Camera Deputaţilor a respins, decizional, un proiect privind alegerea primarilor în două tururi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Camera Deputaţilor
FOTO: Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a respins marţi, în calitate de for decizional, un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Este vorba despre un proiect de lege iniţiat în 2016 de parlamentarii PMP. Proiectul ar fi modificat modalitatea de alegere a primarului, propunând că, în situaţia în care niciun candidat pentru funcţia de primar nu obţinea cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabile, să se organizeze al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri, arată Agerpres.

S-au înregistrat 195 de voturi „pentru”, 80 de voturi „contra” şi o abţinere. În urma votului, Ludovic Orban i-a criticat pe foştii colegi de partid pentru că nu au susţinut proiectul de lege.

„Alegerea în două tururi e fundamentală pentru o democraţie autentică. Sunt comunităţi unde nu există democraţie, unde primarii se comportă ca satrapii, unde colectează voturi prin împărţire de ajutoare. Regret că azi, foştii mei colegi, care deşi în 2015 au votat amendamentul cu alegerea primarilor în două tururi, şi în 2016, când i-am cerut lui Cioloş, au susţinut proiectul... Guvernul sprijinit de voi a căzut prin moţiune de cenzură a PSD şi UDMR, iar astăzi aţi devenit, ca să nu zic tiriplici, aţi arătat că nu aveţi cuvânt. Să vă fie ruşine, foştilor colegi”, a declarat Orban.

În replică, liberalul Florin Roman a transmis: „Dacă a fost un tiriplici în PNL, îl chema Orban. Vă amintesc că în 2017, în campania internă, mergeaţi în teritoriu şi le spuneaţi primarilor că nu susţineţi modifcarea leg electorale, Să vă fie ruşine!”, a punctat Roman.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite