Camera Deputaților a votat noua taxă de solidaritate din energie. Legea merge la promulgare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contribuția de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive” ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, au fost eliminate, dar e introdusă o taxă aplicată la cantitatea de țiței rafinat, care este de 350 de lei pe tonă.

Deputații au votat proiectul care merge la șeful statului FOTO Inquam Photos
Deputații au votat proiectul care merge la șeful statului FOTO Inquam Photos

Contribuția de solidaritate datorată de către contribuabilii prevăzuți la art.1 (alin. 6) este de 350 lei pe tona de țiței procesat în activitatea de rafinare”, prevede amendamentul.

Articolul citat anterior stipulează că: „Prin excepție de la alin (1), persoanele plătitoare pe profit art.13 și de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art.47 din Legea nr 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, care desfășoară activități în domeniile prevăzute de Regulamentul (UE) 2022/1858 și care desfășoară atât activități de extracție a țițeiului cât și de rafinare a țițeiului, datorează o contribuție de solidaritate, calculată conform art. 2 alin (13)”.

Modificarea  legislației contribuției de solidaritate a fost adoptată de deputați cu 182 de voturi pentru, 38 contra și 44 de abțineri, după ce forma cu noile amendamente a trecut foarte rapid ieri de Senat.

Ce înseamnă noua taxă

Potrivit Economica.net noile amendamente elimină procentul de 60% aplicat pe diferența de profit între anul trecut și media anilor 2018-2021, pentru Petrom, și schimbă și aria de aplicabilitate a taxei de solidaritate pentru BSOG.

Conform susei citaete „taxa este cu siguranță specială pentru Petrom, în condițiile în care amendamentul vorbește despre companii care extrag și rafinează țiței, situație în care este doar Petrom”.

Potrivit datelor, Petrom a rafinat anul trecut 4,6 milioane de tone de țiței și produse semifinite. Prin urmare, calculele sursei citate ar urma să plătească o taxă de 1,47 miliarde de lei, deci circa 300 de milioane de euro, pentru o cantitate de petrol rafinată de circa 4,2 milioane de tone.

Iohannis a retrimis legea în Parlament

​Președintele Klaus Iohannis a retrimis, la jumătatea lunii aprilie, în Parlament, legea privind taxa de solidaritate pentru companiile din energie.

Motivul era că ordonanța prin care s-a introdus taxa de solidaritate a fost scrisă prost, iar OMV Petrom, de la care statul voia să ia bani a susținut că nu se încadra.

Față de conținutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dispoziții nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament. Astfel, este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară, pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor”, menționa președintele.

Amendament adoptat de Coaliție

Noul alineat introdus de Coaliție pe ultima sută de metri, înainte de a trimite lui Iohannis legea în luna aprilie, prevedea că determinarea ponderii în cifra de afaceri a activităților se realizează prin includerea următoarelor:

• în cazul activității economice cu codul CAEN 0610 - „Extracția țițeiului”

1. prețul de vânzare al țițeiului, pentru cantitățile de țiței extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate. În cazul vânzării către persoane afiliate, se ia în considerare prețul de vânzare, dar nu mai puțin decât media prețurilor de vânzare către persoanele neafiliate din anul fiscal/exercițiul financiar de referință. În situația în care nu există tranzacții cu persoane neafiliate, se ia în considerare prețul de vânzare, dar nu mai puțin decât media cotațiilor la bursa de la Londra în anul fiscal/exercițiul financiar de referință;

2. media prețurilor prevăzute la pct. 1, dar nu mai puțin decât media cotațiilor țițeiului la bursa de la Londra din anul fiscal/exercițiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantitățile de țiței extrase de către contribuabil și aflate la sfârșitul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 în patrimoniul contribuabilului;

3. media prețurilor prevăzute la pct. 1, dar nu mai puțin decât media cotațiilor țițeiului la bursa de la Londra din anul fiscal/exercițiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantitățile de țiței extrase de către contribuabil și utilizate ca materie primă în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023.

• în cazul activității economice cu codul CAEN 0620 – ”Extracția gazelor naturale”

1. prețul de vânzare al gazelor naturale, pentru cantitățile de gaze naturale extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate. În cazul vânzării către persoane afiliate, se ia în considerare prețul de vânzare dar nu mai puțin decât media prețurilor de vânzare către persoanele neafiliate din anul fiscal/exercițiul financiar de referință . În situația în care nu există tranzacții cu persoane neafiliate, se ia în considerare prețul de vânzare, dar nu mai puțin decât media cotațiilor la bursa de la Viena în anul fiscal/exercițiul financiar de referință;

2. media prețurilor prevăzute la pct. 1, dar nu mai puțin decât media cotațiilor gazelor naturale la bursa de la Viena din anul fiscal/exercițiul financiar 2022, respectiv 2023, pentru cantitățile de gaze naturale extrase de către contribuabil și aflate la sfârșitul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 în patrimoniul contribuabilului;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite