Băsescu: „Există o sectă a securităţii naţionale, prezentă şi în Guvern, ce vrea să controleze decizia politică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a afirmat că în România s-a constituit ”o sectă a securităţii naţionale”, cu rădăcini în SRI şi DNA care doreşte în mod deliberat compromiterea instituţiilor politice şi care are reprezentanţi inclusiv la nivel guvernamental, Băsescu nominalizându-i pe vicepremierul Vasile Dîncu şi pe ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

”Este o sectă a securităţii naţionale ce vrea să controleze decizia politică în mod netransparent”, a declarat Traian Băsescu, duminică, la România TV.

Fostul preşedinte al României a afirmat că scopul ”sectei” este diminuarea încrederii în instituţiile politice ale statului român, printre care şi Parlamentul. ”Sunt oameni care deţin informaţia şi oameni care deţin cătuşele (...) Când procesul se repetă săptămânal - să ceri fără rost arestarea unor parlamentari - în ochii populaţiei s-a ajuns la abordarea că toţi parlamentarii sunt corupţi. Pe balonul ăsta, (...) se crează impresia că Parlamentu este o instituţie profund coruptă, ce trebuie să dispară”, a afirmat Băsescu.

Întrebat cine conduce această sectă, Băsescu a răspuns: ”Analiza se produce la nivelul SRI, coordonată de către generalul Coldea, iar execuţia la nivelul DNA, de către doamna Kovesi.” 

Băsescu a admis că ”secta” s-a constituit în timpul cât a fost preşedinte, dar acum este reprezentată şi la nivel guvernamental. ”Este prezentă în Guvern. Vă dau două nume: domnul profesor Dîncu şi domnul ministru Adrian Curaj ce-i protejează pe doctorii făcuţi de academiile militare”, a spus Băsescu ce l-a adăugat apoi şi pe Dan Mihalache, recent numit ambasador la Londra, precum şi instituţii ca ANI şi ANAF,

Întrebat dacă s-a ajuns în această situaţie cu acceptul preşedintelui Klaus Iohannis, Băsescu a răspuns: ”Nu ştiu dacă o înţelege (...) Şi la dumneavoastră în presă există o divizie de presă: apeşi pe buton şi ea reacţionează”.

Prinde aripi filonul naţionalist, oamenii nu mai au încredere în instituţiile politice

Traian Băsescu, a adăugat că există riscul ascensiunii naţionalismului extremist în România, în contextul în care electoratul îşi pierde încrederea în instituţiile politice, iar partidele mari îşi desemnează candidaţi ”cu o asemenea tuşă”.

Băsescu a apreciat că succesiunea de arestări a unor parlamentari dă impresia electoratului că instituţiile politice sunt populate doar de indivizi corupţi, soluţia fiind eliminarea acestor instituţii. ”Rezultatul este o creştere foarte rapidă a naţionalismului extremist”, a spus Băsescu.

Fostul preşedinte al României a estimat că pierderea încrederii în instituţiile ai căror reprezentanţi sunt aleşi democratic ar putea periclita democraţia pe termen lung. ”Prinde aripi filonul naţionalist, iar oamenii nu mai au încredere în instituţiile politice. Dacă acesta a fost obiectivul unor instituţii de forţă, atunci sunt pe cale să-l obţină (...) Românii nu merg cu jumătăţi de măsură. Dacă vor vedea naţionalismul ca singura soluţie, se vor îndrepta către el pentru o lungă perioadă de timp”, a apreciat Traian Băsescu.

El s-a arătat îngrijorat de faptul că liderul Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, a ajuns să ţină conferinţe în România. ”Dacă înnoim clasa politică cu oamenii doamnei Le Pen, România se distruge singură, iar  cei responsabili de secta securităţii naţionale trebuie să ştie că au în mine un adversar”, a mai spus Băsescu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite