Băsescu doreşte o relaxare a aplicării criteriilor de la Maastricht

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

"Criteriile pe care trebuie să le îndeplinim din punct de vedere bugetar ne blochează practic accesul la mare parte din sursele de finanţare europene şi îl blochează pentru simplul motiv că România însăşi trebuie să aibă propriile ei contribuţii pentru a atrage finanţarea europeană sau pentru a utiliza banii Băncii Europene de Investiţii. Obiectivul meu este să am o discuţie şi cu Comisia Europeană şi în următorul Consiliu, în care să vedem în ce măsură este posibil să relaxăm într-un fel sau altul aplicarea criteriilor de la Maastricht în această perioadă dificilă", a declarat şeful statului, care a fost prezent joi seara, la Palatul Parlamentului, la recepţia Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.

Preşedintele a remarcat că există şi state din zona euro care în momentul de faţă nu îndeplinesc aceste criterii.

"Nu vreau să jignesc pe nimeni, nu vreau să arăt către alţii, dar sunt multe state în zona euro care în momentul de faţă nu mai îndeplinesc criteriile de al Maastricht. Deci, România ar vrea şi ea un tratament egal cu statele din zona euro, atunci când discutăm despre îndeplinirea criteriilor de al Maastricht pentru că o relaxare a acestor criterii ne va ajuta să putem să utilizăm banii europeni cu mult mai mare uşurinţă", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că o analiză a bugetului de stat demonstrează că România trebuie să facă 'un efort de negociere consistent' cu Uniunea Europeană pentru a-şi lua marja în care să poată să derula investiţii sau să utilizeze banii europeni.

"Avem constrângeri bugetare extrem de mari, generate de criteriile de la Maastricht, dar şi de cheltuielile foarte mari pe care le avem cu statul, dar şi cu asistenţa socială. Avem constrângeri foarte mari din punct de vedere al încadrării în criteriile de la Maastricht pentru a ne atinge obiectivul de a intra în zona euro în 2014-2015", a evidenţiat Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite