Băsescu: „Rolul CCR a fost important în despăgubirea celor despropriaţi de regimul comunist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a condamnat din nou regimul comunist, în cadrul unei conferinţe organizate de Curtea Constituţională (CCR). Şeful statului a salutat modul în care CCR a tratat legea lustraţiei, restituirea proprietăţilor şi accesul la dosarele fostei securităţi.


„Ca preşedinte am condamnat comunismul. Am afirmat atunci că regimul comnuist a fost ilegitim şi criminal. Mi-am reafirmat respectul pentru eroismul celotr care s-au împotrivit regimului. Am făcut acest pas politic asumat, dar au urmat foarte mulţi paşi de reparaţie morală. Formula de reparaţie a vizat cele trei teme majore restituirea proprietăţilor, accesul la dosarele şi descocpirarea poliţiei din România. Nu voi face comentarii legate de CCR cum a tratat fiecare din aceste trei mari probleme, dar consider că şi în Români, CCR a avut un rol determinat pentru a stabili limitele şi principiile, iar acest garant al respectării statului de drept a revenit CCR. Au fost abordări pe cele trei teme, demascarea fostului aparat, că au mers de la muşamalizare până la excese, ţin să subliniez rolul excepţional pe care l-a avut CCR în găsirea acelui echilibru“, a declarat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a recunoscut că unele lucruri le-a făcut cu întârziere, dar au fost cu bună  credinţă.

„Pentru mine a fost un moment în care mi-am judecat poziţia în raport cu ce vroia CCR şi majoritatea parlamentară. Penrtu declararea neconstituţională a acelei legi, mi s-a părut fundamental „prea târziu. Clasa politică a lăsat fără o lege timp de 21 de ani, şi după a venit după 21 de ani cu un proiect de lege. Nu comentez deciziile CRR, dar acest argument „prea târziu“ mi s-a părut temeinic. Comunismul a fost un regim impus, totalitar născut prin violenţă, a privat poporul român de libertate, proprietate privată, bazat pe o ideologie fanatică. Importată din afara ţării, a reprezentat distrugerea piţei liberi, deportări, mună forţată, întemniţarea a sute de oameni. CCR  a respectat Constituţia României", a mai spus Băsescu.

Şeful statului a subliniat rolul important pe care îl are CCR în menţinerea echilibrului politic în România.

"Ceea ce am încercat să fac nu a fost perfect, a fost nu rearori târziu, dar cu bună credinţă. Am reuşit să mă achit onorabil de aceste obiective. Momentul adevărului unei dreptăţi sociale bazate pe justiţie ar fi fost după decembrie 89, atunci lucrurile nu ar fi fost reînnodate. Vă urez succes în activitatea dvs. Vreau să subliniez încă odată că în România justiţia constituţională a fost şi în situaţia de a respecta statul de drept şi are meritul de a fi ţinut fdreţi pilonii statului de drept“, a mai adăugat Băsescu.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite