Isprăvile miniştrilor remaniaţi. Ce au lăsat în urmă tehnocraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă un bilanţ al activităţii miniştrilor care nu se mai regăsesc în noua formulă guvernamentală: Răzvan Nicolescu, Florin Jianu, Constantin Niţă, Ioana Petrescu, Aurelia Cristea şi Răzvan Cotovelea.

Răzvan Nicolescu

Tehnocratul Răzvan Nicolescu (36 de ani), ministru delegat pentru Energie, nu va mai face parte din Guvern, oficialul căzând victimă a negocierilor dintre PSD şi PLR pentru posturi. Nicolescu fusese numit în luna martie a acestui an în fruntea acestui minister şi a gestionat, în scurtul său mandat, unele dintre cele mai importante probleme ale României, mai ales că sectorul energetic este strategic.

Nicolescu îşi poate trece în „palmares“ cea mai mare listare din istoria României, după ce Electrica a obţinut 1,92 de miliarde de lei. El a mai scos de curând la privatizare şi Complexul Energetic Hunedoara, însă pentru această companie va fi căutat un investitor strategic.

Ministrul a avut de rezolvat şi problemele de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), unde a schimbat administratorul special al regiei, după ce presa a scris că acesta încasa lunar 20.000 de lei, în condiţiile în care angajaţii nu erau cu salariile la zi, iar regia are datorii uriaşe.

image

De altfel, Nicolescu s-a concentrat extrem de mult asupra companiilor de stat, ministrul cerându-le ca fiecare să aibă o strategie pe minim zece ani, dar şi să publice pe propriile site-uri achiziţiile şi sponsorizările, pentru a le transparentiza şi întări guvernanţa corporativă. El a mai cerut şi lichidarea investiţiilor proaste, respectiv Hidro Tarniţa, dacă nu se găseşte investitor până la finele acestui an, sau compania de proiect pentru oleoductul Constanţa-Trieste, proiect care este demult îngropat.

În fine, Nicolescu a mai obţinut de la Comisia Europeană amânarea liberalizării gazelor pentru populaţie din 2018 până în 2021. Concomitent, el a obţinut acelaşi lucru şi pentru centralele de termoficare din marile oraşe.

„L-am sunat şi felicitat pentru desemnare pe Andrei Gerea, noul ministru desemnat responsabil de domeniul energetic. I-am dorit, de asemenea, succes la audierile de mâine din Parlament. Până la urmă fuziunea instituţională nu a fost decât între Departamentul de Energie şi cel de IMM-uri. Surprinzătoare şi un pic ciudată aceasta nouă construcţie instituţională însă să sperăm că va funcţiona eficient“, a scris Nicolescu, pe Facebook, după ce lista de miniştri a fost anunţată de premierul Victor Ponta.

Constantin Niţă

a fost ministru al IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Comerţului (decembrie 2008 – octombrie 2009), ministru delegat pentru Energie (decembrie 2012 – februarie 2014) şi ministru al Economiei din luna martie a acestui an. Ca şi pentru Gerea, ministru al Economiei pentru trei luni, privatizarea Oltchim a fost prioritatea zero a mandatului lui Niţă. Termenul de depunere a ofertelor pentru preluarea Oltchim s-a amânat de mai multe ori în acest an, din cauza lipsei de investitori interesaţi, ultimul termen fiind chiar vineri. Nici vineri nu s-a depus nicio ofertă, iar un nou termen pentru preluare nu va mai fi înaintat. Niţă a fost de mai multe ori în China pentru a căuta investitori în economia românească, însă fără succes. 

Constantin Niţă FOTO David Muntean

Ioana Petrescu

Ioana Petrescu (34 de ani), absolventă de Harvard, a devenit ministru al Finanţelor în luna martie a acestui an, după ce  anterior, din septembrie 2013, a fost consilier al premierului. Deşi nu este membru de partid şi a creat mari aşteptări pe fondul pregătirii profesionale, Petrescu a făcut în mandatul său mai multe greşeli. Într-un interviu Adevărul Live, ministrul Finanţelor a declarat că plata pensiilor şi a salariilor ar putea fi pusă în pericol dacă nu se introduce acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe carburanţi, taxă care trebuia să fie colectată „teoretic“ pentru construcţia de autostrăzi. Ulterior, membrii Guvernului au infirmat această posibilitate. Ea s-a remarcat şi prin întâlnirea „de pomină“ de la Palatul Cotroceni, când, alături de premierul Ponta, a încercat să-l convingă pe preşedintele  Băsescu de necesitatea reducerii CAS. Întrebată de şeful statului cum va acoperi în 2015 golul bugetar creat de această măsură, ea a răspuns: „o susţin din tot sufletul“.

Ioana Petrescu FOTO David Muntean

Florin Jianu

Florin Jianu (37 de ani) nu este membru de partid şi a ocupat funcţia de ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism din martie 2014 şi până în prezent. La capitolul realizări în mandatul de ministru, Jianu bifează Legea IMM-urilor, strategia pentru IMM-uri 2020 şi Legea întreprinzătorului debutant, dar şi TVA de 9% în sectorul turismului, măsură adoptată de Guvern chiar în şedinţa specială de vineri.

image

Bogdan Stanoevici

10 luni a rezistat actorul Bogdan Stanoevici (56 de ani) ca ministru delegat pentru Românii de pretutindeni. Plecarea lui Bogdan Stanoevici vine târziu, la o lună după ce românii din mai multe capitale europene fie nu au putut vota la alegerile prezidenţiale, fie au stat ore bune la coadă pentru a intra într-o secţie de votare.

image

Printre cei remaniaţi se mai regăsesc deputatul PSD Aurelia Cristea, ministru pentru Dialog Social, şi Răzvan Cotovelea, ministrul Comunicaţiilor, oameni care au trecut aproape neobservaţi în aproape un an de guvernare.

Citeşte şi:

Cabinetul Ponta 4, un Guvern de politruci. Cine sunt cei 20 de miniştri aleşi. Ce funcţii au primit PLR  şi PC şi ce grei din PSD au rămas pe tuşă

Premierul Victor Ponta a prezentat lista deminiştri ai Guvernului Ponta 4, pe Facebook, urmând ca mâine noul Executiv să primească votul de încredere în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite