Băsescu: Îi cer imperativ lui Ponta să înceteze orice atac la adresa Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu se arată îngrijorat de ultimele afirmaţii ale premierului Victor Ponta referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase. Şeful statului îi cere premierului să înceteze cu atacurile la adresa Justiţiei.

„Preşedintele Traian Băsescu a luat notă cu profundă îngrijorare de atacurile prim-ministrului Guvernului, Victor-Viorel Ponta, la adresa justiţiei făcute în ultima perioadă, inclusiv în data de 6 ianuarie a.c.. Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că aceste declaraţii aduc prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi NATO. Totodată, aceste declaraţii sunt incompatibile cu exigenţele funcţiei de prim-ministru într-un stat al Uniunii Europene“, se arată într-un comunicat al Departamentului de comunicare publică al Administraţiei Prezidenţiale.

Mai mult decât atât, preşedintele face referire la pactul de coabitare semnat cu Victor Ponta. „Domnul preşedinte Traian Băsescu îi cere imperativ domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să înceteze de îndată orice atac la adresa justiţiei şi să reintre în atribuţiile constituţionale ale funcţiei de prim-ministru. Totodată, domnul preşedinte Traian Băsescu îi cere public domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să respecte Acordul de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul Guvernului, în care elementul central se referă la susţinerea independenţei justiţiei“, se mai arată în comunicatul de presă.

La rândul lui, premierul Ponta i-a transmis preşedintelui că atacurile sale nu vizează justiţia, ci chiar Preşedinţia.

“Am văzut că nu a înţeles  preşedintele– că m-aş bate cu justiţia – nu, mă bat cu el, cu cozile lui topor! Vă rog să aveţi curaj!”, a spus premierul marţi, înaintea şedinţei de Guvern.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu. „Nu, este o justiţie generalizantă şi greşită. Eu cred că, în mare parte, justiţia din România este independentă. Cred că – şi până la urmă ce s-a întâmplat astăzi la CSM a arătat capacitatea reprezentanţilor justiţiei de a nu se mai lăsa impresionaţi, intimidaţi de preşedinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred că unul din obiectivele strict personale ale lui Traian Băsescu a fost acela, din 2005 încoace, de a-şi doborî prin alte metode decât cele politice principalul adversar“, a declarat Ponta, la Romania TV.

În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.

„Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar şi cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu şi cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko“, a mai spus Ponta.

Pe aceeaşi temă:

Ponta, despre condamnarea lui Năstase: Îl consider o victimă a regimului Băsescu. Situaţia, comparabilă cu a Iuliei Timoşenko

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România TV, că decizia judecătorilor ÎCCJ în cazul fostului premier Adrian Năstase este una incorectă.

Ponta, despre reacţia PNL după condamnarea lui Năstase: Avem mai mult curaj. Noi l-am apărat pe Relu Fenechiu

remierul Ponta a declarat, luni seara, la România TV, că reacţia liberalilor în cazul condamnării fostului premier Adrian Năstase a dovedit lipsă de curaj.

PSD pleacă în 2014 cu obiectivul „Jos Băsescu“! Ponta: Nu-mi doresc nimic mai mult decât ca şi justiţia să se elibereze de sub dominaţia lui Băsescu

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat astăzi priorităţile social-democraţilor pentru acest an politic. Cele trei obiective mari anunţate de premier pot fi rezumate atfel: schimbarea regimului Băsescu.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri