Băsescu s-a întâlnit cu Timofti, la Chişinău: Republica Moldova va reuşi spre UE cu sau fără sprijinul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său moldovean Nicolae Timofti au susţinut o declaraţie de presă, la Chişinău. Şeful statului a declarat că Republica Moldova va reuşi în parcursul său european cu sau fără sprijinul României.

„Republica Moldova va reuşi în drumul spre Uniunea Europeană cu sau fără sprijinul României, pentru că işi doreşte acest lucru, România mulţumeşte cetăţenilor din Republica Moldova, guvernului Filat, guvernului Leanca si tuturor cetăţenilor care au susţinut acest drum catre UE. Cu certitudine, începem să ne întâlnim în UE", a spus Basescu.

Preşedintele a ţinut să explice şi motivul pentru care a decis să facă o escală la Chişinău în drumul său spre Bucureşti. „Vizita mea aici este, aş putea spune, una extrem de neplanificată, dar ea arată că uneori drumul unui preşedinte român de la Vilnius către Bucureşti trece prin Chişinău. Mi s-a părut astăzi a fi un moment extrem de important pentru cetăţenii Republicii Moldova“, a mai precizat Băsescu.

Este consfinţirea opţiunii lor, a majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, de a se îndrepta către locul lor istoric, adică ancorarea în Europa", a spus Băsescu, pe aeroportul din Chişinău.

Şeful statului a ţinut să semnaleze că parafarea acordului de asociere nu înseamnă neapărat integrarea în UE. „Parafarea Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb cu UE nu este o opţiune definitivă, iar până la integrare drumul este lung şi adesea dificil. Iar entuziasmul reuşitei trebuie să fie combustibilul pe care cetăţenii Republicii Moldova şi politicenii şi-l iau astăzi pentru a depăşi greutăţile procesului de integrare“, a adăugat Băsescu.

Şeful statului român şi-a exprimat speranţa că până în martie cetăţenii Republicii Moldova vor putea circula liber în ţările blocului comunitar.

„Eu o simt în suflet, tot timpul am avut parcă un regret, uneori şi sentimentul că am fi putut face mai mult, românii erau în UE iar românii de partea cealalta parte nu erau înca. Acum aţi pornit pe acest drum şi vă doresc sincer mult succes“, a mai spus Traian Basescu, în scurta declaraţie de presa.

Republica Moldova a parafat vineri, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de Asociere, implicit pe cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Preşedintele Nicolae Timofti a mulţumit României pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în demersul de apropiere de UE.

Traian Băsescu a ajuns vineri la Chişinău, unde a decis să facă o escală la întoarcerea de la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, pentru a discuta cu omologul său din Republica Moldova şi pentru a participa la evenimentul dedicat Zilei Naţionale a României organizat de ambasada ţării noastre.

Citeşte şi:

Preşedintele Băsescu: „Mai devreme sau mai târziu, ne vom uni cu Republica Moldova. Sângele apă nu se face”

Traian Băsescu: „Uniunea Europeană a trecut Prutul. Vin la Chişinău să-i felicit pe moldoveni la ei acasă“

Ponta: „Băsescu vorbeşte de unirea cu Moldova după ce nouă ani doar a ciocnit la petreceri cu Voronin”
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite