Băsescu, despre eliminarea imunităţii parlamentarilor: Sunt de acord parţial. Trebuie o justiţie sobră care să impresioneze omul, nu una de festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu la Congresul PMP. FOTO Mediafax
Traian Băsescu la Congresul PMP. FOTO Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi seară, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1TV, că este de acord, parţial, cu afirmaţia şefei DNA potrivit căreia imunitatea pentru parlamentari trebuie eliminată, dar a subliniat că trebuie evitat spectacolul justiţiei.

Fostul lider de la Palatul Cotroceni e parţial de acord cu procurorul-şef al DAN, Laura Kodruţa Kovesi, în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii parlamentarilor

„Sunt de acord cu doamna Kovesi că din punct de vedere penal nu trebuie să existe imunitate, dar trebuie să existe nişte garanţii de echilibru. Trebuie să avem garanţia că nu avem procurori care îşi fac un titlu de glorie din a-şi pune scalpuri politice la cingătoare. Niciun politician corupt nu trebuie menajat, niciun politician care a modificat probe necesare justiţiei nu trebuie să scape de închisoare (...) Nu trebuie să avem o justiţiei discreţionară. Trebuie să avem o justiţie sobră, care să impresioneze omul, nu o justiţie de festival (...) Spectacolul justiţiei este păgubos”, a afirmat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al României a dat şi exemple de momente în imunitatea membrilor Legislativului ar trebui ridicată.

„Eu, ca om politic, sunt de acord că un ticălos care modifică probe, fie el şi senator, deputat sau ministru, pentru a putea înşela justiţia, trebuie să fie arestat fără să îi mai dea Senatul sau Tăriceanu vreun aviz. Un om care prin modificarea probelor încearcă să înşele justiţia n-are ce protecţie să primească de la Parlament(...) un om care a vrut să se sustragă urmăririi penale, n-are de ce să primească protecţie din partea Parlamentului, deci trebuie umblat undeva. În Constituţie, în lege, în schimb, un tip de imunitate trebuie să rămână”, a subliniat Băsescu.  

Totuşi, potrivit fostului şef de stat trebuie păstrată imunitatea pentru declaraţii politice. 

„Trebuie să rămână indiscutabil imunitatea pentru declaraţii şi pentru atitudini politice, pentru puncte de vedere politice, nu doar în Parlament, ci şi în spaţiul public. Ai dreptul şi eşti obligat să ai puncte de vedere la adresa oponenţilor politici şi trebuie să fii protejat”, a a mai spus fostul preşedinte al României.

În cadrul intervenţiei telefonice, Traian Băsescu a făcut referire şi la o declaraţie a Laurei Codruţa Kovesi care afirma miercuri faptul că vor avea loc arestări atât cât e nevoie. 

„Nu vreau să aud din gura unui demnitar al Justiţiei: dacă este nevoie arestăm o mie! Această aroganţă nu face bine justiţiei”, a declarat fostul lider de la Palatul Cotroceni. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite