Băsescu, despre Cătălin Predoiu: „A negociat Codul Penal cu toată lumea din Parlament“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că îşi asumă promulgarea Codului de procedură penală, dar a avertizat că unul dintre articole, cel privind interceptările, trebuie corectat. În acest sens, Băsescu i-a imputat eroarea  şi fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, candidatul PDL la alegerile prezidenţiale.

„Da, s-a făcut o eroare din partea mea şi, poate, din partea domnului Predoiu. Şi poate acum aveţi explicaţia de ce nu-l susţin, a  negociat cu toată lumea în Parlament“, a declarat preşedintele Traian Băsescu, cu referire directă la candidatul PDL pentru prezidenţiale.

Articolul 140, a mai spus el, blochează demersurile judiciare şi împiedică prevenirea mai multor categorii de infracţiuni.

„Statul rămâne fără mijloace de a identifica şi preveni acte de genul următor: abuz în serviciu, trafic de influenţă, de persoane, fraude fiscale, criminalitate transfrontalieră, tranzit de droguri.Toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice. Or, din acest punct de vedere, articolul 140 ia organelor statului capacitatea de a prinde reţele sau oameni implicaţi în astfel de ilegalităţi“,a conchis Băsescu.

Concret, articolul 140 din Legea 135/2010 stipulează faptul că supravegherea tehnică poate fi dispusă numai după ce s-a început urmărirea penală, ceea ce ar împiedica procurorii să solicite mandate de supraveghere în cursul investigaţiei preliminare, bazate pe informaţii referitoare la comiterea unor delicte.

Citeşte şi:

Totul despre noul Cod Penal

Începând de sâmbătă persoanele judecate în dosare penale vor putea ataca o singură dată o decizie a instanţei, iar pedepsele pentru faptele de corupţie se vor reduce, ceea ce va aduce automat şi diminuarea perioadei de prescriere. În plus, interceptările se vor putea efectua doar după ce s-a început urmărirea penală. Noul Cod Penal aduce şi termenul de arest la domiciliu, dar şi cel de eutanasie.

Băsescu: Ponta trebuie să modifice urgent Codul Penal, altfel devine scutul oamenilor corupţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că îşi asumă promulgarea Codului de procedură penală, dar a avertizat că este necesară emiterea unei ordonanţe de urgenţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite