Ponta, despre condamnarea lui Năstase: Îl consider o victimă a regimului Băsescu. Situaţia, comparabilă cu a Iuliei Timoşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România TV, că decizia judecătorilor ÎCCJ în cazul fostului premier Adrian Năstase este una incorectă.

Rămâi pe adevărul.ro pentru a urmări principalele declaraţii ale premierului

Despre condamnarea lui Adrian Năstase:

E un condamnat politic, pentru că începând cu 2005 a fost principala ţintă a preşedintelui Băsescu şi a oamenilor săi. Suntem la finalul mandatului lui Băsescu, dar cred că e o nedreptate şi mulţi oameni au avut atât de mult de suferit în aceşti zece ani. Din acest motiv, obiectivul PSD este schimbarea unui regim politic pe care l-am considerat totdeauna abuziv.

Din 2005, prin principalii săi colaboratori, Macovei şi Morar, Băsescu a instituit acest sistem, inclusiv prin dosare penale, un sistem care, iată, a trecut un an şi jumătate de când depunem sesizări referitoare la oamenii lui Băsescu şi pe ei nu îi atinge în niciun fel. Pe adversarii politici ai preşedintelui i-a afectat. Poate e riscant, dar spun adevărul.

 Îl consider o victimă a regimului Băsescu. Justiţia e greşită.

Situaţia e comparabilă cu a Iuliei Timoşenko.

Asta e părerea mea şi mi-o susţin cu toată tăria. Dacă mă întrebaţi strict de decizii care au fost luate, deci nu le pot influenţa, când văd că un deputat e achitat de judecători, după care e condamnat în unanimitate, aia e o chestie ciudată. Nu vreau şi nu am dreptul şi nu voi vorbi despre cauze concrete. Eu vorbesc de un întreg proces care durează de zece ani. Dosarul lui Năstase a început în 2005. Oricum, se referă la ceva fapte, pentru că nu cunosc detalii, de dinainte de 2004.

Avem 500 de zile de când am făcut plângeri penale referitoare la Blejnar, la Videanu şi nu s-a mişcat nimic. Nimic.

Dacă mergem în ritmul ăsta, DNA se va ocupa de cei care au furat în 2012 în 200 de ani. Dacă sunt de la PDL. Dacă sunt de la PSD, se face în trei zile.

Despre declaraţia lui Adrian Năstase după condamnare, în care a afirmat că decizia este o răzbunare politică.

Evident că e injust.

Despre reacţia PNL:

Noi avem mai mult curaj decât ei. Si când a fost vorba de Relu Fenechiu, mai mult l-am apărat noi. Cred, de exemplu, că el nu era condamnat niciodată dacă nu era ministru în Guvernul USL. Domnul Silaghi nu ar fi avut probleme dacă nu era propus ministru. Sunt solidar cu aceşti oameni, deşi sunt liberali.

Blejnar a încercat să-mi facă dosare penale cu sponsorizările de la raliu, mi-au făcut cu plagiatul. Băsescu vrea dosar penal cu Romeptrol, cu Chevron. Singurele arme ale lui Băsescu după 2012 au rămas frica şi teroarea. Mă bazez în egală măsură pe cei din USL, nu e vorba de sperietură, dimpotrivă – mai multă determinare ca acest regim să se termine.

Îmi doresc ca orice om politic – PSD, PNL, PDL, Băsescu – este prins, condamnat, foarte bine ! Românii nu cred că justiţia e aceeaşi pentru toţi. E aceeaşi pentru toţi sau criteriul de diferenţiere este eşti cu Băsescu sau împotriva lui ? Trăim într-o Europă în care cel care ne spunea că justiţia e asuprită de USL e cel care a cerut să fim amprentaţi. Asta e Europa, cu oameni cinstiţi, fascişti, multă ipocrizie. Ucraina nu intră în UE decât dacă e eliberată Timoşenko. Mie mi se pare acelaşi lucru, doar că aici e invers.

Destructurarea regimului Băsescu înseamnă că în mod sigur nu va mai fi preşedinte, dar este important ca toate lucrurile rele, persecuţia politică a adversarilor, distrugerea economiei, aţâţarea diverselor categorii, crizele politice – e un singur factor de continuitate şi acela e Băsescu – toate ţin de un sistem care s-a menţinut la putere prin mijloace antidemocratice.

Fiecare proiect de lege pe care el îl atacă, îl contestă la Curte, deşi e evident neconstituţional să conteşti acelaşi lucru de mai multe ori, fiecare înfrângere – azi a fost o înfrângere pentru el – faptul că la CCR a rămas doar trio-ul Zegrean-Morar-Minea care votează orice vine de la Cotroceni, toate ţin de un sistem care a ţinut cont doar de un singur lucru : cum să rămână Băsescu şi ai lui la putere.

Este o bătălie de zi de zi, oră de oră, în care însă timpul trece în defavoarea lui Băsescu şi a oamenilor săi.

Cred că peste tot a fost presiune, cum a fost la CSM azi. Il iau pe procurorul general, îl cert de faţă cu presa.

Despre numărul Ordonanţelor de Urgenţă :

Ordonanţele date de Guvernul pe care îl conduc sunt mult mai puţine decât cele date de Boc. Avem nenumărate cazuri de legi, practic toate, pe care după ce Parlamentul le adoptă intră în malaxor, le contestă PDL, Băsescu. Orice lege pe care o adoptă Parlamentul, prin blocajul creat de Băsescu, durează şase-şapte luni.

Legea descentralizării nu e în vigoare nici azi. Stăm şi aşteptăm. Avem un sabotaj din care Băsescu nu câştigă  nimic, dar din care noi pierdem.

Despre obiectivele PSD pentru 2014:

Va sta la baza strategiei noastre politice pe care o discutăm la finalul lunii ianuarie.

Incepând cu acei consilieri prezidenţiali pe care îi plătim din bani publici să spună tâmpenii – atacurile la premierul Leancă – şi în rest se ocupă să facă partid, ceea ce nu e treaba lor.

Până la urmă, mă bat cu stăpânul, nu cu câinii. Vine factura, trebuie să-i plătim. Ce au făcut ei pentru ţară ?

Cred în continuare că Băsescu e un personaj iresponsabil care va face mult rău până la final de mandat. Din păcate, CCR în 2012 a decis împotriva voinţei cetăţenilor să păstreze acest personaj în funcţie, iar eu am obligaţia să limitez pagubele pe care le produce mandatul ilegitim al lui Băsescu. Pentru mine, decembrie 2014 va fi momentul încheierii tranziţiei de la comunism la democraţie. Oricine vine după el nu va mai proveni din şcoala Securităţii. 25 de ani ne-au trebuit, nu 20 cum  a spus Brucan, să închidem această perioadă.

Despre pactul de coabitare:

Cât voi fi prim-ministru, voi respecta ideea de instituţie a preşedintelui. Că întâmplător o ocupă în acest moment un om nedemn, este un necaz al istoriei, dar instituţiile trebuie respectate. Eu încerc să deblochez situaţiile de conflict. Asta face parte din fişa postului meu, să nu creez blocaje ci să vin cu soluţii.

Cine seamănă vânt, culege furtună. Mai e un lucru, ştiu că îmi spunea Băsescu : “domnule, manifestanţii anti-Roşia Montană au fost şi la Cotroceni. De ce nu i-aţi amendat?”. I-am spus : Când protestau la Guvern, spuneaţi că sunt curate!”.

Despre Codul penal:

Băsescu a descoperit acum, în 2014, că nu e bun Codul penal. Evident că mi-am adus aminte că acest Cod penal care intră în vigoare la 1 februarie a fost adoptat la cererea preşedintelui Băsescu.

Haideţi să nu-l mai amânăm!

Eu vreau să spun că unul din lucrurile cele mai rele este că totul s-a raportat la interesul domnului Băsescu. E un gen de comportament pe care în mod sigur viitorul preşedinte trebuie să-l uite total. Să nu mai fie jucător. Băsescu a fost un arbitru care a intrat pe teren, a dat la picioare, a faultat.

Viitorul preşedinte nu trebuie să mai sune procurori. Evident, când vorbim de sistem, ăsta e regimul Băsescu. Pun mâna pe telefon, îl sun pe procuror.  Nu e treaba lui, să fie clar! De cum arată sălile de judecată e treaba CSM, a Ministerului Justiţiei şi a Guvernului.

Nu poate fi şi prim-ministru şi procuror-şef la DNA. Trebuie din decembrie să facă fiecare jobul lui. Ideea cu Băsescu care e tot, şapte şefi într-unul, s-a dovedit un faliment uriaş pentru România.

Despre marţea neagră:

Nu am ştiut nimic, nu se poate da OUG privind amnistia. Articolele erau scrise dinainte. Nu se pune problema, amnistia se referea la acele infracţiuni care nu sunt comise cu violenţă, nu la cele de corupţie. Totul a fost o gogoaşă de propagandă. E o mare problemă, în regulă. Aici o să vedeţi că toate ţările în această politică penală, pentru fapte care nu sunt de corupţie există această politică. In măsura în care nu există sprijin politic, legea nu va trece prin Parlament.

Despre amânarea accizei la benzină:

La 1 iulie, tragem linie, facem rectificare bugetară. O să vedem din modul în care merg încasările dacă va fi nevoie. Am încheiat acest an cu un deficit de 2,5% din PIB.

Avem creştere economică mai mare decât cea prognozată, deci nu pot să vă spun exact, dar pe 30 iunie ştiu clar dacă din venituri şi cheltuieli putem acoperi. Pe ultimul trimestru, pentru că am avut o perioadă de vară de reorganizare, a fost o cădere mare. A fost una legată şi de nişte venituri bugetare previzionate greşit.

Anul trecut, am avut un buget mai mare, pentru că am avut şi cheltuieli mai mari – creşteri de salarii, de pensii. Si anul acesta avem un buget mai mare.

Despre posibila scădere a TVA

Avem şi încasări suplimentare, deci deocamdată proiectul cu TVA la pâine s-a dovedit a fi de succes. Vrem să extindem acest lucru la carne, legume, fructe, unde există evaziune.

Despre obiectivele pentru 2014 :

La pensionari a fost clar ilegală tăierea de pensii. Am reuşit şi în 2014, ca şi în 2013, am indexat chiar mai mult.În 2014, pensiile nu cresc mai mult de 3,76%.

Am discutat cu doamna Câmpeanu apropo de multe lucruri care ţin de Legea pensiior. Nu ştiu dacă în 2014 vom reuşi să facem reforme, dar în 2015 poate, cu un preşedinte nou ales, o majoritate mai puţin agitată, se pot face şi alte reforme.

Aplicăm legea, atenţie ! Legea care prevedea indexarea pensiilor nu a fost aplicată de regimul Băsescu.

Despre Codul rutier:

Susţin ideea de a avea un Cod rutier mai dur, mai clar, să ne dea posibilitatea să-i urmărim pe cei care încalcă legea.  A existat o anumită reţinere din partea Parlamentului, dar sunt convins că o va adopta. Dincolo de supărări, cred că deja între Sibiu şi Deva – cu acea excepţie,bucata care s-a surpat şi care nu e gata – astăzi cred că a expirat termenul de depunere a contestaţiilor pentru Comarnic-Braşov şi cred că mergem să semnăm contractul.

Eu am venit şi am explicat foarte clar că practica internaţională, practica europeană –am adus legislaţia din toate ţările europene – cele mai multe sunt mai restrictive la limita de infracţiune, dar între 0 şi 0,2 nu este nici măcar infracţiune.

Despre alegerile prezidenţiale din 2014:

Eu şi PSD şi nu ne-am retras sprijinul, l-am votat ca şi candidat pe Crin Antonescu. E foarte important – şi asta i-am spus mereu – nu am, chiar dacă PSD poate ia două milioane de voturi, eu nu pot să spun că alea două milioane de voturi sunt ale mele. Cei două milioane de oameni care votează PSD trebuie să fie ei convinşi să îl voteze pe Antonescu. E foarte important că acesta e profilul pe care îl sprijinim, dincolo de înţelegerea politică în cadrul USL. Opinia noastră este că oamenii vor un preşedinte total diferit de Băsescu.

În primul rând, nu există Congres USL. Domnul Ţurcanu nu ştie că nu există Congres USL.Ştiu cine a venit cu ideea asta creaţă. Nu se pune problema asta, ci dacă e nevoie – am discutat cu Antonescu şi mi-a spus că nu are niciun sens – sunt lucruri care ţin de activitatea Guvernului şi până acum nu am de ce să mă plâng de vreun ministru liberal. Lucrez foarte bine în Guvern. Toate lucrurile importante în Parlament – USL  a fost unit. Vine testul europarlamentarelor pe care îl vom trece cu bine, cu obiective europene comune şi avem şi nişte obiective legate de Europa.

Despre europarlamentare:

E cu luptă, dar avem adversari comuni – Băsescu, partiduleţele domnului Băsescu. O să umble cu doamna Udrea şi domnul Tolomac de mână prin toată ţara. Noi pe 31 ianuarie avem Comitet Executiv. Până atunci avem decise alianţele, lista de candidaţi şi programul nostru, tot ce ţine de campanie. E un meci adevărat.

Despre posibilul adversar al lui Antonescu:

Cred că singurul adversar al lui Crin Antonescu e Crin Antonescu. Altfel nu are cum să piardă. Am o relaţie apropiată cu Oprescu, l-am susţinut ca primar şi nu pot să spun dacă e mai bun sau mai rău. Din câte ştiu, cel puţin până astăzi, nu candidează. Cel mai bun e cel care candidează, să ştiţi! Mircea Geoană nu a ieşit la încălzire, a revenit într-un front al PSD în care este foarte util pe probleme de politică externă şi eu am încercat să arăt că sunt un om care poate trece peste lucruri personale. E un lucru pe care o să-l fac şi de acum încolo. E mult mai important să ştii să uneşti, decât să te cerţi cu toată lumea.

Despre descentralizare şi situaţia Portului Constanţa:

Domnul Mazăre a candidat în 2012 cu un proiect clar care privea o implicare şi un cuvânt mai puternic de spus al autorităţii locale în dezvoltarea Portului Constanţa. Am discutat cu Mănescu şi s-a pus problema că pentru dezvoltarea Portului Constanţa trebuie să avem un management între Guvern, autoritate locală şi privat. Am discutat ca fiecare să aibă câte o treime.

Despre declaraţiile Gabrielei Firea privind decesul USL la Ilfov:

Acolo PNL este aliat cu PDL.

Peste tot în teritoriu sunt probleme... nu, nu sunt peste tot, acolo unde sunt trebuie să intervenim de la nivel central. Aici e o problemă de negociere politică. Problema e că Petrache a ieşit preşedinte de CJ de la USL, ideea e să facem o mediere, pentru că sunt şi alte probleme, pornind de la principiul că dacă avem alianţă la centru aşa trebuie să fie şi în teritoriu.

Despre posibila rupere USL şi un potenţial candidat PSD la prezidenţiale:

Mi-aş dori să nu fiu eu. Mă opreşte un singur lucru: am pornit cu un proiect important şi recunosc că am un anumit proiect pentru România ca prim-ministru, am îndeplinit o parte din obiective şi mai am de îndeplinit. E o discuţie veche pe această temă. Cel mai puternic candidat al USL  va fi Predoiu, restul sunt caricaturi. Partidul nu-mi cere, că nu sunt... Împreună decidem foarte multe lucruri.

Invitaţia intervine în contextul în care astăzi a avut loc prima şedinţă a social-democraţilor din acest an, în cadrul căreia PSD a stabilit strategia pentru 2014.

Tot astăzi s-a pronunţat şi sentinţa în dosarul “Zambaccian”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite