel mai bun candidat, în momentul de față, al democrației în fața dezastrului, iar reprezentanții partidelor sunt neexistenți”, a completat politologul.

De-a lungul timpului, social-democrații și-au anunțat târziu candidatul la alegerile prezidențiale. În anul 2014, Victor Ponta și-a lansat candidatura la sfârșitul lunii iulie, în contextul în care alegerile aveau loc peste câteva luni. O situație asemănătoare a avut loc și în momentul în care Viorica Dăncilă și-a anunțat candidatura, în urma ședinței Biroului Permanent Național al PSD din 23 iulie 2019. 

Prea devreme pentru măsurători precise

Contactat de „Adevărul”, sociologul Alfred Bulai susține că un sondaj realizat cu aproximativ doi ani înaintea alegerilor prezidențiale nu prezintă opțiunile reale ale oamenilor, precizând că sondajele nu au valoare în momentul în care populația nu se gândește la alegeri: „Sunt jocuri, nu au valoare. Cursa este deschisă, nu poți să măsori opțiuni de vot cu doi ani de zile înainte. (...) Dacă apari cu mult timp înainte, lumea s-a plictisit de tine înainte să fii candidat. Cu cât intri mai târziu, cu atât e mai bine”.

Sociologul este de părere că în anul 2024 se vor repeta situațiile din anii trecuți și va apărea un candidat în ultimele momente, nu „unul care deja se tocește până atunci și se plictisește lumea”. 

Mircea Geoană este văzut ca unul dintre principalii candidați la președinția României, însă până în prezent s-a limitat la a preciza că o discuție în acest sens va fi reluată mai târziu. Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a manifestat disponibilitatea partidului de a susține un candidat care nu este membru al formațiunii. Pe de altă parte, deși apare în unele sondaje, Laura Codruța Kovesi, actualul șef al Parchetului European, a precizat de mai multe ori că nu va candida la alegerile prezidențiale. 

Metodologie

Sondajul a fost făcut în perioada 27 ianuarie - 30 ianuarie 2023, pe 2.000 de respondenți, prin recrutare digitală aleatorie, cu o marjă de eroare de +/- 2%. Atlas Intel e companie originară din Brazilia, care a efectuat măsurători în Statele Unite, Chile, Argentina și Columbia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite