Camera Deputaţilor a aprobat înfiinţarea unui liceu teologic în Târgu Mureş cu predare exclusiv în limba maghiară. PMP: Aşa se vinde România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IKelemen Hunor, liderul UDMR. FOTO Inquam Photos
IKelemen Hunor, liderul UDMR. FOTO Inquam Photos

Proiectul UDMR de înfiinţare a unui liceu teologic cu predare exclusiv în limba maghiară a fost adoptat de Camera Deputaţilor, noua unitate de învăţământ urmând să funcţioneze într-un corp al Colegiului Naţional „Unirea”. Proiectul a trecut prin votul deputaţilor PSD, ALDE, UDMR şi al unor parlamentari ai USR.

Iniţiativa legislativîă a fost adoptată de Camera Deputaţilor după ce 172 de aleşi au votat „pentru“, 69 de voturi „împotrivă“ şi opt s-au abţinut. „Aţi retransformat Mureşul într-un poligon de tragere, un spaţiu al segregării etnice. Aşa se vinde România. Este o lege cu un vădit caracter neconstituţional“, a declarat deputatul Paşcan de la PMP. 

Critici au venit şi de la PNL, prin vocea lui Florin Roman, care a criticat faptul că s-a recurs la proiect de lege pentru înfiinţarea liceului, nu prin procedura clasică a ordinului de ministru. „Nu putem accepta ca un liceu din Româna să fie înfiinţat aşa. Trebuia prin ordin al ministrului, acum îl înfiinţăm prin lege. S-a deschis o cutie a Pandorei domnilor“, a precizat Roman. 

Potrivit unui amendament adus de Lavinia Cosma, deputat USR, Liceul Teologic Romano-Catolic II „Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureş va funcţiona în corpul B al Colegiului Naţional „Unirea”, acolo unde a funcţionat până în 1948 liceul teologic.

Iniţiatorii proiectului, deputaţii UDMR, susţin, însă, că înfiinţarea liceului teologic cu predare în limba maghiară îndeplineşte o „nevoie esenţială”. „În momentul de faţă este singura soluţie pentru ca elevilor să le fie respectat dreptul constituţional la educaţie şi să aibă o şcoală funcţională la Târgu-Mureş. Din punctul nostru de vedere, este o nevoie esenţială”, a declarat deputatul UDMR Szabó Ödön, potrivit News.ro

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite