Băsescu mai aşteaptă cu cetăţenia moldovenească. Timofti: Nu este o problema ca noi să vă acordam cetăţenia Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a renunţat, pentru moment, la ideea de a obţine cetăţenie moldovenească, motivând că situaţia politică nu este propice, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti spunând, însă, că nu va fi nicio problemă în acordarea cetăţeniei fostului şef al statului român. Aflat într-o vizităd e două zile la Chişiău, Traian Băsescu a fost decorat cu cea mai înaltă disctincţie militară a statului moldovenesc.

„Anterior am declarat că, în prima vizita efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia moldovenească. Nu am facut-o fiindca situatia politica din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova", a declarat fostul preşedinte Traian Basescu, aflat în vizita la Chişinău, relateaza Mediafax, citand Unimedia.

La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti l-a asigurat pe Traian Băsescu că nu va fi o problemă îna cordarea cetăţeniei. „Avand in vedere ca dumneavoastra ati oferit la multi cetateni moldoveni cetatenia romana, cred ca nu este o problema ca noi sa va acordam cetatenia Republicii Moldova“, a spus Timofti.

Fostul preşedinte al Romaniei, Traian Băsescu, a fost decorat, joi, de preşedintele Nicolae Timofti cu Ordinul „Ştefan cel Mare“, decoraţia militară supremă a Republicii Moldova: „În semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asiguraării ordinii publice“.

„Am fost timp de 10 ani un preşedinte al României care a avut R. Moldova în suflet. Am considerat întotdeauna că suntem un popor, o naţiune în două state independente. Prima vizită în calitate de preşedinte al României am făcut-o la Chişinău în 2005. În calitate de fost preşedinte, tot la Chişinau am venit mai întâi. Este pentru mine o onoare să fiu la Chişinău să primesc ordinul ᅡŞtefan cel Mareᅡ. Personal am fost onorat de Republica Moldova cum nu a fost onorat niciun politician din România şi poate chiar din Republica Moldova. Este un semn de respect pe care R. Moldova mi l-a arătat de-a lungul timpului, la care eu nu pot decât să răspund cu respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi cetăţenii acesteia“, a declarat Traian Basescu, la ceremonia de decorare.

„Vizita nu angajează România“

Ambasadorul român la Chişinău, Marius Luzurca, a declarat că preşedintele Nicolae Timofti îi va acorda cetăţenia Republicii Moldovei fostului preşedinte Traian Băsescu, aflat zilele acestea într-o vizită privată în Republica Moldova. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, care îl însoţeşte pe Traian Băsescu în vizita sa la Chişinău, a declarat că fostul preşedinte al României nu a solicitat cetăţenia Republicii Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Chişinău Vlad Ţurcanu a declarat corespondentului de la Chişnău că pentru acordarea cetăţeniei există o procedură necesară care începe cu depunerea unei cereri din partea fostului preşedinte al României, lucru care nu a fost făcut încă. Vlad Ţurcanu a declarat că răspusul lui Marius Lazurcă a fost înţeles greşit, discuţia pe tema cetăţeniei lui Băsescu fiind la nivel ipotetic. Acest fapt a fost confirmat şi de către secretarul de presă al Ambasadei României la Chişinău, Radu Filip, care a declarat că declaraţiile ambasadorului Lazurcă ”au fost un răspuns ipotetic la o întrebare ipotetică”

Fostul preşedinte Traian Băsescu efectuează o vizită de două zile, la Chişinău, la invitaţia lui Nicolae Timofti. „Pe 2 şi 3 aprilie voi efectua o vizită privată în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti. Atît în prima zi cît şi în cea de a doua zi a vizitei vom avea discuţii consistente legate de situaţia de securitate din regiune, situaţia de securitate a României şi a Republicii Moldova, evoluţia proceselor de apropiere de Uniunea Europeană a Republicii Moldova, precum şi relaţia bilaterală. Cu acest prilej voi vizita biserica de lemn maramureşeană "Sfinţii Martiri Brîncoveni" dăruită de România, Cetatea Soroca şi voi avea o întîlnire cu presa. Cu prilejul vizitei îmi va fi conferit Ordinul "Ştefan cel Mare". Fac precizarea că poziţiile pe care le voi exprima în această vizită privată NU ANGAJEAZĂ ROMÂNIA “, a ţinut să precizeze Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite