Cabinetul Ponta 4, un Guvern de politruci. Cine sunt cei 20 de miniştri aleşi. Ce funcţii au primit PLR şi PC şi ce grei din PSD au rămas pe tuşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta i-a remaniat pe tehnocraţi, unii dintre ei cu rezultate notabile în cele zece luni cât au stat în Guvern, şi a numit miniştri bine susţinuţi de partide.

Guvernul Ponta 4 a fost votat, duminică, în unanimitate de Comitetul Executiv Naţional (CExN) şi de grupurile parlamentare ale PSD. În principiu, remanierea a constat în curăţarea Guvernului de o parte dintre tehnocraţi şi în comasarea câtorva ministere.

„Am plecat de la ideea de a avea un guvern cu mai puţini miniştri şi cu mai mulţi parlamentari, pentru a exista o legătură bună între Guvern şi Parlament“, a explicat premierul. 

 Lista noilor miniştri:

image

1. Liviu Dragnea (Dezvoltare regională)
2. Gabriel Oprea (Interne)
3. Daniel Constantin (Agricultură)
4. Rovana Plumb (Muncă)
5. Nicolae Bănicioiu (Sănătate)
6. Mihai Tudose (Economie) i-a luat locul lui Constantin Niţă
7Darius Vâlcov (Finanţe), fost ministru delegat pentru Buget,  i-a luat locul Ioanei Petrescu.
8. Robert Cazanciuc (Justiţie)
9. Eugen Teodorovici (Fonduri europene)
10. Ioan Rus (Transporturi)
11. Ionuţ Vulpescu (Cultură) i-a luat locul lui Hegedus Csilla, fost ministru UDMR
12. Bogdan Aurescu (Externe)
13. Mircea Duşa (Apărare)
14. Gabriela Szabo (Sport şi Tineret)
15. Sorin Grindeanu (Comunicaţii) i-a luat locul lui Răzvan Cotovelea, fost ministru PC
16, Adrian Anghel (Diaspora), senator PSD,  i-a luat locul lui Bogdan Stanoevici, tehnocrat
17. Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul)
18. Sorin Cîmpeanu (Educaţie), propus de PC, i-a luat locul lui Remus Pricopie, politician intrat de curând în PSD
19. Andrei Gerea (Energie şi IMM), propus de PLR, i-a luat locul lui Răzvan Nicolescu, fost ministru tehnocrat al Energiei. Totodată, ministerul delegat pentru IMM-uri, condus până ieri de Florin Jianu, a fost înghiţit de ministerul Energiei.. Deci, Gerea va fi şef peste două ministere, reunite într-unul singur. 
20. Graţiela Gavrilescu (Mediu) i-a luat locul lui Attila Korodi, fost ministru UDMR

Guvernul Ponta 4 va avea un singur vicepremier, Gabriel Oprea, care va rămâne şi în fruntea Internelor. Despre Liviu Dragnea, care deţinea una dintre funcţiile de vicepremieri, Ponta a spus că acesta va avea mai multe sarcini politice: „A fost un calcul politic în aşa fel încât Dragnea avea mai multe sarcini politice la partid, Daniel Constantin mi-a cerut să aibă portofoliul Educaţiei, iar domnul Câmpenu este un om pe care îl cunosc şi îl respect“.

În ceea ce priveşte funcţia de vicepremier deţinută de PC, conservatorii au sacrificat-o în schimbul preluării Educaţiei, un portofoliu cu greutate. Acest minister, care va absorbi şi Ministerul Cercetării, condus până acum de Mihnea Costoiu, va fi păstorit de Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România. De asemenea, tot pentru Ministerul Educaţiei, PC l-a sacrificat şi pe Răzvan Cotovelea, ministrul Comunicaţiilor. Acest minister va fi preluat de Sorin Grindeanu, deputat PSD de Timişoara, apropiat al lui Ilie Sârbu, socrul premierului.

Din actuala structură guvernamentală nu va mai face parte nici tânăra Ioana Petrescu, care i-a lăsat locul lui Darius Vâlcov, fost ministru delegat pentru Buget. De altfel, Ministerul Bugetului a fost topit în cel al Finanţelor.

PLR, două ministere

O schimbare importantă a avut loc şi la Ministerul Economiei, condus, până ieri, de Constantin Niţă. Astfel, frâiele acestui minister au fost preluate de deputatul PSD Mihai Tudose, puţin vizibil în spaţiul public, deşi se află la al patrulea mandat de parlamentar şi conduce Comisia pentru politică economică Parlamentului.

Deşi la bursa zvonurilor se vorbea că Ministerul pentru IMM-uri, condus de Florin Jianu, şi Ministerul Energiei, aflat sub oblăduirea lui Răzvan Nicolescu, ambii remaniaţi, vor fi înglobate în cel al Economiei, cele două vor fi comasate şi preluate de Andrei Gerea, membru PLR, partidul condus de Tăriceanu, care nu are încă statut juridic.

Şi ministrul delegat pentru Românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, unul dintre responsabilii dezastrului de la alegerile prezidenţiale, pleacă din Guvernul Ponta. Înlocuitorul său este senatorul PSD Adrian Anghel, fost director al MTV România. Plecarea UDMR de la guvernare a lăsat vacante ministerele Mediului şi Culturii, care vor reveni PLR, respectiv PSD. Astfel, în fruntea Mediului, în locul lui Attila Korodi, a fost propulsat deputatul Graţiela Gavrilescu (PLR), mâna dreaptă a lui Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, Ministerul Mediului va absorbi şi Ministerul Apelor, condus de Doina Pană. Cultura românească va fi dirijată de tânărul deputat PSD Ionuţ Vulpescu, protejatul fostului preşedinte Ion Iliescu.

Cine sunt cei opt miniştri noi din Guvernul Ponta 4:

Sorin Grindeanu, absolvent de informatică, fost viceprimar al Timişoarei

image

Sorin Grindeanu, propus la Ministerul Comunicaţiilor, are 41 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică, Secţia informatică, a fost viceprimar al Timişoarei

Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 - 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia înformatică.

În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna - Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul : Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt - Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.

În perioada octombrie 1998 - octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, din noiembrie 2001până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş, în următorii trei ani a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, timp de câteva luni, în 2008, a fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.

Este membru PDSR din noiembrie 1996, a deţinut mai multe funcţii în organizaţia judeţeană de tineret, iar în decembrie 2003 a devenit preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Timiş, până în prezent fiind prim-vicepreşedinte de filială, lider al PSD Timişoara, iar duminică a fost desemnat preşedinte interimar al PSD Timiş.

În perioada 2004-2008 a fost consilier local la Timişoara.

Grindeanu deţine împreună cu soţia un teren intravilan de 500 de metri pătraţi la Giroc, în judeţul Timiş, achiziţionat în 2005 şi unul de 270 de metri pătraţi în Timişoara, achiziţionat în 2011. De asemenea mai deţine o casă de 200 de metri pătraţi în Giroc, construită în 2007, şi un apartament de 41 de metri pătraţi moştenit în 2009.

În declaraţia de avere mai are trecut un "motociclu ATW" Linhai, fabricat în 2009. El are un credit de peste 47.000 de euro la ING Bank contractat în 2007 şi scadent în 2035. De asemenea, Sorin Grindeanu are o datorie de 15.000 de euro la Lucian Taropa (lider PP-DD Timişoara), care ar urma să fie retituită până în 2016.

Este co-autor la 35 de iniţiative legislative privind insolvenţa, codul fiscal, dialogul social, Codul Muncii, funcţionarea asociaţiilor de proprietari, insolvenţa persoanelor fizice, legea energiei şi a gazelor, contractele de credit pentru consumatori. el este şi unul dintre susţinătorii propunerii referitoare la castrarea chimică a persoanelor acuzate de pedofilie.

El face parte din Comisia de apărare a Camerei şi din cea pentru tehnologia informaţiei.

Sorin Grindeanu a avut patru interpelări vizând siguranţa zborurilor Carpatair, situaţia Clinicii de ginecologie din Timişoara, situaţia cinematografului "Studio" din Timişoara şi una privind partida de rugby între RCM Timişoara şi Farul Constanţa.

Mihai Tudose - jurist, deputat de 14 ani; are 16 iniţiative legislative, niciuna economică

image

Mihai Tudose (Economie) este deputat PSD la al treilea mandat, preşedinte PSD Brăila. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Bucureşti şi doctorand al Academiei Naţionale de Informaţii. A deţinut funcţia de şef birou senatorial, a fost un an jurist la SC Farex SA Brăila şi consilier judeţean, din 2000 este deputat, iar în actuala legislatură e co-autor la 16 iniţiative, niciuna economică.

Tudose, în vârstă de 47 de ani, a terminat facultatea în 1994 şi a deţinut pe rând funcţia de şef birou senatorial, în perioada 1992-1999, apoi, timp de un an, a fost jurist la SC Farex SA Brăila şi consilier judeţean, iar din 2000 până în prezent a fost deputat.

După ce, în 2006 a urmat cursurile Colegiului Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2007 a obţinut un master în Politici Economice Europene la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, iar în 2007 a devenit doctor al Academiei Naţionale de Informaţii.

Este membru al FDSN din 1992, apoi timp de patru ani a fost secretar organizatoric, preşedinte al filialei Brăila a PSD şi lider al organizaţiei municipale, fiind ales recent lider al filialei judeţene.

În actuala legislatură a fost co-autor la 16 iniţiative legislative, niciuna pe teme economice, 7 întrebări şi interpelări şi a avut 19 luări de cuvânt în plen. Cele 16 iniţiative se referă la educaţie, la organizarea Academiei Române, la înfiinţarea Muzeului Brâncuşi, la metodologia de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale, la sistemul unitar de pensii publice, alocaţia de stat, practica elevilor şi studenţilor, legea antreprenorului social, legea audiovizualului, frontiera de stat şi organizarea jocurilor de noroc.

Tudose este preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaţilor

Conform celei mai recente declaraţii de avere, din iunie 2014, are un apartament de 96 de metri pătraţi în Brăila şi două autoturisme Mercedes, achiziţionate în 2008 şi 2009.

Tudose are şi o colecţie filatelică de 30.000 de euro, achiziţionată în perioada 1980-1987. Are o datorie de 15.000 de euro la Constantin Vlase, scadentă în 2014.

El este asociat la SC 1001 Net România SRL, unde deţin 7 părţi sociale.

Întrebat, duminică, înainte de CExN, dacă va face faţă şi funcţiei de ministru în Guvernul Ponta 4, în condiţiile în care e şi deputat şi preşedinte al PSD Brăila, el a răspuns: "Un metru nouă’ş’opt, o sută de kile, cred că fac".

Darius Vâlcov (Finanţe), cel care în calitate de ministru de Buget a fost responsabil cu creionarea bugetului pe 2015, va prelua şi atribuţiile Ioanei Petrescu, portofoliul Bugetului fiind absorbit de ministerul de Finanţe. Vâlcov este şi senator PSD.

image

Vâlcov (foto) are 37 de ani şi este căsătorit, din 2005, cu fosta deputată şi preşedinte al PIN, Lavinia Şandru, actualmente realizatoare tv. Cei doi au împreună un copil. Naşul de cununie al celor doi este fostul consilier politic Cozmin Guşă.

Vâlcov este doar din 2012 membru al PSD, el fiind din 2000 membru al PD, ulterior PDL şi preşedinte al filialei PDL Olt. Între 2004 şi 2012, cât a activat în PD, devenit PDL, Vâlcov a fost primar al municipiului Slatina, ales în două mandate consecutive.

În prezent,Vâlcov este senator PSD şi preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din Senat. El a fost şi preşedintele Comisiei speciale comune pentru Roşia Montană.

În ceea ce priveşte studiile, Vâlcov deţine titlul de doctor în economie, acordat de ASE. El este licenţiat atât în Drept, la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, cât şi în Economie, la ASE.

Între 2000 şi 2004 Vâlcov a lucrat ca director general al sucursalei din Slatina a Băncii Populare Române pentru Dezvolare, iar în 2004 a fost director economic al SC Octogon SRL. Vâlcov cunoaşte engleza şi franceza.

Darius Vâlcov nu are în proprietate terenuri şi nici clădiri, conform ultimei declaraţii de avere depuse la Senat. El deţine un autoturism Jeep Wrangler pe care l-a cumpărat în 2014 de Lavinia Şandru şi are în proprietate bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 62.000 de lei.

Vâlcov a trecut în declaraţia de avere un cont curent deschis la BCR pe numele Laviniei Şandru în 2009 în valoare de 155.000 lei. Tot Lavinia Şandru este cea care deţine acţiuni, în calitate de asociat, la firma Loyal Leasing în valoare de 25.000 lei şi a acordat un împrumut în nume personal acestei firme în sumă de 90.000 lei. Vâlcov nu are datorii. El are un venit anual de 64.512 lei reprezentând indemnizaţia sa de senator.

Soţia sa, Lavinia Şandru, a obţinut venituri de 4.368 lei de la Aldaco Film, ca director general, dar şi alte venituri reprezentând drepturi de autor în valoare totală de 69.500 lei de la Casa Artelor Sector 3, Asociaţia Profamilie, Pakiss Brand sau Centrul Cultual European Sector 6.

Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, un apropiat al lui Ion Iliescu, propus ministru al Culturii

image

Parlamentarul PSD Ionuţ Vulpescu, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor şi consilier al preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, a fost propus ministru al Culturii în viitorul Guvern.

Social-democratul Ionuţ Vulpescu are 38 de ani, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, are un master în Doctrină şi Cultură şi un doctorat în Filosofie.

Ionuţ Vulpescu este un apropiat al preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, fiind consilier al acestuia.

Începând din decembrie 2012, Ionuţ Vulpescu este deputat şi membru al Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Acesta a fost şi membru în Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român, fiind desemnat în această funcţie în septembrie 2012 de către premierul Victor Ponta.

Potrivit blogului personal, Ionuţ Vulpescu are orientarea politică "la stânga, unde e inima".

Acesta preferă seriale de televiziune precum "Seinfeld", "Californication", "Dr. House" şi "Mad Men" şi îi plac filmele cu Stan şi Bran, dar şi pelicule precum "Casablanca", "La dolce vita", "Zorba Grecul", "Ghepardul" şi "Forrest Gump". Între cărţile sale preferate se numără "Micul prinţ", de Antoine de Saint-Exupéry, şi "Marele Gatsby", de Francis Scott Fitzgerald.

Ionuţ Vulpescu deţine împreună cu soţia sa, Ana-Maria Vulpescu, un apartament în Bucureşti, de 70,55 metri pătraţi, dobândit în 2008, printr-un contract de vânzare-cumpărare. Cei doi mai deţin un teren intravilan în Bucureşti, în suprafaţă de 14,17 metri pătraţi, dobândit tot în anul 2008, printr-un contract de vânzare-cumpărare, potrivit declaraţiei de avere a lui Vulpescu, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor şi datată 11 iunie 2014.

Ionuţ Vulpescu nu are conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe şi nici nu deţine vreun autoturism. În schimb, acesta are un credit în valoare de 40.000 de euro, contractat în anul 2007 la Volksbank şi scadent în 2037.

În anul fiscal trecut, Ionuţ Vulpescu a avut un venit anual de 58.908 lei (indemnizaţie de deputat), iar soţia sa, Ana-Maria Vulpescu, a avut un venit anual de 36.000 de lei (salariul net primit de la S.C. Intact Publishing SRL). Ana-Maria Vulpescu lucrează şi în prezent la Intact Publishing, respectiv la cotidianul Jurnalul Naţional. În cadrul ziarului Jurnalul Naţional, aceasta s-a ocupat de coordonarea Colecţiei Biblioteca pentru Toţi, potrivit informaţiilor Mediafax.

Pe de altă parte, Ionuţ Vulpescu este vicepreşedinte al Fundaţiei "Clubul de la Bucureşti", potrivit declaraţiei sale de interese, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor şi datată 11 iunie 2014. Această fundaţie a fost fondată de fostul preşedinte al României Ion Iliescu.

Sorin Câmpeanu, rector la Agronomie, vine la Ministerul Educaţiei

image

Sorin Cîmpeanu, propus de PC la ministerul Educaţiei, este rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, for condus anterior de Ecaterina Andronescu. Cîmpeanu are 46 de ani şi se află la conducerea Universităţii Agronomice din martie 2012. Tot din 2012 este şi secretar general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

În 1986 a absolvit Colegiul Naţional Sf. Sava, iar în 1991 Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti – Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului, în 2000 obţinând doctoratul. După absolvirea facultăţii, timp de un an, a fost inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare.

În perioada 2000-2003 a fost expert coordonator în Ministerul Educaţiei şi Cercetării - Centrul Naţional pentru Programul european Leonardo da Vinci, iar un an mai târziu expert coordonator în Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Agenţia Naţională pentru parteneriatul univesităţilor cu mediul economico – social (APART). A fost director Irrifrance Roumanie între 2005 şi 2008, vicepreşedinte al Centrului de Excelenţă în cercetare – Biotehnol. Între 2004 şi 2008 a deţinut funcţia de prodecan al Universităţii Agronomice - Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare, unde, începând din 1992, a deţinut toate funcţiile didactice, de la cea de preparator până la cea de profesor.

Câmpeanu este vicepreşedinte al Comitetului Naţional Român pentru Programul Hidrologic Internaţional.

Adrian Anghel - specializat în fizioterapie, producător TV, fost şef MTV

image

Viitorul ministru al Românilor de pretutindeni, Adrian Anghel, este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică a Universităţii Babes Bolyai, cu specializări în reabilitare şi fizioterapie, a fost director general al MTV România şi a devenit membru PSD în 2000.

Ales senator în circumscripţia pentru românii din afara graniţelor, Adrian Anghel are 56 de ani, a absolvit în 1982 Universitatea Babes Bolyai - Facultatea de Educaţie Fizică, iar în perioada 1983 - 1986 a urmat cursurile Universităţii Northwestern- Chicago şi pe cele ale Feinberg School of Medicine şi se specializează în reabilitare şi fizioterapie.

A fost director al Graphic Impact Group şi director general al MTV Romania. Conform CV-ului este specializat şi ca producător TV.

În cea mai recentă declaraţie de avere notează că în 2008 a cumpărat 90 de hectare de teren agricol la Feldioara (Braşov), 800 de metri pătraţi la Săcele, tot în Braşov şi 1000 de metri pătraţi la Feldioara, în judeţul Cluj. El mai are 500 de metri pătraţi de teren şi o casă de vacanţă cumpărate în 2007 la Azuga.

În 2008, Adrian Anghel şi-a cumpărat un apartament de 90 de metri pătraţi în Bucureşti. El mai are bijuterii de 10.000 de euro, achiziţionate în perioada 1985 - 2002, şi ceasuri în valoare de 15.000 de euro, cumpărate între 2000 şi 2010. Are două conturi la Bancpost, de 12.000 de lei şi de 5.400 de euro.

Anghel este acţionar la SC Trasal SRL şi este preşedinte executiv al PSD Diaspora.

Graţiela Gavrilescu, absolventă a Facultăţii de Tehnologie Petrochimică, preia Mediul

Graţiela Gavrilescu (Mediu) este deputat ales pe listele PNL, partid pe care l-a părăsit pentru a-l urma pe Călin Popescu în noul proiect politic. A fost purtător de cuvânt al campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale a lui Tăriceanu. Viitorul ministru al Mediului are 48 de ani şi a absolvit în 1989 Facultatea de Tehnologie Petrochimică - Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti.

image

În perioada 1990 - 1994 a fost inginer chimist-tehnolog prelucrarea cauciucului la SC ARPACOR SA Bucov, apoi timp de doi ani a fost responsabil toxicologie şi protecţia mediului la aceeaşi firmă, iar din 1996 până în 2004 a fost director general al societăţii.

Între 2003 şi 2004 a fost preşedinte PUR Ploieşti, din 2004 este membru al PNL Prahova, iar din martie 2011 vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei a PNL. În intervalul 2004-2007 a fost viceprimar al municipiului Ploieşti.

Ea a fost deputat în legislatura 2008-2012, dar a mai deţinut această funcţie şi din decembrie 2007 până la finalul legislaturii. În 2012, a fost aleasă pentru un nou mandat în Camera Deputaţilor, unde este membră a Comisiei pentru sănătate şi familie.

Graţiela Gavrilescu deţine, împreună cu soţul, 5000 de metri pătraţi de pădure şi 9000 de metri pătraţi de teren agricol în localitatea Cârlige (Vrancea) şi alţi 3500 de metri pătraţi de teren agricol în judeţul Neamţ, toate moştenite. De asemenea, Gavrilescu mai are 400 de metri pătraţi în Ploieşti, cumpăraţi în 2007.

Viitorul ministru al Mediului mai are un apartament de 78 de metri pătraţi şi o casă de 75 de metri pătraţi în Ploieşti, precum şi o casă la Bucov, cumpărate în 1999, 2007, 2009. Deţine trei autoturisme, două Kia şi cel mai nou este o Dacia Logan. Graţiela Gavrilescu are şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 5000 de euro, dobândite prin "succesiune", după cum scrie în declaraţia de avere.

Ea a vândut în 2013 o garsonieră şi un teren la Bucov şi este acţionar la fostul său loc de muncă, Arpacor SA.

Andrei Gerea revine în Guvern la Energie, la mai puţin de un an după ce a deţinut portofoliul Economiei

image

Andrei Dominic Gerea, propus de PLR pentru portofoliul Energiei şi IMM-urilor, revine în Guvern la mai puţin de un an după ce a făcut parte din Executiv, ca ministru al Economiei, reprezentant al PNL, partid al cărui membru a fost timp de 23 de ani.

Gerea are 46 de ani şi a absolvit în 1997 Academia de Studii Economice Bucureşti - Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, primul său loc de muncă fiind ca electronist automatizări, la Automatica SA.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Gerea a fost timp de 23 de ani membru al PNL, ocupând pe rând funcţiile de vicepreşedinte al Organizaţiei Tineretului Universitar Bucureşti, secretar Relaţii Interne al aceleiaşi organizaţii şi apoi vicepreşedinte. În perioada 1994 - 1996 a fost vicepreşedinte al TNL Bucureşti, vicepreşedinte al PNL sector 1, iar din 2002 este vicepreşedinte al PNL Argeş.

Gerea este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

El a părăsit PNL în iulie 2014, alăturându-se grupării Tăriceanu, care a înfiinţat Partidul Liberal Reformator.

Ca activitate profesională, Gerea a început în 1987 ca electronist automatizări la Automatica SA, apoi în perioada 1988 - 1992 a fost electronist la ICE Felix Computers SA, timp de un an director comercial la Van Soestbergen SRL, între 1993 şi 1997 merceolog la Industrialexport. În intervalul 1997 - 2002 a fost manager realţii cu clienţii la Eximbank România, iar între 2000 şi 2001 a ocupat un post similar la Emporiki Bank, aceeaşi poziţie deţinând-o şi în perioada 2002-2004 la Alpha Bank. Totodată, a fost şi director de sucursală la Banca Ţiriac, filiala Piteşti.

În 1996 - 2000 şi 2000 - 2004 a fost consilier local la sectorul 1, iar în perioada 1998 - 2000 a fost şi membru al Consiliului de Dezvoltare Regională Bucureşti - Ilfov. În perioada 1999 - 2000, Gerea a fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale Poşta Română SA.

Andrei Gerea se află la al treilea mandat de deputat, este căsătorit şi are doi copii.

Gerea deţine împreună cu soţia un apartament de 100 de metri pătraţi în Piteşti şi o casă de 200 de metri pătraţi în Ştefăneşti (Argeş), achiziţionate în 2005, respectiv 2007.

El are datorii totalizând peste 180.000 de euro la BCR, Unicredit Ţiriac şi la Banca Transilvania.

Gerea este asociat la Valahia Investments, Gamma Asig Broker şi membru în asociaţiile "Fraţii Goleşti" şi "Idei Libere".

Isprăvile miniştrilor remaniaţi. Ce au lăsat în urmă tehnocraţii „Adevărul“ vă prezintă un bilanţ al activităţii miniştrilor care nu se mai regăsesc în noua formulă guvernamentală: Răzvan Nicolescu, Florin Jianu, Constantin Niţă, Ioana Petrescu, Aurelia Cristea şi Răzvan Cotovelea. 


UPDATE Miron Mitrea a ieşit primul din şedinţă şi a confirmat că pleacă din PSD. „Voi vota Guvernul şi voi pleca din politică. E o chestiune personală, nu vreau să fac spectacol“, a spus Mitrea.

Anunţul lui Mitrea a venit în contextul în care Ponta le-a transmis parlamentarilor PSD că „cine nu este prezent mâine în Parlament să voteze Guvernul va fi exclus din partid“. Mitrea a replicat: „Eu voi vota mâine Guvernul, dar în ianuarie voi demisiona“.

UPDATE Preşedintele PSD, Ion Iliescu, nu participă la şedinţa CExN. Deputatul PSD Sebastian Ghiţă a criticat prezenţa lui Iliescu în preajma liderilor PSD.

UPDATE:  Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat că Liviu Dragnea vrea sancţionarea sa deoarece doreşte să candideze la o funcţie de conducere la congresul PSD de anul viitor.

”M-am uitat şi eu aseară pe înregistrare cu mai mulţi prieteni, poate mi-a scăpat mie ceva, poate am folosit...vorba aia  «poate a zis copilul ceva...» Nu este absolut nimic jignitor în absolut tot ce am spus în emisiunea respectivă. Sunt dispus cu ambele colege să ne uităm încă o data pe înregistrare, şi dacă ceva le-a jignit pot să-mi cer şi scuze, dar nu este nimic jignitor. Eu nu cred într-un tandem Dragnea Ponta“, a spus Ivan, înainte de şedinţă.

Plecări anunţate pe Facebook

Răzvan Nicolescu şi Florin Jianu şi-au anunţat ieri demisiile din funcţia de ministru delegat pentru Energie, respectiv ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism. Pe scaunul lui Nicolescu şi al lui Jianu se va aşeza Andrei Gerea, iar cele două ministere vor fi contopite. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite